ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA Artemis I: Το Orion επέστρεψε - Έγινε η προσθαλάσσωση

NASA Artemis I: Το Orion επέστρεψε – Έγινε η προσθαλάσσωση

Μετά από ένα ταξίδι 25 ημερών γύρω από το φεγγάρι, στα πλαίσια της αποστολής Artemis I της NASA, η κάψουλα Orion επέστρεψε στη Γη, πέφτοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό (προσθαλάσσωση), όπως είχε προγραμματιστεί. Με την επιστροφή του διαστημικού σκάφους ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εγκαθίδρυση μιας μακροχρόνιας παρουσίας στο φεγγάρι και τη μετέπειτα αποστολή ενός επανδρωμένου διαστημικού λεωφορείου στον Άρη.

Orion επέστρεψε προσθαλάσσωση

Το διαστημόπλοιο, σύμφωνα με τη NASA, πέρασε 25,5 ημέρες στο διάστημα και διένυσε 1,4 εκατομμύρια μίλια γύρω από τη Σελήνη.

Το διαστημικό σκάφος μας έφτασε στο σπίτι“, έγραψε η NASA την Κυριακή, λίγο μετά την προσθαλάσσωση, στις ακτές της Καλιφόρνια.

Δείτε επίσης: Αστέρες νετρονίων δημιούργησαν ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα

Ο Mike Sarafin, υπεύθυνος της αποστολής Artemis I, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η κάψουλα τα πήγε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε μια πλήρως επιτυχημένη αποστολή“, δήλωσε ο Sarafin, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα διαχείρισης συνεδρίαζε καθημερινά για να παρακολουθήσει την πρόοδο της κάψουλας Orion.

Η προσθαλάσσωση του διαστημικού σκάφους Orion – η οποία συνέβη 50 χρόνια από την ημέρα της προσγείωσης του Apollo 17 στο φεγγάρι – είναι το κορυφαίο επίτευγμα της αποστολής Artemis I. Από την εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο μέχρι το εξαιρετικό ταξίδι γύρω από τη Σελήνη και πίσω στη Γη, αυτή η δοκιμή πτήσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη σεληνιακή εξερεύνηση“, δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. “Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την απίστευτη ομάδα της NASA. Για χρόνια, χιλιάδες άτομα έχουν ασχοληθεί με αυτήν την αποστολή, η οποία εμπνέει τον κόσμο να συνεργαστεί για να φτάσει σε ανέγγιχτες κοσμικές ακτές. Σήμερα είναι μια τεράστια νίκη για τη NASA, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους διεθνείς εταίρους μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα“.

Με τον Orion να έχει επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την επόμενη αποστολή μας, η οποία θα στείλει πλήρωμα στη Σελήνη για πρώτη φορά ως μέρος της επόμενης εποχής εξερεύνησης“, δήλωσε ο Jim Free, συνεργάτης διαχειριστής της NASA για το Exploration Systems Development Mission Directorate. “Αυτό ξεκινά την πορεία μας προς έναν τακτικό ρυθμό αποστολών και μια διαρκή ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη για επιστημονική ανακάλυψη και προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη“.

Δείτε επίσης: NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Τις επόμενες ημέρες, το Orion θα επιστρέψει στην ακτή όπου οι τεχνικοί θα ξεφορτώσουν το διαστημόπλοιο και θα το μεταφέρουν με φορτηγό πίσω στο Kennedy. Εκεί, οι ομάδες θα ανοίξουν την καταπακτή και θα ξεφορτώσουν πολλά payloads, όπως τα Commander Moonikin Campos, πειράματα διαστημικής βιολογίας, Snoopy και το επίσημο flight kit. Στη συνέχεια, η κάψουλα και η θερμική της ασπίδα θα υποβληθούν σε δοκιμή και ανάλυση για αρκετούς μήνες.

Artemis Orion φεγγάρι
NASA Artemis I: Το Orion επέστρεψε – Έγινε η προσθαλάσσωση

Η αποστολή Artemis είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκτόξευσης. Η τελική, επιτυχημένη εκτόξευση έγινε στις 16 Νοεμβρίου.

Η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης έγινε στις 29 Αυγούστου, η δεύτερη στις 3 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 27 Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν κάποια προβλήματα που δεν επέτρεψαν στην εκτόξευση του πυραύλου τότε και έτσι η αποστολή ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου. Με τη χθεσινή προσθαλάσσωση του Orion, έκλεισε επιτυχημένα η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA.

Το πρόγραμμα “Artemis” της NASA αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές αποστολές, η κάθε μία από τις οποίες κοστίζει περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 93 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το έτος 2025.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Η αποστολή Artemis II είναι προγραμματισμένη για το 2024, όπου θα σταλούν τέσσερις αστροναύτες στο διάστημα. Θα πραγματοποιήσουν μια πτήση προς το φεγγάρι πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το πρόγραμμα Artemis III σχεδιάζει να στείλει τέσσερις αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2025, μεταξύ των οποίων την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο. Τέλος, η Artemis IV, στην οποία θα υπάρξει σεληνιακή προσεδάφιση, προγραμματίζεται για το 2027.

Η αποστολή Artemis θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που μόλις έχουν αρχίσει να διερευνώνται. Από τη συγκομιδή σεληνιακών πόρων έως τη δημιουργία βιώσιμων ενδιαιτημάτων σε μακρινούς πλανήτες, υπόσχεται συναρπαστικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση του διαστήματος, ενώ παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση και ανακάλυψη! Με την επιτυχημένη επιστροφή και προσθαλάσσωση του Orion, όλα αυτά μοιάζουν να είναι ακόμα πιο κοντά!

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS