ΑρχικήinetNLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

NLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

Το National Labor Relations Board (NLRB) επιβεβαίωσε τις παράνομες απολύσεις δύο υπαλλήλων της Amazon. Οι δύο υπάλληλοι είχαν ωθήσει δημόσια την εταιρεία να μειώσει τον αρνητικό της αντίκτυπο στο περιβάλλον και να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εργαζομένων στις αποθήκες και τα εργοστάσια.

Δείτε επίσης: Μήνυση στην Amazon για τις πρακτικές σχετικά με τα διαλείμματα των υπαλλήλων

NLRB
NLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

Το National Labor Relations Board αναγνώρισε ότι η Amazon χρησιμοποίησε αθέμιτες εργασιακές πρακτικές ενάντια στις δύο υπαλλήλους, Emily Cunningham και Maren Costa, και είπε ότι θα κατηγορήσει την Amazon αν δεν διευθετήσει το θέμα.

Είναι μια ηθική νίκη και δείχνει πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη σωστή πλευρά του νόμου“, είπε η κυρία Cunningham.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν ανάμεσα σε δεκάδες υπαλλήλους της Amazon, που τον τελευταίο χρόνο ενημέρωσαν τον οργανισμό για τα αντίποινα της εταιρείας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραπονούνταν για την ασφάλεια ων υπαλλήλων την περίοδο της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Amazon: Διαψεύδει ότι οδηγοί της αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια!

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Amazon είπε: “Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να επικρίνει τις συνθήκες εργασίας του εργοδότη του, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται από γενική ασυλία ενάντια στις εσωτερικές μας πολιτικές, οι οποίες είναι όλες νόμιμες. Απολύσαμε αυτούς τους υπαλλήλους όχι επειδή μίλησαν δημοσίως για τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια ή τη βιωσιμότητα, αλλά για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των εσωτερικών πολιτικών“.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι λέει η εταιρεία, οι ισχυρισμοί για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές είναι πολλοί, και έτσι το NLRB σκέφτεται να κάνει εθνική έρευνα αν και ο οργανισμός χειρίζεται συνήθως τις έρευνες στα περιφερειακά του γραφεία.

Ενώ ο αρχικός μισθός της Amazon είναι 15 $ την ώρα, δηλαδή διπλάσιος από τον ομοσπονδιακό ελάχιστο μισθό, οι εργασιακές πρακτικές έχουν συζητηθεί πολύ τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και αλλού. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο, που οι διαδικτυακές παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά λόγω πανδημίας και η Amazon αύξησε το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ, φτάνοντας σχεδόν τα ένα εκατομμύριο άτομα. Οι υπάλληλοι στις αποθήκες της Amazon θεωρούνται βασικοί εργαζόμενοι και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι όλο αυτό το διάστημα.

NLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

Αυτή την εβδομάδα, το NLRB μετρά χιλιάδες ψηφοδέλτια που θα καθορίσουν εάν σχεδόν 6.000 εργαζόμενοι θα σχηματίσουν μια ένωση σε ένα εργοστάσιο της Amazon, στην Alabama. Οι εργαζόμενοι θέλουν να ενωθούν για να δείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εταιρεία. Έχουν ήδη πει ότι οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν υπερβολική πίεση για παραγωγή και ότι η εταιρεία τους παρακολουθεί συνεχώς για να είναι σίγουρη ότι είναι αποδοτικοί.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μορφή του εργατικού κινήματος γενικά αλλά και της ίδιας της Amazon.

Η Costa και η Cunningham, που εργάστηκαν ως designers στα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Seattle, άρχισαν να επικρίνουν δημόσια την εταιρεία το 2018. Ανήκαν σε μια ομάδα υπαλλήλων που ήθελαν η εταιρεία να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές της επιπτώσεις. Η ομάδα αυτή με το όνομα “Amazon Employees for Climate Justice“, συγκέντρωσε περισσότερους από 8.700 συναδέλφους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι Cunningham και Costa ενίσχυσαν τις διαμαρτυρίες τους. Η Amazon είπε στις υπαλλήλους ότι είχαν παραβιάσει την εξωτερική της επικοινωνιακή πολιτική, μιλώντας δημόσια για την επιχείρηση. Τότε η περιβαλλοντική ομάδα οργάνωσε 400 υπαλλήλους, οι οποίοι μίλησαν, επίσης, δημόσια για το θέμα, παραβιάζοντας σκόπιμα την πολιτική της εταιρεία.

Άρχισαν, επίσης, να μιλούν για τα θέματα ασφάλειας στις αποθήκες της Amazon κατά την έναρξη της πανδημίας. Η Amazon απέλυσε την κα Costa και την κα Cunningham τον περασμένο Απρίλιο, λίγο μετά την ανακοίνωση της ομάδας τους για μια εσωτερική εκδήλωση για τους εργαζόμενους, όπου οι υπάλληλοι στις αποθήκες θα μιλούσαν για τα προβλήματά τους.

Δείτε επίσης: Αγωγή εναντίον της Amazon για τη μη επαρκή προστασία εργαζομένων της

Ο Tim Bray, πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας cloud computing της Amazon, παραιτήθηκε σε διαμαρτυρία.

Ο κ. Bray είπε ότι χάρηκε με τα ευρήματα του NLRB και είπε ότι ελπίζει ότι η Amazon θα διευθετήσει την υπόθεση.

Amazon παράνομες απολύσεις
NLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

Η κυρία Cunningham είπε ότι, παρά την άρνηση της εταιρείας, πίστευε ότι αυτή και η κυρία Costa ήταν πρωταρχικοί στόχοι της Amazon, επειδή ήταν τα πιο ορατά μέλη του “Amazon Employees for Climate Justice”.

Το NLRB επιβεβαίωσε, επίσης, μια καταγγελία που αφορούσε τον Jonathan Bailey, συνιδρυτή της “Amazonians United“, μιας ομάδας υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο οργανισμός υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Αmazon, βάσει της κατηγορίας του κ. Bailey ότι η εταιρεία παραβίασε το νόμο όταν τον ανέκρινε για μια απεργία που έλαβε χώρα πέρυσι στο εργοστάσιο που εργάζεται.

Αναγνώρισαν ότι η Amazon παραβίασε τα δικαιώματά μας“, είπε ο κ. Bailey.

Η Amazon διευθέτησε την υπόθεση του κ. Bailey, χωρίς να παραδεχτεί αδικήματα, και συμφώνησε να δημοσιεύσει ειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους υπαλλήλους για τα δικαιώματά τους.

Πηγή: The New York Times

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS