ΑρχικήsecurityTikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Μια αλλαγή στην πολιτική απορρήτου του TikTok στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η εφαρμογή “μπορεί να συλλέγει βιομετρικά αναγνωριστικά και βιομετρικά δεδομένα” από το περιεχόμενο των χρηστών της. Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνει “faceprints και voiceprints“. Το TikTok δεν ανέφερε το λόγο για τον οποίο χρειάζεται τη συλλογή αυτών των δεδομένων, αλλά είπε ότι θα ζητήσει συγκατάθεση, σε περίπτωση που ξεκινήσει αυτή η πολιτική.

Δείτε επίσης: Πόσο επικίνδυνο είναι να κλαπούν τα βιομετρικά μας δεδομένα;

TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Η νέα αλλαγή αναφέρθηκε σε μια νέα ενότητα που προστέθηκε πρόσφατα, “Image and Audio Information“, και βρίσκεται κάτω από το “Information we collect automatically“. Αυτό είναι το μέρος της Πολιτικής Απορρήτου του TikTok, που παραθέτει τους τύπους δεδομένων που συλλέγει η εφαρμογή από τους χρήστες (τα οποία ήταν ήδη αρκετά).

Το πρώτο μέρος της νέας ενότητας εξηγεί ότι το TikTok μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις εικόνες και τον ήχο που περιέχονται στο User Content. Ακούγεται creepy; Πρέπει να ξέρετε και ότι άλλα κοινωνικά δίκτυα κάνουν αναγνώριση αντικειμένων σε εικόνες που ανεβάζετε, για διαφημιστικούς σκοπούς και για ενίσχυση των accessibility features.

Δείτε επίσης: Το TikTok θα μπορούσε σύντομα να προσθέσει τις in-app αγορές

Η πολιτική αναφέρει, επίσης, ότι η συλλογή αυτών των δεδομένων, επιτρέπει “ενεργοποίηση ειδικών εφέ βίντεο, εποπτεία περιεχομένου, δημογραφική ταξινόμηση, διαφημιστικές προτάσεις, και άλλες λειτουργίες“.

TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Το πιο σημαντικό μέρος της νέας ενότητας, όμως, έχει να κάνει με τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Ενδέχεται να συλλέξουμε βιομετρικά αναγνωριστικά και βιομετρικά δεδομένα, όπως ορίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, όπως faceprints και voiceprints, από το User Content σας. Όπου απαιτείται από το νόμο, θα ζητήσουμε οποιαδήποτε απαιτούμενη άδεια από εσάς πριν από οποιαδήποτε τέτοια συλλογή“.

Η παραπάνω ανακοίνωση δεν είναι ιδιαίτερα σαφής. Δεν διευκρινίζει εάν εξετάζει τους ομοσπονδιακούς ή κρατικούς νόμους ή και τους δύο. Και το πιο βασικό: δεν εξηγεί γιατί το TikTok χρειάζεται αυτά τα δεδομένα. Δεν διευκρινίζει τους όρους “faceprints” ή “voiceprints”.

Οι διευκρινίσεις για τα παραπάνω θέματα είναι σημαντικές γιατί, αυτή τη στιγμή, μόνο λίγες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νόμους βιομετρικού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένων των Illinois, Washington, California, Texas και New York. Εάν το TikTok ζητά συγκατάθεση των χρηστών μόνο “όπου απαιτείται από το νόμο“, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χρήστες σε άλλες πολιτείες δεν θα ενημερώνονται για τη συλλογή δεδομένων.

Εκπρόσωπος του TikTok είπε: “Ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας για διαφάνεια, ενημερώσαμε πρόσφατα την Πολιτική Απορρήτου μας για να παρέχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις πληροφορίες που ενδέχεται να συλλέγουμε“.

Η αποκάλυψη για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων έρχεται σε μια στιγμή που το TikTok προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη ορισμένων χρηστών των ΗΠΑ.

Υπό την κυβέρνηση Trump, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει τη χρήση του TikTok στη χώρα, αποκαλώντας την εφαρμογή ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το TikTok αντέδρασε και ανέφερε ότι αποθηκεύει δεδομένα χρηστών μόνο στα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη. Είπε ότι δεν έχει κοινοποιήσει ποτέ δεδομένα χρηστών του TikTok στην κινεζική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ανήκει στη ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο.

TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανακοίνωση για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων ακολουθεί μια αγωγή εναντίον του TikTok, που κατατέθηκε αρχικά τον Μάιο του 2020, σχετικά με την παραβίαση του Biometric Information Privacy Act του Illinois. Η αγωγή αφορούσε τη συλλογή και την κοινοποίηση προσωπικών και βιομετρικών πληροφοριών της πλατφόρμας χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Δείτε επίσης: Αγωγή εναντίον του TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων των παιδιών

Σε αυτό το πλαίσιο, η νομική ομάδα του TikTok μπορεί να ήθελε να καλυφθεί από μελλοντικές αγωγές, προσθέτοντας μια ρήτρα που επιτρέπει στην εφαρμογή να συλλέγει προσωπικά βιομετρικά δεδομένα.

Πηγή: Techcrunch

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS