ΑρχικήsecurityUber: Οδηγοί απαιτούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους

Uber: Οδηγοί απαιτούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους

Η Uber αντιμετωπίζει μια νέα καταγγελία που υποβλήθηκε από οδηγούς που απαιτούν να δουν τους υπολογιστικούς αλγόριθμους και τις πρακτικές συλλογής δεδομένων που διαμορφώνουν το εταιρικό τους προφίλ.

Το νομικό αίτημα, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, υποβάλλεται από τους οδηγούς του Ηνωμένου Βασιλείου με την υποστήριξη της Διεθνούς Συμμαχίας των Εργαζομένων Μεταφορών που βασίζονται σε εφαρμογές (IAATW), του Exchange Worker Info και της Ένωσης Οδηγών και Ταχυμεταφορών (ADCU), συμπεριλαμβανομένων των Uber και Deliveroo.

Uber

Με επικεφαλή τον δικηγόρο, Anton Ekker, η καταγγελία ισχυρίζεται ότι η Uber απέτυχε να «παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα και [μια] εξήγηση της αλγοριθμικής διαχείρισης όπως απαιτείται» από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Επιπλέον, τα συνδικάτα ισχυρίζονται ότι η Uber διατηρεί “μυστικά προφίλ οδηγών” που περιλαμβάνουν ταξινομήσεις επιδόσεων βάσει εργασίας όπως καθυστερημένες αφίξεις και ποσοστά ακύρωσης διαδρομών και συμπεριφορικά θέματα.

“Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της Uber σε πολλές νομικές προκλήσεις για εσφαλμένη ταξινόμηση σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ότι οι οδηγοί είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν υπόκεινται σε διαχειριστικό έλεγχο“, αναφέρει η καταγγελία.

Τα συνδικάτα σκοπεύουν να υποστηρίξουν ότι η υπηρεσία δεν παρέχει στους εργαζομένους τα δεδομένα τους, και η μη πρόσβαση στα προφίλ τους και στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της εργασίας τους, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την επιβολή διακρίσεων ή αθέμιτων πρακτικών.

Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, οι καταγγέλλοντες επιδιώκουν τη δημιουργία μιας «εμπιστοσύνης δεδομένων» στην οποία οι πληροφορίες που συλλέγει η Uber σχετικά με τους οδηγούς θα διατίθενται στα συνδικάτα για τους σκοπούς της «συλλογικής δράσης [και / ή] διαπραγμάτευσης».

Το περιφερειακό δικαστήριο στο Άμστερνταμ θα κληθεί επίσης να επιβάλει πρόστιμο 10.000 Uber για την κάθε ημέρα που η εταιρεία φέρεται να μην συμμορφώνεται με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων.

Ξεκίνησε μια εκστρατεία CrowdJustice για τη χρηματοδότηση της νομικής δράσης και οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της EU Uber και Uber Eats καλούνται να συμμετάσχουν στην υπόθεση. Κατά τη διάρκεια ενός βίντεο καμπάνιας που περιγράφει τη βάση της καταγγελίας, ο Yaseen Aslam, ο πρόεδρος της IAATW, σχολίασε:

“Η Uber λέει ότι είμαστε το αφεντικό του εαυτού μας, αλλά η εφαρμογή τα κάνει όλα για εμάς. Έχουμε δικαιώματα που αφορούν τα δεδομένα μας και έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε πώς μας διαχειρίζονται οι μηχανές της Uber.”

“Η ομάδα απορρήτου μας εργάζεται σκληρά για την παροχή οποιονδήποτε απαιτούμενων προσωπικών δεδομένων που δικαιούνται τα άτομα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Uber στο The Guardian. “Θα δώσουμε εξηγήσεις για τις περιστάσεις που δεν μπορούμε να παρέχουμε ορισμένα δεδομένα, όπως όταν δεν υπάρχουν ή όταν αποκαλύπτουμε ότι θα παραβίαζε τα δικαιώματα κάποιου άλλου ατόμου βάσει του GDPR.”

Το 2018, στην Uber επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 εκατομμυριών δολάριων από την Ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) για αποτυχία προστασίας των δεδομένων των καταναλωτών κατά τη διάρκεια παραβίασης του 2016.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS