ΑρχικήinetAI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Το AI και οι αλγόριθμοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στον εργασιακό χώρο, και δυστυχώς οι ισχύοντες νόμοι δεν προστατεύουν τους εργαζομένους από τον κίνδυνο αθέμιτης μεταχείρισης και διακρίσεων που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση. Όταν, όμως, μιλάμε για την πρόσληψη ή απόλυση υπαλλήλων μέσω AI τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

AI αλγόριθμοι
AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Το Trades Union Congress (TUC) του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε για “τεράστια κενά” στο νόμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εργασία. Ζήτησε, μάλιστα να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις ώστε να μην μπορούν οι αλγόριθμοι να προκαλέσουν προβλήματα στους υπαλλήλους.

Δείτε επίσης: Backpack AI ειδοποιεί πεζούς με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μηχανισμούς για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ακριβώς ποιες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν. Επίσης, απαιτεί την εφαρμογή του δικαιώματος αμφισβήτησης οποιωνδήποτε αποφάσεων που λαμβάνονται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και θεωρούνται άδικες ή μεροληπτικές.

Το AI και οι αλγόριθμοι πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακίνδυνες και ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για πολύ σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των υπαλλήλων και ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη.

Δείτε επίσης: Πρόγραμμα AI υπάρχει μόνο και μόνο για να διαφωνεί με τους ανθρώπους

Υπάρχουν όλα τα είδη καταστάσεων με πιθανότητα αδικίας“, δήλωσε ο Tim Sharp, μέλος του TUC. “Η εξάπλωση της τεχνολογίας πρέπει να συνοδεύεται από το σωστό σύνολο κανόνων για να διασφαλιστεί ότι είναι ωφέλιμη για την εργασία και ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αθέμιτης μεταχείρισης“.

Οι αλγόριθμοι μπορούν να λάβουν αποφάσεις που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” από το TUC. Για παράδειγμα, το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί ποιοι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν (ή και να προσληφθούν). Τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης απουσιών, είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα. Η τεχνολογία AI μπορεί να καταλήξει λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι κάποιος εργαζόμενος απουσίαζε από την εργασία του, κάτι που λειτουργεί αρνητικά στην αξιολόγηση της απόδοσής του.

AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Όσον αφορά στην πρόσληψη υπαλλήλων, υπάρχουν AI εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης. Οι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή ή απόρριψη βιογραφικών σημειωμάτων, εξετάζοντας βασικές πληροφορίες και διενεργώντας ελέγχους ιστορικού για την ανάλυση των δεδομένων. Η Amazon προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα πρόσληψης αλλά διαπιστώθηκε ότι το μοντέλο έκανε διακρίσεις κατά των βιογραφικών των γυναικών.

Σύμφωνα με το TUC, η ανεξέλεγκτη χρήση του AI μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακρίσεις κατά την πρόσληψη και την απόλυση υπαλλήλων.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικοί από διάφορα μέρη ζητούν αυστηρότερη επίβλεψη των μοντέλων AI στις διαδικασίες πρόσληψης. “Δεν πρέπει να επενδύουμε στην ανάπτυξη αυτών των εργαλείων αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να επενδύουμε στον τρόπο με τον οποίο επιβλέπουμε αυτές τις τεχνολογίες“, δήλωσε η Julia Stoyanovich, διευθύντρια του Center for Responsible AI.

Ελπίζω να αρχίσουμε να βάζουμε φρένο σε αυτό, επειδή η πρόσληψη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας“.

Η Stoyanovich πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και δυνατότητα προσφυγής για την προστασία εκείνων που επηρεάζονται από αλγοριθμικές αποφάσεις. Με άλλα λόγια, τα άτομα πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς χρησιμοποιείται ένα μοντέλο AI για τη λήψη αποφάσεων και πρέπει να έχουν τα μέσα να ζητήσουν ανθρώπινη αναθεώρηση αυτής της απόφασης.

AI απόλυση πρόσληψη υπαλλήλων
AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Η πρόταση αυτή μοιάζει με τις συστάσεις του TUC. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ότι τα εργαλεία AI χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες στη διαδικασία πρόσληψης αλλά και σε άλλες εργασιακές διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση έγινε μεγαλύτερο trend τον τελευταίο χρόνο, με την ταχεία ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας. Καθώς πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι, ορισμένοι εργοδότες έχουν θέσει σε εφαρμογή νέες τεχνολογίες παρακολούθησης της παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις παρακολουθεί τους υπαλλήλους της μέσω διαδικτυακών εργαλείων παρακολούθησης ή έχει σχέδια για την εισαγωγή τέτοιας τεχνολογίας.

Δείτε σχετικά: Αύξηση στη ζήτηση λογισμικών παρακολούθησης εργαζομένων

Τα AI συστήματα και οι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή των ωρών εργασίας του προσωπικού, την καταγραφή των πληκτρολογήσεων που έγιναν σε μια ώρα, την παρακολούθηση της δραστηριότητας στα social media κλπ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν συνειδητοποιούν ότι παρακολουθούνται: προηγούμενη έρευνα του TUC έδειξε ότι λιγότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενους (31%) γνώριζαν την εισαγωγή μιας νέας τεχνολογίας. Αντίθετα, ένα συντριπτικό ποσοστό 75% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι πρέπει να ζητείται άδεια από το προσωπικό, πριν από την εισαγωγή μιας τεχνολογίας παρακολούθησης.

AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι σίγουροι για το ποια δεδομένα συλλέγονται και πώς χρησιμοποιούνται“, λέει ο Sharp. “Ανησυχούμε για το τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στο χώρο εργασίας. Πρέπει να είναι σαφείς οι χρήσεις της τεχνολογίας και αυτά τα εργαλεία πρέπει να εισαχθούν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Στους περισσότερους χώρους εργασίας, αυτό δεν φαίνεται συμβαίνει“.

Το TUC ζήτησε αλλαγές στους νόμους περί προστασίας δεδομένων των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου για να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό κατανοεί ακριβώς πώς λειτουργεί το AI στο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογιών.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS