ΑρχικήsecurityΑγωγή εναντίον του TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων των παιδιών

Αγωγή εναντίον του TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων των παιδιών

Η δημοφιλής video-sharing υπηρεσία TikTok έχει δεχτεί αγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς κατηγορείται για κακή διαχείριση δεδομένων που ανήκουν σε παιδιά.

Δείτε επίσης: Μήπως ο αλγόριθμος του TikTok προωθεί τον εξτρεμισμό;

TikTok αγωγή

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους New York Times, στοιχεία από τον Ιούλιο του 2020 δείχνουν ότι 18 εκατομμύρια από αυτούς τους χρήστες του TikTok ήταν ηλικίας 14 ετών και κάτω.

Η αγωγή κατά της εταιρείας έχει κατατεθεί από την Anne Longfield, πρώην Επίτροπο προστασίας των δικαιωμάτων παιδιών στην Αγγλία (Children’s Commissioner for England), εκ μέρους εκατομμυρίων ανηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018 και έπειτα (είτε έχουν δικό τους λογαριασμό TikTok είτε όχι).

Δείτε επίσης: Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται λιγότερο Facebook και TikTοk από τη Google

Το TikTok κατηγορείται για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των παιδιών χωρίς ειδοποίηση, επαρκή διαφάνεια ή συναίνεση, που απαιτείται βάσει της νομοθεσίας της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δεδομένα των παιδιών που φέρεται να χειρίζεται με λάθος τρόπο η εταιρεία, περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία, δεδομένα τοποθεσίας, βίντεο και αριθμούς τηλεφώνου.

Εάν το TikTok κριθεί ένοχο, οι ανήλικοι χρήστες θα μπορούσαν να λάβουν χιλιάδες λίρες ως αποζημίωση. Τα παιδιά που χρησιμοποίησαν το TikTok αλλά δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην αγωγή, μπορούν να εξαιρεθούν.

Η Longfield είπε στο BBC ότι οι πρακτικές συλλογής δεδομένων του TikTok ήταν “υπερβολικές” και καθόλου ξεκάθαρες σε σύγκριση με εκείνες άλλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

TikTok δεδομένων για παιδιά

Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ωστόσο, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τα dance challenges και τα άλλα trends, βρίσκεται κάτι πολύ πιο απαίσιο“, δήλωσε η Longfield.

Δείτε επίσης: NSPCC: Πάνω από το 50% των σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος παιδιών γίνεται μέσω Facebook apps

Σύμφωνα με την πρώην Επίτροπο, το TikTok είναι “μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων που εμφανίζεται ως κοινωνικό δίκτυο” και “σκόπιμα και επιτυχώς εξαπάτησε τους γονείς“.

Ο Tom Southwell, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Scott και Scott, που υπέβαλε την αγωγή εναντίον του TikTok, δήλωσε ότι οι πολιτικές συλλογής δεδομένων της εταιρείας κοινωνικών μέσων παραβίαζαν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Το TikTok, από τη μεριά του, είπε ότι η αγωγή που άσκησε εναντίον του η Longfield είναι αβάσιμη. Η υπηρεσία είπε ότι το απόρρητο και η ασφάλεια αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το TikTοk και ότι εφαρμόζονται ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες που ενισχύουν την προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS