ΑρχικήinetFacebook: Η Ευρώπη ξεκινά αντιμονοπωλιακές έρευνες στην πλατφόρμα

Facebook: Η Ευρώπη ξεκινά αντιμονοπωλιακές έρευνες στην πλατφόρμα

Με δύο ξεχωριστές αντιμονοπωλιακές έρευνες από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έρχεται αντιμέτωπο το Facebook, που θα διερευνήσουν εάν η χρήση δεδομένων από το κοινωνικό δίκτυο του δίνει άδικο πλεονέκτημα στις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Facebook έρευνες

Δείτε επίσης: TikTok: Θα μπορεί να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ

Οι έρευνες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μεγάλα πρόστιμα και να αυξήσουν την πίεση που δέχεται το Facebook για να κάνει αλλαγές στο επιχειρηματικό του μοντέλο, το οποίο είναι ήδη το επίκεντρο μιας αγωγής που ασκήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή, αξιολογεί κατά πόσον το Facebook παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από διαφημιστές στην πλατφόρμα του.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η οποία έχει ξεκινήσει πολλές έρευνες σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω κοινωνικών δικτύων “δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπους που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Θα εξετάσουμε λεπτομερώς αν αυτά τα δεδομένα παρέχουν στο Facebook ένα αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στον τομέα των διαβαθμισμένων διαφημίσεων στο διαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν αγαθά καθημερινά και όπου το Facebook ανταγωνίζεται επίσης εταιρείες από τις οποίες συλλέγει δεδομένα“.

Δείτε ακόμα: Διαχειριστής dating app: Πιθανότατα διέρρευσαν 1,7 εκατ. δεδομένα

Το Facebook θα μπορούσε για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των χρηστών που προέρχονται από τη δραστηριότητα των διαφημιζόμενων, για να προσαρμόσει τη δική του υπηρεσία διαβαθμισμένων διαφημίσεων, το Facebook Marketplace, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία τον Δεκέμβριο πρότεινε νομοθεσία που θα έδινε στις ρυθμιστικές αρχές σαρωτικές νέες εξουσίες.

Facebook έρευνες

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) εξετάζει επίσης κατά πόσον η χρήση δεδομένων από το Facebook, του έδωσε “ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στην παροχή υπηρεσιών για διαδικτυακές διαβαθμισμένες διαφημίσεις και online dating“.

Η CMA θα εξετάσει εάν το Facebook έχει χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από τις διαφημίσεις και την απλή σύνδεση για να ωφελήσει τις δικές του υπηρεσίες, ιδίως το Facebook Marketplace … και το Facebook Dating“, ανέφερε σε δήλωσή της την Παρασκευή. Το Facebook Marketplace επιτρέπει στους χρήστες και τις επιχειρήσεις να πωλούν νέα και μεταχειρισμένα αντικείμενα όπως ρούχα, βιβλία και έπιπλα.

Πρόκειται για την τρίτη έρευνα για ύποπτη παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού από αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες που άνοιξε πρόσφατα η CMA. Οι άλλες δύο απευθύνονται στη Google (GOOG) και στην Apple (AAPL).

Δείτε επίσης: Η Apple έκανε update στην σελίδα “Apple leadership”

Εκπρόσωπος του Facebook (FB) δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί πλήρως με τις έρευνες “για να αποδείξει ότι δεν έχουν δίκιο“.

Αναπτύσσουμε πάντα νέες και καλύτερες υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην εξελισσόμενη ζήτηση από άτομα που χρησιμοποιούν το Facebook. Το Marketplace και το Dating προσφέρουν στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές και τα δύο προϊόντα λειτουργούν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλούς μεγάλους παίκτες“, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS