ΑρχικήinetElon Musk: Αποκαλύπτει γιατί το SpaceX Starship SN11 εξερράγη

Elon Musk: Αποκαλύπτει γιατί το SpaceX Starship SN11 εξερράγη

Το πιο πρόσφατο Starship SN11 της SpaceX, το οποίο έκανε τη δοκιμαστική του πτήση την προηγούμενη εβδομάδα, είχε την ίδια τύχη με τους προκατόχους του. Ωστόσο, οι συνθήκες γύρω από τη δική του έκρηξη ήταν μυστηριώδεις, καθώς η πυκνή ομίχλη και οι δυσλειτουργικές κάμερες κάλυψαν τις λεπτομέρειες.

SpaceX Starship SN11

Δείτε επίσης: SpaceX: Ο Elon Musk επιβεβαιώνει την καταστροφή ενός ακόμα Starship

Για το λόγο αυτό, ο Elon Musk θέλησε να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το συμβάν. Όπως ανακοίνωσε σε ένα post του στο Twitter τη Δευτέρα, η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα διαρροής καυσίμων.

«Μια (σχετικά) μικρή διαρροή CH4 οδήγησε σε φωτιά στον κινητήρα 2 και έκαψε μέρος των αεροηλεκτρονικών, προκαλώντας έτσι δυσκολία στην προσπάθεια προσγείωσης», έγραψε.

Το Starship SN11 απογειώθηκε από το κέντρο ανάπτυξης της εταιρείας στο Τέξας, στις 30 Μαρτίου με μηδενική ορατότητα. Αρχικά όλα πήγαν ομαλά, καθώς το όχημα ανέβηκε στα περίπου 10 χιλιόμετρα από το έδαφος και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη. Αφού έκανε τον καθιερωμένο ελιγμό ως προετοιμασία για την ομαλή του προσγείωση, οι ενσωματωμένες κάμερες πάγωσαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής της SpaceX.

Δείτε επίσης: SpaceX: Μηχανικός παραδέχτηκε ότι πούλησε «insider tips» στο dark web!

Άλλες κάμερες ζωντανής ροής που λειτουργούσαν εξ αποστάσεως και έδειχναν την προσγείωση από κοντά, κατέγραψαν μια πορτοκαλί λάμψη στην ομίχλη, ακολουθούμενη από μια καταιγίδα από συντρίμμια που εξφεντονίστηκαν στην περιοχή γύρω από την βάση προσγείωσης.

SpaceX Starship SN11

Δύο προηγούμενα πρωτότυπα, τα SN8 και SN9 εξερράγησαν επίσης λόγω ανώμαλης προσγείωσης. Το SN10 κατάφερε να προσγειωθεί, αλλά στη συνέχεια εξερράγη στη βάση προσγείωσης λίγα λεπτά αργότερα. Το Starship SN11 φαίνεται να είναι το πρώτο που εκρήγνυται λίγο πριν ακουμπήσει το έδαφος.

Προς το παρόν καμία από τις προσπάθειες προσγείωσης των Starship, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη αφού όλα τα διαστημικά αεροσκάφη έχουν καταστραφεί. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι επόμενες προσπάθειες θα πάνε καλύτερα.

Δείτε επίσης: SpaceX DearMoon: 6ημερο ταξίδι στο φεγγάρι για 8 άτομα το 2023

Το SpaceX θα προχωρήσει με το SN15, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ενσωματώνει πολλές αναβαθμίσεις. Ο Musk είναι αρκετά ενθουσιασμένος που επέλεξε να μην κυκλοφορήσει τα SN12, SN13 και SN14.

Το SN15 έχει ήδη συναρμολογηθεί και προετοιμάζεται για δοκιμές πριν από το ντεμπούτο του. Η ελπίδα είναι ότι ένα από τα επερχόμενα πρωτότυπα όχι μόνο θα επιβιώσει την προσγείωση, αλλά θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει τις προσπάθειές της για την πρώτη πτήση σε τροχιά μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Musk λέει ότι σίγουρα δεν αναμένει επανάληψη της κρίσιμης διαρροής που οδήγησε στην ανωμαλία της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: cnet

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS