Η νορβηγική εταιρεία κρουαζιέρας “Hurtigruten” ανακοίνωσε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι επλήγη από μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση, στα πλαίσια της οποίας αναπτύχθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία, ransomware. Οι χάκερς που βρίσκονται πίσω από την εν λόγω κυβερνοεπίθεση φαίνεται ότι είχαν ως στόχο να πάρουν υπό των έλεγχό τους δεδομένα της εταιρείας και στη συνέχεια να απαιτήσουν από εκείνη λύτρα για να μπορέσει να τα ανακτήσει.
Ο επικεφαλής ψηφιακός αξιωματικός της εταιρείας, Ole-Marius Moe-Helgesen, ανέφερε σε σχετική του δήλωση τα ακόλουθα: «Είναι μια σοβαρή επίθεση. Όλη η παγκόσμια ψηφιακή υποδομή της Hurtigruten φαίνεται να έχει πληγεί.» Επιπλέον, η νορβηγική εταιρεία κρουαζιέρας δήλωσε ότι προειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα που ανακαλύφθηκε η κυβερνοεπίθεση, επισημαίνοντας πως «η επίθεση φαίνεται να είναι το λεγόμενο ransomware».
Όπως είναι γνωστό, το ransomware είναι ένα είδος malware που κρυπτογραφεί τα δεδομένα του εκάστοτε στόχου του, κλειδώνοντας τον κάτοχο από το δικό του σύστημα έως ότου το θύμα συμφωνήσει να πληρώσει για να λάβει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Η κυβερνοεπίθεση που έπληξε τη νορβηγική εταιρεία κρουαζιέρας έρχεται σε μία περίοδο που η Hurtigruten, όπως και η υπόλοιπη βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχει επιφέρει η παγκόσμια πανδημία του COVID-19.
Perseverance: Μελετά τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τις λεγόμενες κρουαζιέρες εξερεύνησης και περιπέτειας, ύστερα από την εμφάνιση του COVID-19 σε ένα από τα πλοία της. Τουλάχιστον 40 επιβάτες αλλά και μέλη του πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο “Roald Amundsen” βρέθηκαν θετικοί στον ιό, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε εκείνη την περίοδο ότι οι ξεχωριστές δραστηριότητές της όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων και επιβατών σε νορβηγικά λιμάνια θα συνεχίζονταν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων της Ευρώπης έχει κύκλο εργασιών 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και απασχολεί περίπου 53.000 άτομα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA). Η CLIA εκτιμά ότι η ζημιά που προκλήθηκε στον κλάδο από την πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει έως και 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.