ΑρχικήinetΗ Oracle λανσάρει το «sovereign cloud» της για πελάτες της ΕΕ

Η Oracle λανσάρει το «sovereign cloud» της για πελάτες της ΕΕ

Η Oracle εγκαινιάζει επίσημα σήμερα το “EU Sovereign Cloud” για πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη αποκάλυψη των σχεδίων για την πρωτοβουλία αυτή.

Oracle sovereign cloud

“Η λεγόμενη “ψηφιακή κυριαρχία” έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω των υφιστάμενων κανονισμών, όπως ο GDPR, καθώς και των επερχόμενων κανονισμών, όπως ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη και το Privacy Shield 2.0. Συν τοις άλλοις, τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι οργανισμοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς τα δεδομένα τους μπορεί να αξιοποιηθούν από μεγαθήρια Big Tech που στεγάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δει μια συντονισμένη προσπάθεια από εταιρείες που επιδιώκουν να αμβλύνουν αυτούς τους φόβους φέρνοντας τα δεδομένα και τους σχετικούς ελέγχους πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται οι πελάτες τους. Η Microsoft εγκαινίασε τον περασμένο Ιούλιο το Cloud for Sovereignty, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- που επιθυμούν όχι μόνο αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων πιο κοντά στο σπίτι τους, αλλά και πιο λεπτομερείς ελέγχους και αυξημένη διαφάνεια. Εν τω μεταξύ, η Google έχει ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της για την κυριαρχία των δεδομένων με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συνεργασιών με τοπικούς φορείς επί τόπου, όπως η T-Systems της Deutsche Telekom στη Γερμανία.

Η AWS της Amazon, εν τω μεταξύ, παίζει τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα, με τον Chief Security Officer Stephen Schmidt να αναφέρεται στο “sovereign cloud” ως “έναν όρο μάρκετινγκ”, ενώ επισημαίνει τους υφιστάμενους ελέγχους διαμονής δεδομένων που προσφέρει στην Ευρώπη. Πριν από έξι μήνες, ωστόσο, η AWS παρουσίασε στην πραγματικότητα τη λεγόμενη “δέσμευση ψηφιακής κυριαρχίας”, κατοχυρώνοντας τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των δεδομένων σε γραπτή μορφή.

Στη συνέχεια, έχουμε την TikTok, η οποία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση γοήτρου στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων, ωστόσο, αυτό έχει συναντήσει επανειλημμένες καθυστερήσεις.

Πηγαίνοντας τοπικά

Με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς υπηρεσιών υποδομής cloud περίπου στα δύο τρίτα, η Amazon (AWS), η Microsoft (Azure) και η Google (Google Cloud Platform) συνήθως συγκεντρώνονται μαζί ως οι “τρεις μεγάλοι”, με την Oracle να κατοικεί σε έναν χώρο λίγο πιο έξω, ο οποίος περιλαμβάνει “άλλους” παίκτες όπως η IBM και η Alibaba. Με τους ομολόγους της, η Oracle προσφέρει ήδη εντοπισμένη υποδομή για τους Ευρωπαίους πελάτες της για την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων τους. Η νέα της προσφορά EU Sovereign Cloud υπόσχεται να το επεκτείνει αυτό, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εσωτερικές λειτουργίες και οι αρμοδιότητες υποστήριξης πελατών ανατίθενται σε κατοίκους της ΕΕ, καθώς και νέα πλαίσια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Oracle αποθηκεύει και διαχειρίζεται την πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών της. Αυτό περιλαμβάνει εντελώς ξεχωριστές νομικές οντότητες που έχουν συσταθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μια τεχνολογική αρχιτεκτονική που υπάρχει σε δική της υποδομή, ξεχωριστή από τις άλλες εμπορικές περιοχές της Oracle, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα ή τις επιχειρήσεις με αυστηρά ρυθμισμένες διαδικασίες, οι οποίες, μέχρι τώρα, δίσταζαν να μεταβούν στο cloud λόγω των ευαίσθητων δεδομένων για τα οποία είναι υπεύθυνες. Είναι αλήθεια ότι και άλλοι πάροχοι cloud έχουν ευθυγραμμιστεί με το hype της κυριαρχίας των δεδομένων- ωστόσο, η Oracle δηλώνει ότι ένα από τα κύρια σημεία πώλησής της είναι η διάθεση της υπηρεσίας της σε οποιονδήποτε τη χρειάζεται, όχι μόνο σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

Το νέο sovereign cloud της Oracle κατανέμεται σε κέντρα δεδομένων στη Γερμανία (Φρανκφούρτη), που φιλοξενείται από τον γίγαντα των κέντρων δεδομένων Equinix, και στην Ισπανία (Μαδρίτη), όπου η Oracle συνεργάζεται με την Digital Reality.

Το νέο sovereign cloud της Oracle είναι πλέον ανοικτό σε οργανισμούς και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε παγκόσμιες εταιρείες με απαιτήσεις κυριαρχίας δεδομένων στην περιοχή, προσφέροντας τις ίδιες τιμές και service level agreements (SLAs) που συνδέονται με την υπάρχουσα δημόσια προσφορά cloud.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS