ΑρχικήUpdatesΚυκλοφόρησε το Linux Kernel 6.0: Ποιες οι βελτιώσεις;

Κυκλοφόρησε το Linux Kernel 6.0: Ποιες οι βελτιώσεις;

Linux Kernel 6.0: Η ολοκαίνουργια έκδοση του πυρήνα Linux είναι τώρα διαθέσιμη για χρήση.

Η έκδοση Linux 6.0 φέρνει στο προσκήνιο μια ποικιλία από βελτιώσεις απόδοσης, υποστήριξη νέου hardware, επιδιορθώσεις ασφαλείας και τις συνήθεις αλλαγές στο σύστημα αρχείων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι νέο υπάρχει στον πυρήνα Linux 6.0, διαβάστε παρακάτω.

Δείτε επίσης: Ομάδα SparklingGoblin: Δημιουργεί Linux παραλλαγή του SideWalk backdoor

Linux Kernel 6.0

Λειτουργίες Linux Kernel 6.0

Η συγκριτική αξιολόγηση που έγινε από το ειδησεογραφικό Phoronix αποκαλύπτει αξιόλογες βελτιώσεις απόδοσης στους επεξεργαστές Intel Xeon «Ice Lake», AMD Ryzen «Threadripper» και AMD EPYC χάρη σε αλλαγές scheduler και άλλες τροποποιήσεις ενέργειας του kernel. Το να βλέπεις το Linux να πιέζει για περισσότερη ισχύ ενώ χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Το Linux 6.0 κάνει και υποχρεωτικό future-proofing, θέτοντας τις βάσεις για τμήματα του επερχόμενου hardware. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για τα τέταρτης γενιάς server chips Xeon της Intel “Sapphire Rapids” και τα 13ης γενιάς core chips “Raptor Lake”.

Δείτε επίσης: Η Microsoft προσθέτει το ‘systemd’ στο υποσύστημα Windows για Linux

Η AMD παρέχει έναν kernel graphics driver για τo GPU RDNA 3, προσελκύει ένα νέο audio driver για τις πλατφόρμες AMD «Raphael» και βελτιώνει την υποστήριξη ήχου για τα συστήματα AMD «Jadeite». Όσοι παρατηρούν προβλήματα με το πληκτρολόγιο σε φορητούς υπολογιστές της σειράς Ryzen 6000 θα πρέπει, εάν χρησιμοποιούν Linux 6.0, να βρουν τα πράγματα να λειτουργούν ξανά όπως αναμένεται.

Και οι δύο αρχιτεκτονικές OpenRISC και LoongArch αποκτούν υποστήριξη για PCI buses, ενώ το RISC-V βελτιώνει τις δυνατότητες διαχείρισης cache block χρησιμοποιώντας μια σειρά από νέες επεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης “Zicbom”. Το RISC-V αποστέλλεται επίσης με μια νέα προεπιλεγμένη διαμόρφωση ικανή να εκτελεί το Docker από την πρώτη στιγμή.

Ο (ακριβός) φορητός υπολογιστής Lenovo ThinkPad X13s, ο οποίος τρέχει με Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3, αρχίζει να λαμβάνει υποστήριξη. Το ThinkPad X13s είναι προφορτωμένο με Windows 11 για ARM, αλλά, με την υποστήριξη Linux τώρα στα στάδια διαμόρφωσης, αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική συσκευή αναφοράς για τους λάτρεις του Linux ARM.

Το νέο hardware που υποστηρίζεται περιλαμβάνει drawing tablet XP-PEN Deco L, μια σειρά από αισθητήρες σε μητρικές πλακέτες AMD, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης Sensor Fusion Hub σε νεότερα laptop Ryzen και το λειτουργικό Thunderbolt στο Intel Raptor Lake.

Το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων του Ubuntu παραμένει ext4, οπότε θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το Linux 6.0 ενεργοποιεί δύο νέες λειτουργίες ioctl(): EXT4_IOC_GETFSUUID και EXT4_IC_SETFSUUID. Αυτά καθιστούν δυνατή τη λήψη ή τη ρύθμιση του UUID που είναι αποθηκευμένο σε ένα filesystem superblock.

Δείτε επίσης: Το νέο Chaos botnet στοχεύει Windows και Linux συστήματα

Linux Kernel 6.0

Άλλες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Linux 6.0 είναι οι παρακάτω:

  • Υποστήριξη kernel για in-band authentication NVMe
  • Subsystem επαλήθευσης χρόνου εκτέλεσης
  • kernel driver Raspberry Pi 4 V3D
  • Εγγραφές buffered σε συστήματα αρχείων XFS
  • Υποστήριξη Send Protocol V2 για Btrfs
  • Το H.265/HEVC API προωθήθηκε σε stable

Το Linux 6.0 αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμο για λήψη ως πηγαίος κώδικας. Αν δεν θέλετε η ενημέρωση να γίνει με αυτό το τρόπο, περιμένετε μέχρι ο distro maintainer σας να εκδώσει μια νέα ενημέρωση. Ορισμένες διανομές (όπως το Arch) εκδίδουν νέα kernel updates σχετικά γρήγορα, αλλά άλλες (όπως το Ubuntu) όχι.

Πηγή πληροφοριών: omgubuntu.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS