ΑρχικήyoutubeJohnson & Johnson εμβόλιο COVID-19: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Johnson & Johnson εμβόλιο COVID-19: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί και πάλι για παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19. Ο Οργανισμός αναθεώρησε το φύλλο οδηγιών χρήσεως του εμβολίου, προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση.

Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί περίπου 100 περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου, έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών αναφέρθηκε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνω των 50 ετών.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι παρόμοιο με αυτό της Johnson & Johnson, έχει επίσης συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Νευρολογικού Συλλόγου τον Ιούνιο. Αρκετές περιπτώσεις του συνδρόμου σημειώθηκαν σε άτομα από την Ινδία και την Αγγλία που είχαν λάβει το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca 10 έως 22 ημέρες πριν και τα περιστατικά ήταν περίπου 4 έως 10 φορές περισσότερα από την αναμενόμενη συχνότητα αναφοράς, ανέφεραν ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ COVID-19: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer;

Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson αυτοάνοση διαταραχή
Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Από την άλλη μεριά, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν να υπάρχει ανάλογος κίνδυνος και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, με πάνω από 321 εκατομμύρια δόσεις αυτών των εμβολίων να έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου 60 έως 120 περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου εμφανίζονται κάθε βδομάδα. Παρόλο που η ακριβής αιτία εμφάνισης του αυτοάνοσου συνδρόμου δεν είναι σαφής, συχνά ακολουθεί μόλυνση από κάποιον ιό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι.

Το CDC επισημαίνει ακόμη ότι οι περισσότεροι από όσους προσβάλλονται, αναρρώνουν πλήρως, αλλά μερικοί συνεχίζουν να έχουν μια μόνιμη βλάβη στα νεύρα, ενώ οι άνω των 50 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, περίπου τα 2/3 των ανθρώπων που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές μέρες ή ακόμα και βδομάδες.

Δείτε ακόμη: Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson αυτοάνοση διαταραχή
Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την κατάσταση. Η Johnson & Johnson, από την πλευρά της, απέφυγε να παραθέσει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Η προειδοποίηση για το σύνδρομο Guillain-Barré ακολουθεί μια προηγούμενη προειδοποίηση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σχετικά με τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας διαταραχής πήξης του αίματος που εμφανίζεται επίσης περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Πρόταση: COVID-19: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου της Pfizer στους εφήβους 12-15 ετών

Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson αυτοάνοση διαταραχή
Εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Τί είναι όμως το σύνδρομο Guillain-Barré;
Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτία εμφάνισής του είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρά το γεγονός ότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον Κορονοϊό SARS-CoV-2. Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του συνδρόμου Guillain Barré ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό, ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS