ΑρχικήsecurityFBI: Πρόσβαση στα iPhone του σκοπευτή της Pensacola-Βρέθηκαν σχέσεις με Al Qaeda

FBI: Πρόσβαση στα iPhone του σκοπευτή της Pensacola-Βρέθηκαν σχέσεις με Al Qaeda

σκοπευτή της Pensacola  iPhone

Το FBI απέκτησε πρόσβαση στα δύο κλειδωμένα iPhone του «σκοπευτή της Pensacola» και ανακάλυψε συνεργασία με την Al Qaeda. Όλα αυτά, χωρίς τη βοήθεια της Apple.

Ο διευθυντής του FBI, Chris Wray, επέκρινε την Apple γιατί δεν βοήθησε τους ερευνητές να ξεκλειδώσουν τις δύο συσκευές. Ο Wray είπε ότι ολόκληρη η διαδικασία ξεκλειδώματος των δύο iPhone του τρομοκράτη χρειάστηκε τέσσερις μήνες και πολλά χρήματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι μετά την επιτυχία του FBI, κατάφεραν να συνδέσουν τον Mohammed Saeed Alshamrani, τον σκοπευτή της Pensacola, με μια ομάδα της Al Qaeda, που δραστηριοποιείται στην Αραβική Χερσόνησο.

Ο Alshamrani σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε οκτώ άλλους στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στον Αεροναυτικό Σταθμό Pensacola, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από τις τοπικές αρχές.

“Τώρα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των διασυνδέσεων και των δραστηριοτήτων του Alshamrani τα χρόνια, τους μήνες και τις ημέρες πριν την επίθεση“, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας William P. Barr.

Αυτή τη στιγμή έχει στηθεί μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που στοχεύει έναν από τους συνεργάτες του Ashamrani.

Al Qaeda FBI

Το FBI κριτικάρει την Apple

Ωστόσο, ο διευθυντής του FBI είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα εάν η Apple είχε βοηθήσει τους τεχνικούς του FBI. Ο Wray είπε ότι παρά τις εντολές τόσο του Προέδρου Trump όσο και του Γενικού Εισαγγελέα Barr, η Apple δεν είχε συνεργαστεί με τους ερευνητές.

“Η Apple αποφάσισε να σχεδιάσει τα τηλέφωνά της με τέτοιο τρόπο ώστε μόνο ο χρήστης να μπορεί να ξεκλειδώσει το περιεχόμενο, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. […] Η επιθυμία της Apple να παρέχει προστασία στους πελάτες της είναι κατανοητή, αλλά όχι με κάθε κόστος”, είπε ο Wray.

Ο διευθυντής του FBI πίστευε ότι “οι εταιρείες τεχνολογίας είναι σε θέση να κατασκευάζουν ασφαλή προϊόντα που προστατεύουν τις πληροφορίες των χρηστών και, ταυτόχρονα, επιτρέπουν στις αρχές επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση όταν υπάρχει εντολή από δικαστή”.

Είπε, επίσης, ότι “οι τεχνολογικές εταιρείες που υποστηρίζουν θερμά την «warrant-proof encryption» είναι υποκριτές καθώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αυταρχικά καθεστώτα αν αυτά εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα”.

“Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ευρέως ότι η Apple συνεργάστηκε τόσο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας όσο και με το ρωσικό καθεστώς για τη μετεγκατάσταση κέντρων δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζική παρακολούθηση από αυτές τις κυβερνήσεις”, δήλωσε ο Wray.

Ο Wray υποστήριξε ότι εάν η Apple ήταν πρόθυμη να βοηθήσει τα αυταρχικά καθεστώτα, τότε θα έπρεπε να βοηθήσει και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, η Apple αμφισβήτησε τη δήλωση ότι δεν βοήθησε στην έρευνα. Τον Ιανουάριο, η Apple είπε ότι απάντησε άμεσα στο αίτημα του FBI, παρέχοντας πληροφορίες στους ερευνητές.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο παιχνίδι ισχύος από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στον αγώνα του ενάντια στις αμερικανικές εταιρείες που αντιτίθενται στο αίτημα για νόμιμα backdoors στα προϊόντα τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI είχαν ζητήσει στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες την προσθήκη ενός encryption backdoor από το 2015, παρόλο που διαθέτουν προϊόντα που θα μπορούσαν να σπάσουν την κρυπτογράφηση των συσκευών iPhone.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS