ΑρχικήUpdatesMicrosoft: Προσθέτει δυνατότητα προστασίας PUA στα Windows 10!

Microsoft: Προσθέτει δυνατότητα προστασίας PUA στα Windows 10!

Η Microsoft ανακοίνωσε την επόμενη βασική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows 10. Αυτή θα περιλαμβάνει μια νέα επιλογή ασφαλείας που θα επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν μια δυνατότητα του Windows Defender, η οποία μπορεί να εντοπίζει και να αποκλείει την εγκατάσταση πιθανώς ανεπιθύμητων εφαρμογών, γνωστών και ως PUAs. Ο όρος PUA, ή αλλιώς PUP (πιθανώς ανεπιθύμητο πρόγραμμα), είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς όρους που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Αναφέρεται σε λογισμικό που έχει εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή “εξαπατώντας” τον χρήστη, εξ ου και ο όρος “πιθανώς ανεπιθύμητο”. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές, όπως ομαδοποίηση μιας ανεπιθύμητης εφαρμογής με τον installer ενός νόμιμου προγράμματος ή με χρήση κρυφών εγκαταστάσεων για παράκαμψη της συναίνεσης των χρηστών. Η κατηγορία των PUAs περιλαμβάνει συνήθως εφαρμογές που εμφανίζουν παρεμβατικές διαφημίσεις, εφαρμογές που παρακολουθούν χρήστες και πωλούν τα δεδομένα τους σε διαφημιζόμενους και εφαρμογές που αλλάζουν τις ρυθμίσεις ενός browser, εγκαθιστούν πιστοποιητικά ρίζας ή απενεργοποιούν ελέγχους ασφαλείας.

microsoft windows 10

Ξεκινώντας με την ενημέρωση των Windows 10 του Μαΐου 2020, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα, η Microsoft δήλωσε ότι πρόσθεσε μια επιλογή στον πίνακα ρυθμίσεων των Windows 10, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποκλείουν την εγκατάσταση PUA. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει στο Windows Defender εδώ και χρόνια, αλλά μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο μέσω πολιτικών ομάδας και όχι μέσω της διεπαφής χρήστη των Windows. Τώρα όμως, αυτό μπορεί να γίνει μεταβαίνοντας στο Start > Settings > Update & Security > Windows Security > App & browser control > Reputation-based protection settings. Η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν χειροκίνητα μόλις ενημερώσουν τα Windows 10 του Μαΐου 2020, v2004. Μόλις ενεργοποιηθεί, η δυνατότητα, έχει δύο ρυθμίσεις. Η Microsoft συνιστά στους χρήστες να ενεργοποιήσουν και τις δύο:

  • Το Block downloads που ψάχνει PUA καθώς κατεβαίνει, αλλά λειτουργεί μόνο με τον νέο Microsoft Edge browser.
  • Το Block apps που θα εντοπίζει PUA που ένας χρήστης έχει ήδη κατεβάσει ή εγκαταστήσει, οπότε αν χρησιμοποιεί κάποιος διαφορετικό browser Windows Security μπορεί ακόμα να εντοπίσει PUA μετά τη λήψη του.

Τον Μάρτιο του 2020, η Microsoft πρόσθεσε επίσης μια παρόμοια δυνατότητα στον Edge browser της, η οποία μπορεί επίσης να εντοπίζει και να αποκλείει τις λήψεις PUA, όταν αυτές συμβαίνουν. Αυτή η δυνατότητα βρίσκεται στο edge://settings/privacy.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS