Το FBI προειδοποιεί για κυβερνοεγκληματίες που παρουσιάζονται ως δικηγορικά γραφεία και δικηγόροι και προσφέρουν υποτιθέμενες υπηρεσίες ανάκτησης crypto σε θύματα επενδυτικών απατών (scams). Στην πραγματικότητα, κλέβουν κεφάλαια και προσωπικές πληροφορίες των ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται θύματα για δεύτερη φορά.
Πριν λίγο καιρό, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ξανά για αύξηση των απατών που περιλαμβάνουν πλαστές υπηρεσίες για ανάκτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Οι κυβερνοεγκληματίες παρουσιάζονται ως δικηγόροι για crypto scams
Το FBI λέει ότι οι απατεώνες ξεγελούν τα θύματα, λέγοντας ότι το δικηγορικό τους γραφείο συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το FBI και το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB). Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να προσδώσουν περισσότερη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους.
Δείτε επίσης: P2PInfect botnet: Στοχεύει Redis servers με νέα ransomware και cryptominer modules
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ανακαλύψτε το Νέο Ανθρωποειδές Ρομπότ GR-2!
Επιπλέον, αναφέρονται σε πραγματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και crypto exchanges. Αυτή η τακτική δίνει μια ψευδή αίσθηση εξουσιοδότησης και ικανότητας εντοπισμού και ανάκτησης χαμένων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το FBI, οι απατεώνες συνήθως κάνουν τα παρακάτω:
- Ζητούν από τα θύματα να παράσχουν προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες για να λάβουν τα χρήματά τους πίσω.
- Ζητούν από τα θύματα να δηλώσουν το ποσό που ζητούν από τον αρχικό απατεώνα.
- Ζητούν από τα θύματα να πληρώσουν προκαταβολικά ένα μέρος των τελών.
- Κατευθύνουν τα θύματα να επιστρέψουν φόρους και άλλα τέλη για να ανακτήσουν τα χρήματά τους.
Μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, τα θύματα αυτών των crypto scams πλήρωσαν πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια σε απατεώνες.
Ανάκτηση χαμένων κρυπτονομισμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατικές αρχές και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν, κάποιες φορές, να παρακολουθούν κλεμμένα κρυπτονομίσματα, να τα παγώνουν και πιθανώς να τα εκτρέπουν σε ασφαλή πορτοφόλια για να τα δώσουν πίσω στα θύματα.
Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς χρέωση και τα θύματα δεν καλούνται να δώσουν προσωπικές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Δείτε επίσης: Ψεύτικα Elon Musk livestreams που προωθούν crypto scams εμφανίζονται συνεχώς στο YouTube
Καμία οντότητα του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων δικηγορικών γραφείων, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να εκδίδει εντολές κατάσχεσης, επομένως όποιος κάνει τέτοιους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαφημίσεις στο Διαδίκτυο και σχόλια είναι πιθανότατα απατεώνας.
Προστασία από crypto scams
Οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν από αυτές τις απάτες ερευνώντας προσεκτικά κάθε δικηγορικό γραφείο πριν συνεργαστούν μαζί του. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση στο διαδίκτυο, την επαλήθευση των στοιχείων επικοινωνίας και την αναζήτηση κριτικών ή σχολίων από άλλους πελάτες.
Είναι σημαντικό να μην αποκαλύπτουν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα ή οργανισμούς χωρίς να έχουν επαληθεύσει την ταυτότητά τους και την αξιοπιστία τους.
Δείτε επίσης: CoinStats: Βορειοκορεάτες hackers παραβίασαν 1.590 crypto wallets
Επιπλέον, οι πολίτες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τις προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, καθώς συχνά αποτελούν μέρος απάτης. Η υπόσχεση γρήγορης και εύκολης ανάκτησης χρημάτων είναι ένα κοινό σημάδι απάτης.
Η χρήση ασφαλών και αξιόπιστων πλατφορμών για τις συναλλαγές και η αποφυγή ανεπίσημων ή μη εγκεκριμένων καναλιών επικοινωνίας μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο απάτης.
Τέλος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση για τις τελευταίες απάτες και μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την αποφυγή crypto scams.
Πηγή: www.bleepingcomputer.com