ΑρχικήyoutubeFalcon 9: Ίσως ο ασφαλέστερος πύραυλος που εκτοξεύτηκε ποτέ

Falcon 9: Ίσως ο ασφαλέστερος πύραυλος που εκτοξεύτηκε ποτέ

Η SpaceX εκτοξεύει συνεχώς πυραύλους Falcon 9 τον τελευταίο καιρό. Με 10 εκτοξεύσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, η εταιρεία έχει εκτοξεύσει πυραύλους με ρυθμό μεγαλύτερο από μία αποστολή την εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Η SpaceX θα προσγειώσει ανθρώπους στον Άρη μέσα σε 5 έως 10 χρόνια

Μερικά σημαντικά ορόσημα για τον πύραυλο Falcon 9, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, δεν έχουν εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε.

Falcon 9

Ο πύραυλος Falcon 9 έχει τώρα εκτοξευθεί συνολικά 139 φορές. Από αυτές μία μόνο αποστολή απέτυχε, η οποία ήταν μία αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για τη NASA, τον Ιούνιο του 2015.

Από το 2020, ο Falcon 9 είναι ο πιο έμπειρος, ενεργός πύραυλος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ξεπέρασε τον πύραυλο Atlas V σε συνολικές εκτοξεύσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρωσικοί πύραυλοι Soyuz και Proton που πετούν ακόμη, έχουν περισσότερη εμπειρία από τον στόλο Falcon 9. Ο Soyuz, φυσικά, παραμένει ο βασιλιάς όλων των πυραύλων. Έχει περισσότερες από 1.900 εκτοξεύσεις σε περίπου δώδεκα παραλλαγές του ενισχυτή που χρονολογούνται από το 1957, με περισσότερες από 100 αποτυχίες.

Το Falcon 9 έφτασε σε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ισοφαρίζοντας και στη συνέχεια ξεπερνώντας τον απολογισμό των εκτοξεύσεων διαστημικών λεωφορείων. Κατά τη διάρκεια των τριών και πλέον δεκαετιών στην υπηρεσία του, το διαστημικό λεωφορείο της NASA εκτοξεύτηκε 135 φορές, με 133 επιτυχίες.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες αποστολές θα πραγματοποιήσει τελικά ο Falcon 9. Με τον τρέχοντα ρυθμό του, ο πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει τις 500 πτήσεις πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ωστόσο, η SpaceX εργάζεται επίσης ενεργά για να θέσει εκτός λειτουργίας τον δικό της ενισχυτή. Η επιτυχία του έργου Starship της εταιρείας, πιθανότατα θα καθορίσει τελικά πόσο καιρό ο Falcon 9 θα παραμείνει το βασικό της μοντέλο.

Δείτε ακόμα: NASA James Webb: Ενεργοποιεί τις κάμερές του για την πρώτη παρατήρηση αστεριού

πύραυλος

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι ο Falcon 9 θα πετάει για πολύ καιρό ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχει πλέον το μόνο μέσο για τους αστροναύτες των ΗΠΑ να πάνε στο διάστημα. Και ενώ το όχημα Orion στο βαθύ διάστημα της NASA και το διαστημικό σκάφος Starliner της Boeing θα έρθουν στο προσκήνιο τα επόμενα δύο χρόνια, ο πύραυλος Falcon 9 και το διαστημόπλοιο Crew Dragon θα παραμείνουν τα ασφαλέστερα και χαμηλότερου κόστους μέσα για να στείλουν τους ανθρώπους σε τροχιά, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας για ασφάλεια, εδώ είναι που ο πύραυλος Falcon 9 έλαμψε πρόσφατα. Από την αποτυχία του Amos-6 κατά τη διάρκεια της δοκιμής στατικής πυρκαγιάς, το SpaceX ολοκλήρωσε μια σειρά ρεκόρ 111 επιτυχημένων αποστολών Falcon 9 στη σειρά.

Υπάρχουν μόνο δύο άλλοι πύραυλοι με μια σειρά επιτυχημένων πτήσεων συγκρίσιμων με τον Falcon 9. Ο ένας είναι η παραλλαγή Soyuz-U του ρωσικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύτηκε 786 φορές από το 1973 έως το 2017. Ο άλλος είναι ο αμερικανικός πύραυλος Delta II, ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε.

Ωστόσο, ο Falcon 9 έχει πλέον ξεπεράσει και τους πυραύλους Soyuz-U και Delta II στις διαδοχικές επιτυχίες αποστολών και προφανώς το χαμηλό κόστος ασφάλισης πτήσης του το αντικατοπτρίζει αυτό.

Δείτε επίσης: Η NASA αγόρασε πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς πληρώματος από την SpaceX

Αυτό που φαίνεται αξιοσημείωτο σε όλα αυτά είναι ότι ο Falcon 9 συγκέντρωσε αυτό το ρεκόρ ασφάλειας την ίδια στιγμή που η SpaceX πειραματιζόταν με την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων της. Την εποχή της αποτυχίας του Amos-6 το 2016, η εταιρεία δεν είχε ακόμη επαναχρησιμοποιήσει ένα Falcon 9. Τώρα έχει ωθήσει ορισμένους από τους πυραύλους της να πετάξουν έως και 11 φορές και η SpaceX δεν έχασε ποτέ ούτε μια αποστολή σε έναν επαναχρησιμοποιημένο πύραυλο, παρόλο που ο ιδρυτής Elon Musk και άλλοι αξιωματούχοι έχουν πει ρητά ότι πιέζουν την τεχνολογία στα όριά της.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα υπέρ της ασφάλειας της επαναχρησιμοποιήσιμης εκτόξευσης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS