ΑρχικήrapidalertΤεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Τεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Αν ασχολείστε με την τεχνολογία και λαμβάνετε συχνά μέρος σε συζητήσεις τεχνολογικού περιεχομένου, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πιστεύετε για αυτό τον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα. Είναι γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλές ψεύτικες ειδήσεις γύρω από την τεχνολογία αι κάθε νέα γενιά προϊόντων και υπηρεσιών γεννά ακόμη περισσότερες ψευδείς πεποιθήσεις.

τεχνολογία
Τεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Δείτε επίσης: Site με οδηγίες για αυτοκτονία: Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας

Πολλές από αυτές είναι πολύ εύκολο να καταρριφθούν, αλλά υπάρχουν και μερικές που μπορεί να σας κάνουν να εκπλαγείτε από το γεγονός ότι τελικά δεν ισχύουν, καθώς είναι πιθανό να ανησυχείτε για κάτι που δεν είναι καν αλήθεια ή που ίσως ίσχυε παλαιότερα αλλά όχι πια, αφού νέες ανακαλύψεις και ενημερώσεις επιδιορθώνουν διάφορα προβλήματα.

Ακολουθούν μερικοί τεχνολογικοί μύθοι, που πολλοί από εμάς πιστεύαμε και ίσως συνεχίζουμε να πιστεύουμε μέχρι σήμερα.

  1. Οι υπολογιστές Mac δεν μπορούν να κολλήσουν ιούς

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με τη δημοφιλή εταιρεία τεχνολογίας Apple είναι ότι οι υπολογιστές της είναι απόλυτα ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις. Η Apple συχνά καυχιέται ότι τα προϊόντα της είναι τα πιο ασφαλή, καθώς βασικός γνώμονας για τη δημιουργία τους είναι πράγματι η ασφάλεια.

Ωστόσο, έπειτα από μια επίθεση που εγκατέστησε Trojan σε χιλιάδες υπολογιστές Mac το 2012 και αρκετές που ακολούθησαν, η εταιρεία αναγκάστηκε να μετριάσει τους ενθουσιώδεις ισχυρισμούς της. Όσοι χρήστες διαθέτουν συσκευές Mac, έχουν μεν λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από κακόβουλο λογισμικό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτα ασφαλείς. Ακόμα και η Apple μπορεί να αφήσει κενά ασφαλείας στις συσκευές της, με αποτέλεσμα κακόβουλοι χρήστες να τα εκμεταλλευτούν.

2. Η Incognito περιήγηση είναι πραγματικά ανώνυμη

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι το “incognito” και το “private” είναι συνώνυμα με το ανώνυμο.

Εάν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο Google Chrome ή την ιδιωτική περιήγηση στο Safari, σημαίνει απλώς ότι το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα παρακολουθεί το ιστορικό σας, δεν θα εισάγει τους σελιδοδείκτες σας ή δεν θα συνδέεται αυτόματα σε κανέναν από τους λογαριασμούς σας.

Βασικά, είναι χρήσιμο για να εμποδίζετε άλλα άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας να βλέπουν τι κάνατε. Ωστόσο, δεν θα κρατήσει την ταυτότητά σας κρυφή από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε ή από τον ISP σας, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν επισκέπτεστε ιστότοπους που δεν θα έπρεπε. Η καλύτερη λύση είναι να μεταβείτε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης που εστιάζει στην ασφάλεια, όπως το Brave ή να χρησιμοποιήσετε το Tor Browser.

3. Το να αφήσετε το τηλέφωνό σας συνδεδεμένο στην πρίζα, καταστρέφει τη μπαταρία

Ίσως ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν για τα smartphones. Οι περισσότεροι από εμάς, αφήνουμε το τηλέφωνό μας συνδεδεμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ μετά την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι αυτό θα έβλαπτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου, αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη κάτι τέτοιο ισχύει.

Τα σύγχρονα smartphone λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι αρκετά έξυπνες ώστε να σταματήσουν τη φόρτιση όταν φτάσουν στη μέγιστη χωρητικότητα. Είναι πιθανό όταν ένα τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο στο φορτιστή όλη τη νύχτα, να χρησιμοποιήσει λίγη μπαταρία και να πέσει στο 99% και να φορτιστεί ξανά στο 100%. Εάν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, απλά αποσυνδέστε το ή βγάλτε το από τον φορτιστή, αλλά ακόμα κι αν δεν ξυπνήσετε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την μπαταρία της συσκευής σας.

τεχνολογία
Τεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Δείτε ακόμα: Πρέπει να έχουμε τον φορητό υπολογιστή μας συνεχώς στην πρίζα;

4. Θα πρέπει πάντα να αφήνετε την μπαταρία του iPhone σας να τελειώσει εντελώς πριν το επαναφορτίσετε

Σε αντίθεση με τον παραπάνω, αυτός ο μύθος όντως μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την μπαταρία του κινητού σας. Όταν το εσωτερικό μιας μπαταρίας όπως αυτή του smartphone σας είναι συνεχώς αποφορτισμένο, τα υλικά της αρχίζουν να διατηρούν λιγότερη ισχύ με την πάροδο του χρόνου.

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αποφόρτιση ενός τηλεφώνου στο μηδέν, βοηθά περιστασιακά ως μια αναβαθμονόμηση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα σύγχρονα τηλέφωνα σπάνια φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Θα κάνουν αυτόματο κλείσιμο ακόμα κι αν έχουν λίγη μπαταρία ακόμα.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αφήστε το τηλέφωνο έτσι για λίγες ώρες πριν το συνδέσετε στο φορτιστή, εάν φυσικά δεν το χρειάζεστε άμεσα. Η καλύτερη στρατηγική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να μην αφήνετε ποτέ το τηλέφωνο να πέσει κάτω από το 20%. Το να διατηρείτε τη μπαταρία πάντα μεταξύ 30 και 80% είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της.

5. Δεν πρέπει να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας κάθε μέρα

Ενώ ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι επιβλαβές να κλείνουν τον υπολογιστή τους κάθε βράδυ, η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα είναι καλό αυτό να γίνεται τακτικά.

Είναι εύκολο να αποκτήσετε τη συνήθεια να βάζετε τον φορητό υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτόν χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εκκίνηση. Όμως, η απενεργοποίησή του όταν δεν χρησιμοποιείται εξοικονομεί ενέργεια και ασκεί λιγότερη πίεση στα εξαρτήματά του, γεγονός που θα μπορούσε να του επιτρέψει να “ζήσει” περισσότερο.

6. Τα κινητά προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου

Άλλος ένας μύθος που έχει επικρατήσει είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία που μπορεί να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο ιστό. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κινητά προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου.

Αν και υπήρξαν ορισμένες ανησυχίες ότι η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα κοντά στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και άλλους ιστούς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε κύτταρα, ζώα ή ανθρώπους ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

7. Οι κεραίες 5G προκαλούν ασθένειες

Ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι τα σήματα κινητής τηλεφωνίας, το Wi-Fi και πιθανώς ακόμη και το ραδιόφωνο στη δεκαετία του 1930 τους αρρωσταίνουν. Στη γεμάτη συνωμοσίες εποχή μας, όπου η παραπληροφόρηση είναι ευκολότερο από ποτέ να διαδοθεί μέσω των social media, το 5G έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή. Με την εξάπλωση της πανδημίας των τελευταίων ετών, πολλοί έχουν συσχετίσει την τεχνολογία 5G με τον ιό. Ωστόσο δεν υπάρχει επιστημονικά επικυρωμένη σύνδεση μεταξύ 5G και COVID-19.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το 5G θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία μας είναι στην πραγματικότητα η συντριβή ενός αεροπλάνου, λόγω των συστημάτων που διαθέτουν τα πιο παλιά αεροπλάνα. Ωστόσο και αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε, μετά από έλεγχο και με τις κατάλληλες ενέργειες από τους παρόχους 5G.

Τεχνολογικοί μύθοι: Πόσο ισχύουν τελικά όσα ξέρεις για την τεχνολογία;

Δείτε επίσης: Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες γλίτωσαν το φιάσκο του 5G όχι όμως και οι μικρές

8. Οι απλοί χρήστες δεν στοχεύονται από κυβερνοεγκληματίες

Πολλές φορές σκεφτόμαστε, γιατί να προσπαθήσει κάποιος να μας χακάρει αν δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε; Όμως ξεχνάμε ότι οι ιδιωτικές προσωπικές πληροφορίες (PPI) είναι το είδος των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην κλοπή ταυτότητας. Εάν κάνετε οποιοδήποτε είδος εργασίας σε κυβερνητικούς ιστότοπους, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί εκεί. Ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας συνδέεται με κάθε διαδικτυακή αγορά που πραγματοποιείτε. Μπορεί να φαίνεται ασφαλές, αλλά αυτού του είδους τα προσωπικά δεδομένα γίνονται δημόσια συνεχώς λόγω μαζικών και συχνών παραβιάσεων δεδομένων.

Και μπορεί όντως να είστε απλοί χρήστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο PPI σας δεν θα βρεθεί, δεν θα πωληθεί και δεν θα μεταπωληθεί σε κακόβουλους παράγοντες. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε ιστότοπο και υπηρεσία που χρησιμοποιείτε στο διαδίκτυο. Μπορεί να είναι δύσκολο να τους θυμάστε όλους, αλλά αν πέσετε θύμα παραβίασης, τότε οι εισβολείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό στον οποίο χρησιμοποιείτε αυτόν τον μοναδικό κωδικό πρόσβασης.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πολλά από αυτά που έχουν επικρατήσει κατά καιρούς σαν απόψεις για την τεχνολογία δεν ισχύουν πάντα ή δεν ισχύουν πια. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε μία πιο εμπεριστατωμένη έρευνα και να μην πιστεύουμε απλά ότι ακούμε. 

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS