ΑρχικήsecurityΠροστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές

Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές

διακοπές

Σας έχει τύχει να πάτε διακοπές και να χάσετε το διαβατήριό σας, το πορτοφόλι σας ή άλλα κρίσιμα έγγραφα; Δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε τέτοια δυσάρεστα γεγονότα, αφιερώνοντας 1-2 μέρες για να προετοιμαστείτε και να βεβαιωθείτε ότι τα πιο σημαντικά προσωπικά δεδομένα και η ταυτότητά σας είναι ασφαλή.

Ακολουθούν ορισμένες υπηρεσίες και συμβουλές που μπορούν να σας κάνουν να ταξιδέψετε με λίγη ηρεμία.

Μέτρα πρόληψης

Ένα από τα πιο χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη κλοπής της ταυτότητας στο διαδίκτυο είναι να ενημερώσετε την τράπεζά σας για το χρονικό διάστημα που θα είστε διακοπές και την τοποθεσία που θα βρίσκεστε. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφύγετε εσφαλμένες χρεώσεις από μη ασφαλή PoS, αλλά θα μπορούσατε, επίσης, να αποφύγετε την απόρριψη μιας συναλλαγής από τα αυτοματοποιημένα εμπόδια που έχει θέσει η τράπεζά σας για να αποφεύγει τις απάτες (η τράπεζα θα μπορούσε να απορρίψει μια συναλλαγή που προσπαθεί να γίνει από άγνωστη περιοχή). Ίσως δεν χρειάζεται καν να καλέσετε την τράπεζα για να το κάνετε. Αν γράψετε το όνομα της τράπεζάς σας και “ταξιδιωτική ειδοποίηση” θα οδηγηθείτε σε ένα online portal, όπου μπορείτε να βάλετε τα στοιχεία για το ταξίδι σας.

Επίσης, καλό είναι να σκανάρετε προσωπικά σας έγγραφα και να τα στείλετε μέσω email στον εαυτό σας. Κάρτες επιβίβασης, άδειες οδήγησης, κάρτες κοινωνικής ασφάλισης, διαβατήρια, ταυτότητες, οποιοδήποτε έγγραφο δεν θέλετε να χάσετε, σαρώστε το και κρατήστε το στο email σας.

Ωστόσο, για να το κάνετε αυτό πρέπει να είστε σίγουροι για την ασφάλεια του παρόχου email που χρησιμοποιείτε. Ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και αν δεν σας καλύπτουν επιλέξτε κάποιον άλλο πάροχο.

Τα σαρωμένα έγγραφα μπορείτε να τα στείλετε και σε ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειας ή σε έναν φίλο σας, ώστε αν, για κάποιο λόγο, δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα, να έχετε πρόσβαση μέσω τρίτου.

Προσοχή! Εάν χάσετε το φυσικό διαβατήριό, πρέπει να αναφέρετε την απώλεια αμέσως στις αρχές.

προσωπικά δεδομένα

Αφήστε τους λογαριασμούς στο σπίτι

Μην πληρώνετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας online, όταν βρίσκεστε σε διακοπές. Πληρώστε τους πριν ταξιδέψετε. Πρώτα απ’ όλα, θα είστε για διακοπές. Δεν πρέπει να έχετε λογαριασμούς στο μυαλό σας. Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι ότι η σύνδεση σε λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα είναι μια άλλη ευκαιρία για παραβίαση της ταυτότητάς σας και των ιδιωτικών λογαριασμών σας.

Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε μπορεί να αναγκαστείτε να συνδεθείτε σε WiFi δίκτυα, τα οποία δεν ξέρετε αν είναι ασφαλή. Επομένως, όταν είστε συνδεδεμένοι σε τέτοια δίκτυα πρέπει να αποφεύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς και εφαρμογές που περιέχουν προσωπικά δεδομένα και οικονομικά στοιχεία.

Χρησιμοποιήστε έναν password manager

Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας από έναν δημόσιο υπολογιστή, πιθανώς εκτίθεστε σε μια σειρά από data-skimming software ή keyloggers που περιμένουν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασής σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής αυτής της απειλής είναι η χρήση ενός password manager.

Επιλέγοντας έναν καλό password manager, περιορίζετε την έκθεση του κωδικού πρόσβασής σας, ενώ έχετε στη διάθεσή σας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς. Δύο από τους πιο γνωστούς είναι ο LastPass και ο 1Password.

Ακόμα και με έναν password manager, μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, είναι καλό να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους βασικούς λογαριασμούς στους οποίους έχετε συνδεθεί όσο ήσαστε στις διακοπές σας.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν βρίσκεστε σε ξενοδοχεία ή όταν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi

Η εκμετάλλευση δημόσιων WiFi μπορεί να μην είναι συχνή, όμως εξακολουθεί να είναι μια απειλή. Η είσοδος στο δίκτυο του ξενοδοχείου ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο Wi-Fi σημαίνει παράδοση μιας λεπτομερούς καταγραφής της δραστηριότητάς σας στο Διαδίκτυο. Η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε. Προτείνουμε να προτιμήσετε ένα αξιόπιστο VPN και όχι οποιοδήποτε βρείτε δωρεάν.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS