ΑρχικήHow ToΠώς να μειώσω τη χρήση της CPU και που να ψάξω στα...

Πώς να μειώσω τη χρήση της CPU και που να ψάξω στα Windows;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε “πώς να μειώσω τη χρήση της CPU” γιατί ο υπολογιστής μας σέρνεται. Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε “που να ψάξω στα Windows” για να βρω την CPU στα Windows 10 και Windows 11. Στο βίντεο που ακολουθεί σας έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε…

Ο έλεγχος της χρήσης της CPU στα Windows 10 είναι ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε γιατί καθυστερεί ο υπολογιστής να εκτελέσει τις εντολές που εισάγετε και να λύσετε προβλήματα απόδοσης του επεξεργαστή σας.

Όλοι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση έχουν μέσα κάποια κομμάτια hardware που αναλόγως με την κατασκευή τους εξυπηρετούν σε ανάλογες διεργασίες του υπολογιστή. Όπως ένας άνθρωπος λοιπόν, έτσι και ο υπολογιστής, έχει έναν κύριο εγκέφαλο απ’ όπου περνούν όλες οι εντολές που εισάγουμε στο σύστημα μας. Ο εγκέφαλος ενός υπολογιστή λέγεται CPU (Central Processing Unit) και επεξεργάζεται δεδομένα ενώ παράλληλα εκχωρεί εντολές. Η ταχύτητα με την οποία εκτελούνται όλα τα προγράμματα και οι διαδικασίες εξαρτάται από την ικανότητα απόδοσης της CPU. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση μιας CPU, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργεί ο υπολογιστής.

Δείτε επίσης: Ευπάθεια Spectre κάνει bypass άμυνες των CPU της Intel και ARM

Ανάλογα με τις εφαρμογές που «τρέχουν» στον υπολογιστή μας, η χρήση της CPU μπορεί να αυξηθεί και όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση της CPU τόσο θα μειώνεται η ταχύτητα της. Μπορούμε να καταλάβουμε την ταχύτητα της CPU μας από τον χρόνο που απαιτείται για να φορτώσουν τα Windows 10 κατά την εκκίνηση του συστήματος ή τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταποκριθούν οι εφαρμογές σε εντολές. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε βαριά προγράμματα όπως ένα λογισμικό επεξεργασίας βίντεο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένες εντολές και ενέργειες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκτελεστούν.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη χρήση της CPU στα Windows 10; Οι χαμηλές ταχύτητες επεξεργασίας δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα στο υλικό της CPU. Αντιθέτως μπορεί να υπάρχουν πολλά «βαριά» προγράμματα τα οποία εκτελούνται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα η CPU να φτάνει στο όριο χρήσης της. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη χρήση της CPU και τις αιτίες για υψηλή χρήση πριν αποφασίσετε πρόωρα να αντικαταστήσετε έναν υπολογιστή με ένα μοντέλο υψηλότερης απόδοσης.

Εξετάζοντας τη χρήση της CPU στα Windows 10, μπορείτε να ελέγξετε πως εκτελούνται τα τρέχοντα προγράμματα που είναι ενεργά στον υπολογιστή σας. Η αντίστοιχες τιμές για την κάθε εφαρμογή υποδεικνύουν το ποσοστό του συνολικού χρόνου που η CPU αξιοποιεί για την επεξεργασία δεδομένων. Η χρήση της CPU μετριέται σε ποσοστό και το ανώτερο όριο είναι το 100%. Με άλλα λόγια, η χρήση της CPU μας δείχνει πόση πίεση λαμβάνει τη δεδομένη στιγμή η CPU μας και πόση χωρητικότητα είναι ακόμη διαθέσιμη.

CPU

Το ποσοστό της χρήσης της CPU υπολογίζεται συγκρίνοντας τον γενικό χρόνο λειτουργίας με την πραγματική διάρκεια απόδοσης. Εάν η χρήση της CPU είναι πολύ μεγάλη τότε ο χρήστης βιώνει μεγάλους χρόνους φόρτωσης και αποθήκευσης στα Windows 10. Στην χειρότερη περίπτωση, τα προγράμματα θα αρχίσουν να παγώνουν λόγω της υπερφόρτωσης της CPU με πάρα πολύ μεγάλο πλήθος εντολών.

Παράλληλα, μπορείτε να συμπεράνετε την ταχύτητα της CPU ελέγχοντας την θερμοκρασία της. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση της CPU στα Windows 10, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγεται από τον πυρήνα του επεξεργαστή. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πέρα ​​από το όριο που ορίζεται ως το μέγιστο όριο από τον κατασκευαστή, η υπολογιστική απόδοση θα περιοριστεί αυτόματα και η επεξεργαστική ισχύς θα μειωθεί σταδιακά.

Πώς να μειώσω τη χρήση της CPU και που να ψάξω στα Windows;

Διαβάστε επίσης: 10+1 κορυφαίες CPU όλων των εποχών

Η υψηλότερη από την μέση χρήση της CPU στα Windows 10 μπορεί να οφείλεται σε:

  1. Προγράμματα με υψηλές απαιτήσεις CPU: Προγράμματα επεξεργασίας βίντεο και γραφικών, παιχνίδια με γραφικά υψηλής ανάλυσης απαιτούν υψηλή ισχύ επεξεργασίας.
  2. Προγράμματα Autostart: Οι εφαρμογές που ξεκινούν με την εκκίνηση των Windows 10 και συνεχίζουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο μπορούν να επηρεάσουν τη χρήση της CPU.
  3. Κακόβουλα προγράμματα: Εάν παρατηρήσετε εξαιρετικά υψηλή χρήση της CPU σε ποσοστό 100 τοις εκατό, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία, μπορεί να την προκαλεί ένας ιός ή άλλος τύπος κακόβουλου λογισμικού.
  4. Πρόγραμμα περιήγησης: Κάτω από ορισμένες συνθήκες, το πρόγραμμα περιήγησης (π.χ. μέσω αμέτρητων ανοιχτών καρτελών) μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της επεξεργαστικής ισχύος της CPU.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS