ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚύμα ενέργειας που χτύπησε τη Γη προκλήθηκε από συγχώνευση αστέρων νετρονίων

Κύμα ενέργειας που χτύπησε τη Γη προκλήθηκε από συγχώνευση αστέρων νετρονίων

Ένα αξιοσημείωτο κύμα ενέργειας που προέκυψε από έναν κοντινό γαλαξία τον Δεκέμβριο του 2021, και διήρκεσε μόλις 50 δευτερόλεπτα, τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων. Μετά από εκτεταμένη έρευνα και παρατεταμένη εξέταση των δεδομένων, αποκάλυψαν τελικά γιατί έλαβε χώρα αυτό το γεγονός. Το έντονο κύμα ενέργειας που έγινε αισθητό στη Γη φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο αστέρων νετρονίων και της επακόλουθης έκρηξης και συγχώνευσης.

Η κατανόηση της προέλευσης του φαινομένου που ονομάζεται GRB 211211A ήταν προτεραιότητα για τους αστρονόμους, επειδή θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή της κατανόησής μας για το σύμπαν.

αστέρια ενέργεια Γη
Κύμα ενέργειας που χτύπησε τη Γη προκλήθηκε από συγχώνευση αστέρων νετρονίων

Ερευνητές που εξετάζουν αρχειακές παρατηρήσεις ακτίνων γ (ακτίνων γάμμα) λένε ότι βρήκαν “ταλαντευόμενα” σήματα σε δύο εκρήξεις ενέργειας.

Δείτε επίσης: Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!

Ανακαλύφθηκαν σε παλαιά αρχεία που αποκτήθηκαν από ένα εγκαταλελειμμένο πείραμα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκρήξεις παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι δύο αστέρες νετρονίων έχουν συγχωνευθεί σε έναν ενιαίο τεράστιο αστέρα.

Οι αστέρες νετρονίων είναι ένα απίστευτο φαινόμενο που μας εκπλήσσει με τις ιδιότητές του κάθε φορά που τους μελετάμε περαιτέρω. Από την ακραία πυκνότητα μάζας τους μέχρι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία και τις γρήγορες περιστροφές τους, δεν λείπουν οι ιδιότητες που προκαλούν δέος και τους καθιστούν τόσο μοναδικούς και πολύτιμους στην αστρονομική έρευνα.

Τα αστέρια νετρονίων είναι οι πυκνοί πυρήνες που μένουν πίσω όταν τα τεράστια αστέρια φτάνουν στο τέλος της ζωής τους. Όταν δύο τέτοια αντικείμενα συγκρούονται, μπορούν να σχηματιστούν αστέρια νετρονίων με μεγαλύτερη μάζα, που συνήθως καταρρέουν κάτω από τη δική τους μάζα για να σχηματίσουν μια μαύρη τρύπα.

Δείτε επίσης: Νερό στο φεγγάρι; Δοκιμές εξαγωγής νερού από σεληνιακά πετρώματα

Οι ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο που ονομάζεται GRB 211211A έδειξαν μέσω προσομοιώσεων ότι η παρουσία μεγάλων αστεριών νετρονίων μπορεί να προσδιοριστεί από ορισμένους τύπους εκρήξεων ακτίνων γ που προέρχονται από τις συγκρούσεις τους. Και έτσι οι ερευνητές με επικεφαλής την επιστήμονα του University of Maryland, Cecilia Chirenti, εξέτασαν τις παρατηρήσεις 700 ακτίνων γ για αυτά τα συγκεκριμένα “fingerprints”.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο τέτοιους υποψηφίους. Με το όνομα GRB 910711 και GRB 931101B, έχουν το είδος των συχνοτήτων που οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι θα εμφανιζόταν κατά τη συγχώνευση των άστρων νετρονίων.

αστέρων νετρονίων
Κύμα ενέργειας που χτύπησε τη Γη προκλήθηκε από συγχώνευση αστέρων νετρονίων

Και τα δύο παραδείγματα βρέθηκαν χρησιμοποιώντας το BATSE ή το πείραμα Burst and Transient Source. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μελετήσει τις εκρήξεις ακτίνων γ. Ωστόσο, κατέγραφε και άλλα δεδομένα από την τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό το έκανε μέχρι το 2000. Η NASA το κατέβασε στη Γη και το κατέστρεψε, τερματίζοντας την εννιάχρονη αποστολή του. Ευτυχώς, όμως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του, και το κάνουν αυτό με την ελπίδα να βρουν νέα δεδομένα.

Δείτε επίσης: Πεντάγωνο UFO: Οι αναφορές για εξωγήινους δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα και από άλλο εξοπλισμό ανίχνευσης ακτίνων γ. Ωστόσο, το BATSE ήταν αυτό που οδήγησε στις επιτυχημένες ανιχνεύσεις, λόγω του σχεδιασμού του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή είναι η αρχή ενός νέου τρόπου μελέτης της συγχώνευσης άστρων νετρονίων.

Τα παραπάνω ευρήματα αναφέρονται αναλυτικά σε μια νέα εργασία, “Kilohertz quasiperiodic oscillations in short gamma-ray bursts“, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα Nature.

Πηγή: www.independent.co.uk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS