ΑρχικήsecurityΟι δημόσιες κάμερες δεν μπορούν να μας παρακολουθήσουν λόγω μασκών!

Οι δημόσιες κάμερες δεν μπορούν να μας παρακολουθήσουν λόγω μασκών!

Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου του Λονδίνου λειτουργούν πλέον δύσκολα, αφού τα πρόσωπα των πολιτών είναι καλυμμένα με μάσκες λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο οι ανησυχίες ότι η εκτενής κατασκοπεία διαβρώνει την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών, δεν εμπόδισε το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει την τεχνολογία παρακολούθησης. Μάλιστα τον περασμένο  χρόνο κατά τη διάρκεια δοκιμής, οι επιβάτες του σιδηροδρομικού σταθμού King Cross, δεν δίστασαν να αντιδράσουν που παρακολουθούνταν από κάμερες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να ερευνήσει το ζήτημα η Υπηρεσία Επιτρόπου Πληροφοριών. Τότε το ζήτημα χαρακτηρίστηκε ως «πιθανή απειλή για το ιδιωτικό απόρρητο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους» από την Επίτροπο Elizabeth Denham. Η αστυνομία έκανε επίσης δοκιμές σε πολυσύχναστα σημεία με σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει εγκληματίες.

Αδύνατη η παρακολούθηση μέσω δημόσιων καμερών, λόγω μασκών!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Big Brother Watch, η αναγνώριση των προσώπων αποκλίνει σε ποσοστό πάνω από 90%, και όπως αναφέρει η ομάδα δικαιωμάτων, χιλιάδες άνθρωποι προσδιορίστηκαν εσφαλμένα.

Οι υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη νομική βάση όσον αφορά τη σάρωση προσώπων των πολιτών και φοβούνται ότι το Λονδίνο θα βρίσκεται  υπό παρακολούθηση, όπως η Κίνα.

Την αφαίρεση των καμερών αναγνώρισης προσώπου έχουν ζητήσει και πολλοί βουλευτές, τουλάχιστον μέχρι να διαμορφωθεί ένας νόμος για τέτοιου είδους τεχνολογία. Σε πρόσφατη επιστολή τους, οι βουλευτές Caroline Pidgeon και Sian Berry, προς την Dame Cressida Dick, επίτροπο της αστυνομίας,  αμφισβητούν καθαρά την κυκλοφορία της αναγνώρισης προσώπου υποστηρίζοντας ότι είναι αναξιόπιστη και ότι καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες των κατοίκων του Λονδίνου.

Δημόσιες κάμερες: Δεν μπορούν να μας παρακολουθήσουν λόγω μασκών

«Εκτός από την ανακρίβεια, μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί ή συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, που να περιλαμβάνουν την αναγνώριση προσώπου. Συνεπώς αυτή η τεχνολογία δεν έχει εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή κανονισμούς που να διέπουν τη χρήση της. Και οι δύο πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται η αναγνώριση προσώπου στο Λονδίνο, είναι λανθασμένος και ότι θα έχει μεγάλη επίδραση στις πολιτικές ελευθερίες αν δεν χρησιμοποιηθεί με υπευθυνότητα και δημοκρατική συναίνεση.»

Μπορεί όλα αυτά να μην επηρέασαν τις αρμόδιες αρχές για την απομάκρυνση των καμερών, η πανδημία όμως φαίνεται να το κάνει. Όπως είναι φυσικό, η τεχνολογία αναγνώρισης δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να ταυτοποιήσει τα πρόσωπα των πολιτών, αφού πλέον πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες για τον περιορισμό των κρουσμάτων,  και σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία των καμερών.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS