ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ίσως ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους

Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ίσως ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να δημιουργήσουν το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι. Σε νέα προκαταρκτική έρευνα, μια ομάδα λέει ότι έχει αναπτύξει μια μη ορμονική μορφή ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, που έκανε στείρα τα ποντίκια εργαστηρίου για τέσσερις έως έξι εβδομάδες χωρίς παρενέργειες. Οι πρώιμες δοκιμές του χαπιού σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης: Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά κάτω των 5 ετών;

αντισυλληπτικό χάπι

Το προτεινόμενο αντισυλληπτικό χάπι είναι προϊόν ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι οποίοι λένε ότι λειτουργεί στοχεύοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη Α, που είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα των θηλαστικών. Οι δίαιτες με έλλειψη βιταμίνης Α έχουν συνδεθεί με στειρότητα, για παράδειγμα. Μετά από μια μακρά έρευνα, βρήκαν μια πειραματική ένωση που μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση με μια μορφή βιταμίνης Α (ρετινοϊκό οξύ) στα κύτταρά μας, γνωστή ως υποδοχέας ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-α). Το RAR-α είναι μία από τις τρεις πρωτεΐνες με παρόμοια λειτουργία και η ελπίδα είναι ότι ο επιλεκτικός αποκλεισμός της είναι αρκετός για να προκαλέσει μακροχρόνια αλλά αναστρέψιμη στειρότητα, ενώ επηρεάζει ελάχιστα ή καθόλου άλλα μέρη του σώματος.

Δείτε ακόμα: Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Υπάρχουν ήδη κι άλλες πιθανές αντισυλληπτικές μέθοδοι για άνδρες. Οι περισσότερες από αυτές τις προτεινόμενες επιλογές λειτουργούν στοχεύοντας στην τεστοστερόνη, η οποία θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως υψηλότερη χοληστερόλη ή χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία. Η ομάδα του UMN πιστεύει ότι το αντισυλληπτικό χάπι τους θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτές τις ανησυχίες, γεγονός που θα μπορούσε να την κάνει πιο ελκυστική επιλογή, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Md Abdullah Al Noman, μεταπτυχιακό φοιτητή ιατρικής χημείας στο πανεπιστήμιο.

δοκιμές σε ανθρώπους

Μέχρι στιγμής, το αντισυλληπτικό χάπι με την ονομασία GPHR-529, φαίνεται να λειτουργεί. Σε νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην εαρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αρσενικά ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν σταθερά μια απότομη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και έγιναν στείρα. Συνολικά, το GPHR-529 εκτιμήθηκε ότι είναι 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη μιας εγκυμοσύνης, χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες. Και περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να το παίρνουν, τα αρσενικά ποντίκια δεν ήταν πλέον στείρα. Άλλες έρευνές τους σε ζώα έχουν δείξει παρομοίως ότι η αναστολή του RAR-α είναι γενικά ασφαλής και αποτελεσματική στην πρόκληση προσωρινής ανδρικής στειρότητας.

Δείτε επίσης: Τρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Έκτοτε, η ομάδα έχει χορηγήσει άδεια χρήσης του GPHR-529 στην εταιρεία YourChoice Therapeutics για περαιτέρω ανάπτυξη και εάν τα πράγματα πάνε όπως σχεδιάστηκε, ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου σε ανθρώπους μέχρι το επόμενο εξάμηνο του έτους. Η ομάδα του UMN εργάζεται επίσης για τον εντοπισμό άλλων υποσχόμενων μεθόδων, τόσο σε περίπτωση που το αντισυλληπτικό χάπι δεν λειτουργήσει όσο και για να βελτιώσει την υπάρχουσα ιδέα τους, κάτι που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να έχουν το ίδιο αντισυλληπτικό αποτέλεσμα σε χαμηλότερη δόση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS