ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαGoogle: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Η Google ανακοίνωσε στις 13 Μαΐου ότι υπέγραψε συμφωνία με τη SpaceX του Elon Musk για χρήση της υπό ανάπτυξη υπηρεσίας παροχής δορυφορικού Internet, Starlink, από τις υπηρεσίες cloud του τεχνολογικού κολοσσού.

Η SpaceX θα εγκαταστήσει τερματικά του συστήματος Starlink στα data centers των υπηρεσιών cloud της Google, σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια της συμφωνίας, οι πελάτες του Starlink θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες cloud computing, ενώ η Google θα εκμεταλλεύεται το ταχύτερο δίκτυο δορυφορικού Internet για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εταιρικούς της πελάτες.

Aυτή η συμφωνία αποτελεί μία μεγάλη νίκη για την Google, καθώς είναι ένα «μέσο» για να πάρει ο τεχνολογικός κολοσσός μερίδιο από την Amazon και τη Microsoft στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του cloud computing.

Google
Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Διαβάστε επίσης: Η Google ίσως κυκλοφορήσει ακόμη ένα Assistant trigger για τηλέφωνα Android

Οι επενδυτές βασίζονται στην εκκολαπτόμενη επιχείρηση cloud της Google για να αυξήσουν την ανάπτυξη σε περίπτωση που η διαφημιστική της επιχείρηση επιβραδυνθεί. Ενώ η επιχείρηση cloud της Google απέδωσε μόνο το 7% των συνολικών εσόδων της μητρικής εταιρείας, Alphabet, κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε σχεδόν 46% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 32% για τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google.

Είναι επίσης ένας ασυνήθιστος τύπος συμφωνίας για την Google – ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο cloud – καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό δίκτυο της Google που συνδέει data centers, και όχι απλώς σε λειτουργίες εξωτερικής ανάθεσης, όπως υπολογιστική ισχύ ή αποθήκευση δεδομένων σε αυτά τα data centers.

O Bikash Koley, επικεφαλής της παγκόσμιας δικτύωσης της Google, δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι μοναδικό. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει στο παρελθόν. Η πραγματική δυναμική αυτής της τεχνολογίας είναι προφανής. Η δύναμη του συνδυασμού του cloud με την καθολική ασφαλή συνδεσιμότητα, είναι ένας πολύ ισχυρός συνδυασμός.»

Επιπλέον, ο Thomas Kurian, Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας cloud της Google, ανέφερε τα εξής: «Μας επέλεξαν λόγω της ποιότητας του δικτύου μας, αλλά και της διανομής και της εμβέλειας του δικτύου μας.»

Δείτε ακόμη: SpaceX: Δέχεται το Dogecoin ως πληρωμή για την αποστολή στη σελήνη

Google SpaceX - Starlink - συμφωνία
Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Οι νέες υπηρεσίες που απορρέουν από τη συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνονται και δυνατότητες μεταφοράς ασφαλών δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, θα είναι εμπορικά διαθέσιμες από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με την Google. Το πρώτο τερματικό Starlink θα εγκατασταθεί στο data center της Google στο Νιου Όλμπανι του Οχάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ανακοινώσεις.

Η συμφωνία αποτελεί πρακτικά μία συμμαχία ανάμεσα στη SpaceX και την Google, η οποία το 2015 είχε επενδύσει 900 εκατομμύρια δολάρια στη διαστημική εταιρεία του Elon Musk για την ανάπτυξη μίας ευρείας γκάμας νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας Starlink.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής 1.625 δορυφόρους του συστήματος Starlink, εκ των οποίων οι 1.550 έχουν τεθεί σε τροχιά. Η beta (δοκιμαστική) έκδοση της υπηρεσίας Starlink ξεκίνησε πέρυσι και μετρά ήδη περίπου 10.000 χρήστες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 500.000 καταθέσεις των 100 δολαρίων για χρήση της υπηρεσίας, από μελλοντικούς πελάτες.

SpaceX Starlink
Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Το πρόγραμμα Starlink δεν είναι η μόνη προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου που θα παρέχει ευρυζωνικό δορυφορικό Internet. Απέναντι στη SpaceX βρίσκεται το Kuiper Project του Jeff Bezos – ιδρυτή της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο – το οποίο φιλοδοξεί να στήσει ένα δίκτυο αποτελούμενο από 3.000 δορυφόρους σε παρεμφερή τροχιά με αυτούς της Starlink.

Πρόταση: Δορυφορικό Internet Starlink: Ο Musk υπόσχεται διπλάσιες ταχύτητες μέσα στο 2021

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η συνεργασία της Google με τη SpaceX δίνει μία «νίκη» στην Google, η οποία ανταγωνίζεται την Amazon και στο πεδίο των υπηρεσιών cloud. Στελέχη της Amazon έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την συνδεσιμότητα του προγράμματος Kuiper για να αυξήσουν τις υπηρεσίες cloud AWS (Amazon Web Services).

Elon Musk
Elon Musk

Όσον αφορά τη Microsoft, αυτή είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα του cloud, με την πλατφόρμα Azure, και ανακοίνωσε παρόμοια συνεργασία με τη SpaceX πέρυσι.

Οι πάροχοι cloud εστιάζουν όλο και περισσότερο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα με την άνοδο του 5G.

Η SpaceX είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στον κόσμο, έχοντας συγκεντρώσει έσοδα ύψους 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CNBC.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS