ΑρχικήsecurityGoogle και Amazon υπό έρευνα για τα fake reviews προϊόντων

Google και Amazon υπό έρευνα για τα fake reviews προϊόντων

Βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν εάν η Amazon και η Google έχουν παραβεί το νόμο περί προστασίας των καταναλωτών, αποτυγχάνοντας να προστατεύσουν τους αγοραστές από ψεύτικες κριτικές προϊόντων (fake reviews).

Δείτε επίσης: Ουάσινγκτον: Αγωγή κατά της Amazon για παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού

Google Amazon fake reviews προϊόντων

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται στις δύο μεγάλες εταιρείες. Πρόσφατα, η Amazon και η Google βρέθηκαν στο στόχαστρο ειδικών που διεξάγουν έρευνα για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα πρόστιμα και να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που δραστηριοποιούνται.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ανησυχία για την κυριαρχία των «έξυπνων» ψηφιακών βοηθών των Google/Amazon στην αγορά

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) δήλωσε ότι η επίσημη έρευνά της, η οποία βασίζεται σε προκαταρκτικό έλεγχο που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, θα μπορούσε να αναγκάσει την Amazon και τη Google να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ψεύτικες κριτικές προϊόντων. Διαφορετικά, θα καταλήξουν στα δικαστήρια.

Η ανησυχία μας είναι ότι εκατομμύρια αγοραστές στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να παραπλανηθούν διαβάζοντας ψεύτικες κριτικές και στη συνέχεια να ξοδέψουν τα χρήματά τους βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο CMA chief executive, Andrea Coscelli. Επίσης, πρόσθεσε ότι πολλές εταιρείες μπορεί να φτιάχνουν ψεύτικες κριτικές 5 αστέρων, ώστε να ανεβαίνουν στην κατάταξη τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους, πράγμα που δεν είναι δίκαιο για τις επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν τέτοια αθέμιτα μέσα για να προωθήσουν τις δικές τους υπηρεσίες.

Μια προηγούμενη έρευνα από την ομάδα καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου Which? ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που βγάζουν χρήματα τροποποιώντας κριτικές στην αγορά της Amazon.

Google και Amazon υπό έρευνα για τα fake reviews προϊόντων

Τόσο η Amazon όσο και η Google δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τις ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε ότι η εταιρεία αφιερώνει “σημαντικούς πόρους για να αποτρέψει την εμφάνιση fake reviews“. Η εταιρεία αναφέρει ότι πέρυσι απέτρεψε 200 εκατομμύρια κριτικές που φαίνονταν ψεύτικες και νωρίτερα αυτό το μήνα άσκησε αγωγή εναντίον των ιδιοκτητών δύο ιστότοπων που αναφέρονται στην έρευνα του Which?.

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος της Google δήλωσε: “Οι αυστηρές πολιτικές μας αναφέρουν σαφώς ότι οι κριτικές πρέπει να βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες και όταν εντοπίζουμε παραβάσεις πολιτικής, λαμβάνουμε μέτρα – από την κατάργηση καταχρηστικού περιεχομένου έως την απενεργοποίηση λογαριασμών χρηστών“.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ασκούν πίεση στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, πραγματοποιώντας διάφορες έρευνες εναντίον τους.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την τεράστια διαφημιστική επιχείρηση της Google. Πριν μερικές εβδομάδες, είχε ξεκινήσει παρόμοια έρευνα και για το Facebook.

Δείτε επίσης: Google display ads: Έρευνα για μονοπωλιακή τακτική από την ΕΕ

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η CMA είπε ότι διερευνά την κυριαρχία της Apple και της Google στα λειτουργικά συστήματα για κινητά, τα καταστήματα εφαρμογών και τους web browsers.

Πηγή: CNN International

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS