ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαFar-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Ένας νέος τύπος υπεριώδους φωτισμού Far-UVC σκοτώνει σχεδόν όλα τα μικρόβια και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της επόμενης πανδημίας, λένε οι ερευνητές.

Ο φωτισμός αυτός είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε λεπτά για να μειώσουν τον αριθμό των μικροβίων που μεταφέρονται στον εσωτερικό χώρο κατά περισσότερο από 98%, σύμφωνα με τους ερευνητές που τον δημιούργησαν.

Ως εκ τούτου, ο φωτισμός αυτός θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην οροφή και να βοηθήσει στον καθαρισμό του αέρα και στη διακοπή της μετάδοσης ασθενειών όπως ο Covid ή η γρίπη – και κατ’επέκταση να βοηθήσει στην αποφυγή παρόμοιων πανδημιών στο μέλλον.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

Ο David Brenner, διευθυντής του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι το Far-UVC μειώνει γρήγορα την ποσότητα των ενεργών μικροβίων στον αέρα των εσωτερικών χώρων σχεδόν σε μηδενικό αριθμό, καθιστώντας τον αέρα των εσωτερικών χώρων εξίσου ασφαλή με τον εξωτερικό αέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του φωτισμού σε εσωτερικούς χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη πιθανή πανδημία.

Η τεχνολογία ονομάζεται «Far-UVC light» και σύμφωνα με την περιγραφή του στο έγγραφο του Scientific Reports, απενεργοποιεί αποτελεσματικά ένα αερομεταφερόμενο παθογόνο σε ένα θάλαμο μεγέθους δωματίου.

Ο Dr Brenner δήλωσε ότι αυτός ο φωτισμός είναι εύκολος και φθηνός στην εγκατάσταση και δεν απαιτείται από τους ανθρώπους να αλλάξουν την συμπεριφορά και τις συνήθειες τους για να αποφευχθεί μια μελλοντική πανδημία, αφού είναι απόλυτα ασφαλές.

Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα
Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Επιπρόσθετα, υπάρχει μια παρόμοια τεχνολογία φωτισμού, το UVC, το οποίο είναι γνωστό ότι καθαρίζει τον αέρα εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις για να εξοντώσει μικρόβια όπως βακτήρια και ιούς. Ωστόσο, δεν θεωρείται ασφαλές για χρήση σε εσωτερικό χώρο καθώς μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και τα μάτια των ανθρώπων.

Αντιθέτως, οι ερευνητές εξετάζοντας τις δυνατότητες του Far-UVC φωτισμού διαπίστωσαν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τον φωτισμό UVC αλλά χωρίς να βλάπτει τους ανθρώπους που μπορεί επίσης να βρίσκονται στους χώρους που χρησιμοποιείται.

Έχει μικρότερο μήκος κύματος, επομένως δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του δέρματος ή των ματιών των ανθρώπων. Αλλά είναι εξίσου καλό στο να σκοτώνει βακτήρια και ιούς, λόγω του μικρού τους μεγέθους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε επίσης: Τεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δοκίμασαν επιτυχώς το Far-UVC σε μικρότερα πειράματα, χρησιμοποιώντας το σε πειραματικούς θαλάμους για να δουν πώς θα επηρεάσει τόσο τα μικρόβια όσο και τους ανθρώπους. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας σε δωμάτια φυσικού μεγέθους που μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή μας ζωή.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν θάλαμο στο μέγεθος ενός δωματίου και τον έκαναν να αερίζεται περίπου τόσο καλά όσο ένα τυπικό σπίτι ή γραφείο, αλλάζοντας τον αέρα περίπου τρεις φορές την ώρα. Στη συνέχεια, ψέκασαν με ένα σπρέι βακτηρίων στο δωμάτιο και άναψαν τις λάμπες Far-UVC.

Σε πέντε λεπτά, περισσότερο από το 98% των αερομεταφερόμενων παθογόνων απενεργοποιήθηκαν. Ακόμα και αν ψεκάστηκαν καινούρια μικρόβια στο δωμάτιο, ο αριθμός τους παρέμεινε χαμηλός. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού ήταν σαν να αερίστηκε το δωμάτιο 184 φορές την ώρα. Τυπικά, είναι εφικτό να επιτευχθεί μόνο το ισοδύναμο περίπου 20 αλλαγών αέρα στην καλύτερη περίπτωση.

Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα
Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Ο Kenneth Wood, λέκτορας στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι δοκιμές τους παρήγαγαν θεαματικά αποτελέσματα, που ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτό που είναι εφικτό μόνο με τον εξαερισμό. Η τεχνολογία Far-UVC θα μπορούσε να επιτρέψει στους εσωτερικούς χώρους να είναι τόσο ασφαλείς όσο θα ήταν αν βρισκόσασταν έξω στο γήπεδο του γκολφ μια δροσερή μέρα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η τεχνολογία Far-UVC είναι χρήσιμη επειδή θα λειτουργούσε ακόμη και όταν μεταλλάσονται οι ιοί – θα λειτουργούσε εξίσου καλά σε μελλοντικές παραλλαγές του Covid, για παράδειγμα, καθώς και σε άλλες ασθένειες που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Επίσης τα μικρόβια δεν θα γίνουν ανθεκτικά με την πάροδο του χρόνου με τον ίδιο τρόπο που κάνουν με τα εμβόλια ή τα φάρμακα.

Πηγή: independent.co.uk

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS