ΑρχικήsecurityΝόμος για τα θύματα του "revenge porn" έρχεται στο κοινοβούλιο του NSW

Νόμος για τα θύματα του “revenge porn” έρχεται στο κοινοβούλιο του NSW

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας και υπουργός για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, Mark Speakman, εισήγαγε την Τετάρτη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο του NSW με σκοπό την παροχή περαιτέρω προστασίας για τα θύματα της διανομής μη συναινετικών προσωπικών εικόνων και βίντεο στο διαδίκτυο, γνωστά ως “revenge porn” ή εκδικητικό πορνό.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου περί ποινικής δικονομίας 1986, τα θύματα των οποίων οι προσωπικές εικόνες ή βίντεο αναρτούνται στο διαδίκτυο θα έχουν την ίδια δικαστική αντιμετώπιση με τους καταγγέλλοντες σεξουαλικών επιθέσεων. Οι δικαστές θα έχουν μεγαλύτερη εξουσία για να διατάξουν την καταστροφή των εικόνων ή των βίντεο.

revenge porn

Ο Mark Speakman είπε ότι οι αρχές αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα αυτών των αδικημάτων και την ταλαιπωρία και τις ζημιές που προκαλούν στη ζωή των θυμάτων γι’ αυτό γίνονται και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Η προσφυγή στο δικαστήριο μπορεί συχνά να περιλαμβάνει εκτεταμένες ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της εμπειρίας του θύματος και την βλάβη που προκλήθηκε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη μείωση του τραύματος αυτής της εμπειρίας”, είπε.

“Είναι ζωτικής σημασίας τα θύματα να γνωρίζουν ότι εάν αναφέρουν την δημοσιοποίηση των προσωπικών τους εικόνων θα υποστηρίζονται κατάλληλα από το δικαστήριο, ενώ θα τους βοηθούν να ανακτήσουν την ιδιωτικότητα και την αξιοπρέπεια τους”.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν στο δικαστήριο να διατάξει στον παραβάτη να αφαιρέσει, να ανακαλέσει, να διαγράψει ή να καταστρέψει μια προσωπική εικόνα όταν κριθεί ένοχος ότι απειλεί να τη διανείμει χωρίς την συγκατάθεση του άλλου ατόμου.

“Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι πηγή συνεχούς φόβου και τραύματος για πολλά θύματα και το νομοσχέδιο μας επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Speakman. Θα δώσει στα θύματα κάποια αίσθηση ελέγχου και ηρεμίας ότι ακόμη και αν τους απειλούν, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

“Δυστυχώς, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας διευκόλυνε την αύξηση αυτού του είδους εγκληματικής συμπεριφοράς, οπότε είναι ζωτικής σημασίας η απόκριση της δικαιοσύνης να συμβαδίζει.”

Οι τροπολογίες, εάν εγκριθούν, θα παρέχουν επίσης στα θύματα τη δυνατότητα να δείξουν απομακρυσμένα και σε κλειστό δικαστήριο τα στοιχεία – προστατεύοντας την ταυτότητα τους – της υπόθεσης τους.

Αναφερόμενος στο NSW Bureau of Crime Statistics and Research, ο Speakman είπε ότι υπήρχαν 296 υποθέσεις για “revenge porn” μεταξύ του Ιουλίου 2018 και του Ιουνίου 2019 και 420 υποθέσεις που τέθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2019 και Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS