ΑρχικήyoutubeΝέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας...

Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

Για πρώτη φορά, γιατροί μελέτησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ατόμου κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Τα ευρήματα ελήφθησαν από έναν ασθενή που βρισκόταν στο νοσοκομείο και πέθανε ξαφνικά ενώ παρακολουθούνταν ο εγκέφαλός του για επιληπτικές κρίσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτά τα ευρήματα μπορεί να προσφέρουν κάποια υποστήριξη στην ιδέα ότι η ζωή μας περνά μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε.

Δείτε επίσης: Τρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ασθενής ήταν ένας 87χρονος που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από σοβαρή πτώση που του προκάλεσε αιμορραγία στον εγκέφαλο. Μετά από εγχείρηση, η κατάσταση του άνδρα σταθεροποιήθηκε για δύο ημέρες, πριν αρχίσει να εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το ΗΕΓ επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες κρίσεις του, αλλά κάποια στιγμή ο άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είχαν δηλώσει επίσημα ότι δεν ήθελαν να γίνουν προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή. Έτσι ο άνδρας πέθανε σύντομα. Καθώς όμως το ΗΕΓ συνέχιζε να τρέχει στα τελευταία λεπτά της ζωής του άνδρα, οι γιατροί μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τι γινόταν στον εγκέφαλο του άνδρα την ώρα που πέθαινε.

περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε
Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες μελέτης του τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό μας καθώς πεθαίνουμε. Όμως, μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας, για ευνόητους λόγους, περιελάμβανε ελεγχόμενες μελέτες σε ζώα παρά σε ανθρώπους. Ορισμένες μελέτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την απλή εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων καθώς αποσύρονται από μηχανήματα υποστήριξη ζωής. Αλλά αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που ο εγκέφαλος ενός ατόμου που πεθαίνει έχει μελετηθεί με τόση λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας ΗΕΓ.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Το πιο σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάτι αληθινό στην ιδέα ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν, βλέπουν τη ζωή τους να περνά γρήγορα μπροστά από τα μάτια τους. Ακριβώς πριν και αφού η καρδιά του άνδρα σταμάτησε να χτυπά, για παράδειγμα, υπήρξε μια αύξηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, που η ομάδα κατέγραψε στον άνδρα καθώς πέθαινε, μοιάζουν με τα μοτίβα που παρατηρούνται σε άτομα που ονειρεύονται ή αναπολούν. “Τέτοια δραστηριότητα“, έγραψαν οι επιστήμονες, “θα μπορούσε να υποστηρίξει την ιδέα μιας τελευταίας «ανάκλησης της ζωής» που μπορεί να λάβει χώρα λίγο πριν το θάνατο“.

εγκεφαλική δραστηριότητα θάνατος
Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

Φυσικά, αυτά τα ευρήματα βασίζονται στις εγκεφαλικές μετρήσεις ενός μόνο ατόμου. Ο άνδρας είχε υποστεί τραύμα στον εγκέφαλο και πρήξιμο, εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις και έπαιρνε φάρμακα πριν από το θάνατό του και όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκεφαλική του δραστηριότητα. Επομένως, η δραστηριότητα που παρατήρησαν οι ερευνητές, μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτή που θα εμφάνιζε ο μέσος άνθρωπος την ώρα που θα έφευγε από τη ζωή. Αλλά οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι πολλά από αυτά που βρήκαν συμβαδίζουν με αυτά που έχουν παρατηρηθεί σε εργαστηριακές μελέτες σε ετοιμοθάνατους αρουραίους, υποστηρίζοντας ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να γενικευτεί.

Δείτε επίσης: Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Οι συγγραφείς της μελέτης σκοπεύουν να ψάξουν παρόμοιες περιπτώσεις και ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει όντως αν ισχύει ότι η ζωή μας περνά μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε.

Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι, αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους“, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: Gizmodo

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS