Το Ανώτατο Δικαστήριο (Competition Appeal Tribunal) του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την αγωγή της Epic Games εναντίον της Apple, με την οποία ο κατασκευαστής iPhone κατηγορούταν για μονοπωλιακές πρακτικές. Στην αγωγή της, η Epic Games ισχυριζόταν ότι η Apple “δεν έβλαψε απλώς αλλά εξάλειψε εντελώς τον ανταγωνισμό” σχετικά με τη διανομή και τις πληρωμές εφαρμογών στο δημοφιλές App Store, με “μια σειρά προσεκτικά σχεδιασμένων περιορισμών του ανταγωνισμού”.
Οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη από τον Αύγουστο του 2020, όταν η Apple (όπως και η Google) αφαίρεσε το Fortnite από το App Store της, ως απάντηση στην Epic Games που εφάρμοσε ένα σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής του παιχνιδιού, για να παρακάμψει την πληρωμή του τέλους προμήθειας 30% σε αυτά τα καταστήματα.
Ο δικαστής Peter Roth, έχει αποφανθεί ότι η αγωγή εναντίον της Apple δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του βρετανικού δικαστηρίου. Έτσι, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν ήταν υπεύθυνο για να λάβει αποφασίσει σχετικά με το ποιες εφαρμογές μπορούν ή δεν μπορούν να παρέχονται μέσω του Apple App Store και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει η υπόθεση ότι το βρετανικό σκέλος της Apple ενήργησε αντι-ανταγωνιστικά.
Εφόσον το Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την αγωγή, μειώνεται ο αριθμός των αγωγών που έχει υποβάλει η Epic Games εναντίον της Apple στις τρεις. Οι υπόλοιπες νομικές διαδικασίες, που κατατέθηκαν στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στοχεύουν συγκεκριμένα τις διαδικασίες διανομής και πληρωμής εφαρμογών της Apple.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Η Epic Games έχει παράσχει παρόμοια επιχειρήματα σε όλες τις αγωγές της, λέγοντας ότι δεν ζητά αποζημίωση από την Apple, αλλά θέλει οι ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν την υποτιθέμενη αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά του τεχνολογικού κολοσσού.
Η Epic ισχυρίστηκε στην αμερικανική της αξίωση, η οποία ήταν η πρώτη από τις αγωγές που κατατέθηκαν, τα ακόλουθα: «Η Apple έχει γίνει αυτό που κάποτε αντιπολιτευόταν: Ο μεγαλοπρεπής που επιδιώκει τον έλεγχο των αγορών, τον αποκλεισμό του ανταγωνισμού και την καταστολή της καινοτομίας. Η Apple είναι μεγαλύτερη, πιο ισχυρή, πιο εδραιωμένη και πιο ολέθρια από τα μονοπώλια του προηγούμενου έτους. Σε όριο αγοράς σχεδόν $2 τρισεκατομμυρίων, το μέγεθος και η εμβέλεια της Apple υπερβαίνει κατά πολύ το μονοπώλιο της τεχνολογίας στην ιστορία.»
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Apple κάλεσε την Valve να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις ετήσιες πωλήσεις, τα έσοδα και τις τιμές της εταιρείας για τις εφαρμογές Steam store, ως μέρος της νομικής της διαμάχης με την Epic Games. Παρόλο που η Valve δεν συμμετέχει στην αντιπαράθεση Epic Games-Apple, η Apple ζήτησε αυτές τις πληροφορίες καθώς ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό του μεγέθους και του ορισμού της αγοράς για την περίπτωσή της.
Η Valve έχει παράσχει ένα μικρό σύνολο εγγράφων, αλλά η Apple λέει ότι «είναι τόσο πολύ λογοκριμένα» που η εταιρεία δεν μπορεί να διακρίνει τίποτα από αυτά. Ουσιαστικά, η Apple ζητά ακόμη μία φορά από τη Valve να παράσχει έγγραφα που δείχνουν μια σειρά από αριθμούς που σχετίζονται με την πλατφόρμα Steam. Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτές περιλαμβάνουν «συνολικές ετήσιες πωλήσεις εφαρμογών και προϊόντων εντός της εφαρμογής, ετήσια έσοδα από διαφημίσεις από το Steam, ετήσιες πωλήσεις εξωτερικών προϊόντων που αποδίδονται στο Steam, ετήσια έσοδα από το Steam και ετήσια κέρδη (ακαθάριστα ή καθαρά) από το Steam».
Η Valve ανέφερε ότι θα ήταν «τεράστια δουλειά» η παραγωγή ακόμη και ενός σημείου ως μέρος του αιτήματος δεδομένων, επισημαίνοντας ένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα της Apple, η οποία της ζήτησε να προσδιορίσει τις «ημερομηνίες πώλησης, συν κάθε τιμή και αλλαγή τιμής» από 436 παιχνίδια που βρίσκονται και στα δύο, στο Epic Game Store και στο Steam, από το 2015 έως σήμερα.
Ακόμη, η Valve επεσήμανε ότι οι «υπερβολικές απαιτήσεις της Apple επιβάλλουν ένα τεράστιο βάρος σε έναν μη συμμετέχοντα στη νομική διαμάχη» και ότι η εταιρεία δεν έχει δείξει ότι έχει «ουσιαστική ανάγκη» τις πληροφορίες που ζητά.