ΑρχικήinetΤι είναι το Browser fingerprinting και πώς θα το αποκλείσετε;

Τι είναι το Browser fingerprinting και πώς θα το αποκλείσετε;

Το browser fingerprinting είναι μια μέθοδος με την οποία οι ιστότοποι που επισκέπτεστε μπορούν να σας αναγνωρίσουν. Χρησιμοποιείται κυρίως για στοχευμένη διαφήμιση, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ιστότοπων και λογαριασμών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Browser fingerprinting

Δείτε επίσης: 5 ιστότοποι για να μάθετε πώς να κάνετε ethical hack

Λειτουργεί εκτελώντας ένα σενάριο που εξετάζει συγκεκριμένα δεδομένα που στέλνει το πρόγραμμα περιήγησής σας στον ιστότοπο, καταρτίζοντας έτσι ένα προφίλ χρήστη. Ονομάζεται δακτυλικό αποτύπωμα επειδή είναι εντελώς μοναδικό.

Το fingerprint μίας συσκευής ή μηχανήματος είναι οι πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή, που συλλέγονται είτε μέσω ενός προγράμματος περιήγησης είτε μιας εφαρμογής. Εκτός από τις πληροφορίες της συσκευής, περιλαμβάνει δεδομένα όπως ο τύπος και η έκδοση του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείται, το λειτουργικό σύστημα, τη γλώσσα στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα περιήγησης και πολλά άλλα.

Δείτε ακόμα: TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Αρκετά από αυτά τα δεδομένα οδηγούν συχνά στην αποκάλυψη του προφίλ ενός χρήστη, κι έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί στοχευμένη διαφήμιση.

Αυτή είναι η ουσία του Browser fingerprinting: Είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγετε. Υπάρχουν τρόποι απενεργοποίησης μέρους της μεταφοράς δεδομένων, χρησιμοποιώντας επεκτάσεις όπως το NoScript (που απενεργοποιεί τη JavaScript) ή προγράμματα που μοιάζουν με πρόγραμμα περιήγησης όπως το Tor, αλλά ενώ σας διατηρούν ασφαλείς, βγάζουν επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία του διαδικτύου εκτός ορίων για εσάς.

Δείτε επίσης: Διαχειριστής dating app: Πιθανότατα διέρρευσαν 1,7 εκατ. δεδομένα

Οι περισσότεροι ιστότοποι δεν θα εμφανίζονται χωρίς τις πληροφορίες που συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα. Είναι μία από τις περιπτώσεις που ότι κι αν επιλέξετε θα έχει κάποιο αντίκτυπο σε εσάς. Ακόμη και τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε την επιβολή του νόμου, όπως η χρήση της ανώνυμης περιήγησης και ενός VPN μαζί, δεν θα εμποδίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων του προγράμματος περιήγησης.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένα προγράμματα περιήγησης, μεταξύ των οποίων το Mozilla, ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει τεχνικές για να μπλοκάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης είναι εδώ για να μείνει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS