ΑρχικήsecurityΗ Ρωσία αρνείται το πρόσφατο hack κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η Ρωσία αρνείται το πρόσφατο hack κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η Ρωσία αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε ευθύνη για το πρόσφατο hack που επηρέασε τουλάχιστον έξι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ρωσία hack
Η Ρωσία αρνείται το πρόσφατο hack κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η CISA προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα, ότι κυκλοφορούν trojanized updates για το Orion IT software παρακολούθησης και διαχείρισης της SolarWinds, με σκοπό την πραγματοποίηση μιας επικίνδυνης κυβερνοεπίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Η CISA είπε, ακόμα, ότι το περιστατικό ενέχει “σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των ομοσπονδιακών δικτύων” και προέτρεψε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν τα δίκτυά τους και να αποσυνδέσουν ή να απενεργοποιήσουν αμέσως τα προϊόντα SolarWinds Orion.

Η SolarWinds είναι μια IT εταιρεία που εδρεύει στο Austin του Τέξας και προσφέρει υπηρεσίες σε κυβερνητικούς οργανισμούς, στον στρατό και σε υπηρεσίες πληροφοριών. Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν το θύμα μιας supply-chain επίθεσης που “θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει σε έναν επιτιθέμενο να παραβιάσει τον server στον οποίο εκτελούνται τα προϊόντα Orion“.

Η εταιρεία δεν έχει συνδέσει την επίθεση με κάποια συγκεκριμένη hacking ομάδα. Η μόνη της δήλωση ήταν ότι “έχουμε ενημερωθεί ότι η φύση αυτής της επίθεσης δείχνει ότι μπορεί να έχει διεξαχθεί από κράτος, αλλά η SolarWinds δεν έχει επαληθεύσει την ταυτότητα του επιτιθέμενου“.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε αναφέρει δημοσίως ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση, αλλά το Reuters ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι: “τρία άτομα που γνωρίζουν για την έρευνα, δήλωσαν ότι η Ρωσία είναι ίσως υπεύθυνη για την επίθεση“.

Στις στις 18 Δεκεμβρίου, ο Mike Pompeo στήριξε, επίσης, αυτή την άποψη, κατηγορώντας τη Ρωσία για την επίθεση.

Συζητώντας το περιστατικό στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον Mark Levin, ο Pompeo δήλωσε: “Ήταν μια πολύ σημαντική προσπάθεια και νομίζω ότι ότι τώρα μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δραστηριότητα“.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass δήλωσε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει σχέση με το hack που έπληξε τους κυβερνητικούς φορείς και τις εταιρείες των ΗΠΑ.

ΗΠΑ hack
Η Ρωσία αρνείται το πρόσφατο hack κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται σε τέτοιες επιθέσεις, ούτε στη συγκεκριμένη. Το δηλώνουμε επισήμως“, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Πρόσθεσε ότι “οι κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας είναι απολύτως αβάσιμες. Είναι πιθανότερο να είναι συνέχεια της τυφλής Ρωσοφοβίας στην οποία προσφεύγουν σε κάθε τέτοιο συμβάν”.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS