Το Android malware με το όνομα BRATA έχει προσθέσει κάποια νέα features στην τελευταία του έκδοση, όπως GPS tracking, δυνατότητα χρήσης πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας αλλά και μια λειτουργία που εκτελεί επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων για να διαγράψει όλα τα ίχνη κακόβουλης δραστηριότητας από τη συσκευή.
Το BRATA Android malware εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την Kaspersky το 2019. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας χαρακτήρισε το BRATA ως Android RAT (εργαλείο απομακρυσμένης πρόσβασης) που στόχευε κυρίως Βραζιλιάνους χρήστες.
Δείτε επίσης: Θύμα κυβερνοεπίθεσης το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά
Τον Δεκέμβριο του 2021, ερευνητές της Cleafy εντόπισαν το malware και στην Ευρώπη. Το malware στόχευε χρήστες e-banking και έκλεβε τα credentials τους με τη βοήθεια απατεώνων που παρουσιάζονταν ως υπηρεσία υποστήριξης πελατών τραπεζών.
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ανακαλύψτε το Νέο Ανθρωποειδές Ρομπότ GR-2!
Οι αναλυτές της Cleafy συνέχισαν να παρακολουθούν την εξέλιξη του BRATA Android malware και δημοσίευσαν μια έκθεση που δείχνει πώς το malware συνεχίζει να εξελίσσεται και να αποκτά νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.
Προσαρμοσμένες εκδόσεις για διαφορετικούς στόχους
Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του BRATA Android malware στοχεύουν χρήστες e-banking στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.
Μια σημαντική αναβάθμιση είναι ότι κάθε παραλλαγή του malware εστιάζει σε διαφορετικές τράπεζες με dedicated overlay sets, γλώσσες και ακόμη και διαφορετικές εφαρμογές για στόχευση συγκεκριμένων ατόμων.
Δείτε επίσης: PowerPoint αρχεία χρησιμοποιούνται για τη διανομή RATs και info-stealers
Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές obfuscation σε όλες τις εκδόσεις, όπως το wrapping του APK file σε ένα encrypted JAR ή DEX package.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τεχνικές obfuscation παρακάμπτουν με επιτυχία τις λύσεις προστασίας από ιούς.
Το BRATA αναζητά ενεργά σημάδια παρουσίας AV στη συσκευή και επιχειρεί να διαγράψει τα εργαλεία ασφαλείας, πριν προχωρήσει στην κλοπή δεδομένων.
BRATA Android malware: Νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες
Τα νέα features που εντόπισαν οι ερευνητές της Cleafy στις πιο πρόσφατες εκδόσεις BRATA περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία καταγραφής των “πληκτρολογήσεων” που συμπληρώνει την υπάρχουσα λειτουργία λήψης screenshots για παρακολούθηση της οθόνης.
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι νέες παραλλαγές διαθέτουν επίσης GPS tracking.
Ωστόσο, μια από τις πιο επικίνδυνες δυνατότητες είναι η εκτέλεση επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, η οποία γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Η παραβίαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έγινε η κλοπή των credentials.
- Η εφαρμογή έχει εντοπίσει ότι εκτελείται σε εικονικό περιβάλλον, πιθανότατα για ανάλυση.
Το BRATA κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ως “kill switch” για αυτοπροστασία. Αν το malware “αντιληφθεί” ότι μπορεί να εντοπιστεί, κάνει την επαναφορά για να διαγράψει τα ίχνη της κακόβουλης δραστηριότητας. Αυτό, όμως, σημαίνει πιθανότατα ότι θα διαγραφούν και τα δεδομένα του χρήστη.
Δείτε επίσης: Cryptocurrency token rug pulls: Χάκερ κάνουν hijack έξυπνα συμβόλαια
Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το BRATA πρόσθεσε νέα κανάλια επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων με τον C2 server και πλέον υποστηρίζει HTTP και WebSockets.
Το WebSockets δίνει στους ηθοποιούς ένα άμεσο και low-latency κανάλι που είναι ιδανικό για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και live manual exploitation.
Πώς να μείνετε ασφαλείς;
Το BRATA Android malware προστίθεται στη λίστα με τα Android banking trojans και RATs που στοχεύουν τα τραπεζικά credentials χρηστών.
Για να προστατεύσετε την Android συσκευή σας από κάποιο κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζετε. Επιλέξτε εφαρμογές από το Google Play Store, αποφύγετε τα APK από περίεργα sites και σαρώστε με ένα εργαλείο AV πριν τα ανοίξετε.
Επίσης, πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση, ελέγξτε τις άδειες που ζητά μια εφαρμογή και αν δείτε ότι ζητά υπερβολικά δικαιώματα για τη λειτουργία της, αποφύγετέ τη.
Τέλος, παρακολουθήστε την κατανάλωση της μπαταρίας και τον όγκο του network traffic για να εντοπίσετε πιθανά περίεργα στοιχεία, που μπορεί να αποδοθούν σε κακόβουλες διεργασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο.
Πηγή: Bleeping Computer