ΑρχικήyoutubeΕμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

Εμφύτευμα εγκεφάλου επέτρεψε σε παράλυτο ασθενή, που είχε χάσει κάθε ικανότητα επικοινωνίας και κίνησης, να επικοινωνήσει λεκτικά με την οικογένειά του.


Ένας 34χρονος άνδρας με πλήρη παράλυση, που δεν μπορεί να μιλήσει ή να κινήσει τα μάτια του, μπόρεσε να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).Ο 34χρονος ασθενής πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια νευροεκφυλιστική νόσο κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουν σταδιακά την ικανότητα να κινούνται και να μιλούν.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Εμφύτευμα εγκεφάλου
Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα που δεν μιλά, να επικοινωνεί

Οι συσκευές διευκόλυνσης της επικοινωνίας για αυτούς τους ασθενείς βασίζονται κυρίως στις κινήσεις των ματιών ή στους μύες του προσώπου, ωστόσο η νέα τεχνολογία δείχνει ότι η λεκτική επικοινωνία μπορεί να είναι δυνατή για ασθενείς που δεν έχουν πλέον εκούσιο μυϊκό έλεγχο.

Εμφύτευμα εγκεφάλου επέτρεψε σε πλήρως παράλυτο ασθενή (locked-in) να επικοινωνήσει

Ερευνητές στο Wyss Center for Bio and Neuroengineering στη Γενεύη, εμφύτευσαν χειρουργικά δύο συστοιχίες μικροηλεκτροδίων στον κινητικό φλοιό του ασθενούς, για να διαβάσουν τα εγκεφαλικά σήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την επικοινωνία.Σε διάστημα δύο ετών, ο ασθενής έμαθε πώς να δημιουργεί εγκεφαλική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς του να απαντήσει είτε «ναι» είτε «όχι» μόνο με τη σκέψη του.Όταν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα ορθογραφίας που διαβάζει δυνατά τα γράμματα του αλφαβήτου, ο ασθενής μπόρεσε να σχηματίσει ολόκληρες προτάσεις.

Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

«Επιτυχημένη επικοινωνία έχει γίνει προηγουμένως με διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή σε άτομα με παράλυση, αλλά, από ό,τι γνωρίζουμε, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που επιτυγχάνει επικοινωνία από κάποιον που δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου στην κίνηση και ως εκ τούτου αυτό το σύστημα είναι πλέον το μοναδικό μέσο επικοινωνίας», δήλωσε ο Δρ Jonas Zimmermann, ανώτερος νευροεπιστήμονας στο Wyss Center.

Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα που δεν μιλά, να επικοινωνεί

«Αυτή η μελέτη απαντά σε ένα χρόνιο ερώτημα σχετικά με το εάν τα άτομα με σύνδρομο locked-in – που έχουν χάσει κάθε έλεγχο των μυών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης των ματιών ή του στόματος – χάνουν επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου τους να παράγει εντολές για επικοινωνία».Οι δοκιμές της νέας τεχνολογίας μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν κυρίως στο σπίτι του ασθενούς, εκεί όπου ζει με την οικογένειά του.«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τα άτομα που ζουν με ALS και φροντίζονται εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος», δήλωσε ο George Kouvas, επικεφαλής τεχνολογίας στο Wyss Center.

Το εμφύτευμα εγκεφάλου δίνει ελπίδα

Οι επιστήμονες δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνολογία, που βοηθά έναν ασθενή και την οικογένειά του στο δικό τους περιβάλλον, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της μεγάλης εξέλιξης στον κλάδο του BCI.

Δείτε επίσης: Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του BCI για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει άλλα άτομα με μειωμένη ικανότητα επικοινωνίας και κίνησης.Η μελέτη, με τίτλο «Spelling interface using intracortical signals in a completely locked-in patient enabled viaauditory neurofeedback training», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: www.independent.co.uk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS