ΑρχικήsecurityΓερουσία ΗΠΑ: Πρόσβαση του FBI στο ιστορικό περιήγησης Αμερικανών!

Γερουσία ΗΠΑ: Πρόσβαση του FBI στο ιστορικό περιήγησης Αμερικανών!

Μια διμερής τροποποίηση που θα απαγόρευε σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως το FBI, να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης των Αμερικανών πολιτών χωρίς ένταλμα, δεν εγκρίθηκε τελικά από την Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς συγκέντρωσε μόλις 59 από τις 60 ψήφους που χρειάζονταν για να εγκριθεί. Είκοσι επτά Ρεπουμπλικάνοι και δέκα Δημοκρατικοί καταψήφισαν την τροποποίηση του H.R. 6172. Η τροπολογία που πρότειναν ο γερουσιαστής Ron Wyden, Δημοκράτης του Όρεγκον, και ο γερουσιαστής Steve Daines, Ρεπουμπλικανός της Μοντάνα, θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να έχει ένταλμα για να αποκτήσει πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης των Αμερικανών. Σύμφωνα με το άρθρο 215 του νόμου, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεώσει τις τηλεφωνικές εταιρείες και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να παραδίδουν δεδομένα χρηστών που συνδέονται με πληροφορίες όπως το ιστορικό περιήγησης, εάν θεωρούνται σχετικά με μια υπόθεση τρομοκρατίας ή με οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη υπόθεση.

Σε ομιλία του στη Γερουσία των ΗΠΑ πριν από την ψηφοφορία, ο γερουσιαστής Wyden έθεσε το ερώτημα σχετικά με το εάν οι νομοταγείς Αμερικανοί θα πρέπει να ανησυχούν που η κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση στην ζωή τους ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο Wyden ανέφερε πως ο μέσος Αμερικανός μπορεί να σκέφτεται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα, από τη στιγμή που δεν έχει κάνει κάτι κακό, κι επομένως η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τον υποψιάζεται για κάτι, ακόμα κι αν έχει πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησής του. Ωστόσο, αναφορικά με αυτή την αντίληψη, ο Wyden επισημαίνει πως το θέμα που τίθεται δεν σχετίζεται με τον εάν κάποιος έχει κάνει κάτι λάθος ή κακό, αλλά με το κατά πόσο ένας κυβερνητικός πράκτορας έχει το δικαίωμα να ελέγχει το ιστορικό περιήγησης ενός Αμερικανού πολίτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση και σε πολλές προσωπικές του πληροφορίες.

Γερουσία ΗΠΑ-FBI-ιστορικό περιήγησης

Και ο Wyden και ο Daines χρησιμοποίησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως παράδειγμα, για να υποδείξουν γιατί πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο καθένας παρέθεσε διαφορετικούς λόγους για να αιτιολογήσει αυτή του την τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, ο Wyden αναφέρθηκε στις συχνές εκκλήσεις του Τραμπ να διεξαχθούν έρευνες για τους πολιτικούς του εχθρούς και σημείωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας, William Barr, διεξήγαγε έρευνες που επηρεάζουν αρνητικά τα πολιτικά συμφέροντα του Τραμπ. Επεσήμανε επίσης την πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να απαλλάξει τον Michael Flynn, ο οποίος ομολόγησε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρέσβη Sergey Kislyak. Από την άλλη, ο Daines αναφέρθηκε σε όσα έκαναν κάποιοι γραφειοκράτες της κυβέρνησης στον Πρόεδρο Τραμπ, καταχρώμενοι τη FISA, για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους κίνητρα. Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνησή τους κατασκόπευε έναν Αμερικανό πολίτη, έναν πολιτικό σύμβουλο του τότε υποψηφίου Τραμπ χωρίς εποπτεία, τονίζοντας πως αυτό που συνέβη στον Τραμπ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Όπως δήλωσε ο Daines σε ομιλία του την Τρίτη το πρωί, για πολύ καιρό το Patriot Act και το Foreign Intelligence Surveillance Act, που συνήθως αναφέρονται ως FISA, έχουν χρησιμοποιηθεί για να καταπατήσουν τις πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών. Σε δήλωσή του στο Gizmodo μετά την ψηφοφορία, ο Daines ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στη FISA, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ιδιωτικότητα των Αμερικανών. Η τελική ψηφοφορία για την τροπολογία των Wyden-Daines είχε αποτέλεσμα 59-37. Έτσι, δεν πέρασε στην Γερουσία των ΗΠΑ αφού απαιτούνταν εξήντα “ναι”, ενώ όλα τα μέλη της Γερουσίας έπρεπε να είναι παρόντα για να ψηφίσουν.

Ωστόσο, τέσσερα μέλη δεν ψήφισαν: ο γερουσιαστής Bernie Sanders (I-VT), ο γερουσιαστής Ben Sasse (R-NE), ο γερουσιαστής Lamar Alexander (R-TN) και ο γερουσιαστής Patty Murray (D-WA). Ο γερουσιαστής Alexander βρίσκεται σε καραντίνα, επειδή ένα μέλος του προσωπικού του διαγνώστηκε θετικό στον COVID-19. Οι γερουσιαστές Sanders, Sasse και Murray δεν έχουν παραθέσει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής. Το γραφείο του γερουσιαστή Mark Warner ανέφερε ότι ενώ ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια είναι θετικός απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι Wyden και Daines, οι αρχές ασφαλείας και επιβολής του νόμου στο νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικές. Ο Warner, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο θα καθυστερήσουν την ενσωμάτωσή του στο Σώμα ή μπορεί και να την ακυρώσουν εντελώς.


Μια ξεχωριστή τροπολογία που πρότειναν οι γερουσιαστές Mike Lee (R-UT) και Patrick Leahy (D-VT) εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Αυτή περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των Αμερικανών και των πολιτικών τους ελευθεριών. Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων στον πλαίσιο του amicus curiae, η τροπολογία απαιτεί από το δικαστήριο της FISA να διορίσει ένα ή περισσότερα άτομα με πείρα σε θέματα απορρήτου και πολιτικών ελευθεριών, σε υποθέσεις που εγείρουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις δραστηριότητες που προστατεύονται από την πρώτη τροποποίηση. Η τροπολογία που πρότειναν οι Wyden και Daines καταρρίφθηκε. H έγκριση της τροπολογίας των Lee και Leahy αντιπροσωπεύει μια πολύ μεγαλύτερη νίκη για την προστασία της ιδιωτικότητας, από αυτή που πολλοί πίστευαν ότι ήταν εφικτή, ενώ σηματοδοτεί μια πολυαναμενόμενη στροφή του Κογκρέσου όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς και την έναρξη κι άλλων αγώνων για την διασφάλιση αυτής.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS