ΑρχικήsecurityΓιατί να μην χρησιμοποιείτε τους Mi και Mint browser της Xiaomi;

Γιατί να μην χρησιμοποιείτε τους Mi και Mint browser της Xiaomi;

Xiaomi

Έχουν περάσει ήδη εννέα χρόνια, από τότε που η Xiaomi άρχισε να μπαίνει δυναμικά στο πεδίο των smartphone και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών, πρώτα στην Κίνα και έπειτα και σε πολλές άλλες χώρες. Μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να γίνει από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο, ενώ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ινδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι η επιτυχημένη εταιρεία συλλέγει ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών της, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Συλλογή δεδομένων από τους browser της Xiaomi

Σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψε ο ερευνητής ασφαλείας Cirlig στο Forbes, το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης της Xiaomi, Mi Browser, το Mi Browser Pro και το Mint συλλέγουν και αποστέλλουν δεδομένα χρήστη όπως αναζητήσεις στο Google, ιστορικό web και Google News, σε server που εντοπίζονται στη Ρωσία και την Σιγκαπούρη. Ο ερευνητής παρατήρησε ότι η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται ακόμη και στην ανώνυμη περιήγηση.

Σε περαιτέρω έρευνα που έγινε, ανακαλύφθηκε ότι η Xiaomi παρακολουθεί και τις συνήθειες των χρηστών της σχετικά με τις συσκευές τους.

Τι απάντησε η εταιρεία

Η Xiaomi, σε μία ανακοίνωσή της μετά την κυκλοφορία των νέων, δήλωσε ότι η συλλογή δεδομένων γίνεται συγκεντρωτικά και ανώνυμα και ότι χρησιμοποιείται μόνο από την ίδια την εταιρεία για εσωτερικές αξιολογήσεις. Ο Cirlig ωστόσο υποστηρίζει ότι αν συνδυαστούν ορισμένα δεδομένα, είναι εύκολο να ανακαλυφθεί η ταυτότητα ενός χρήστη και μάλιστα δημοσίευσε ένα βίντεο με τα όσα έχει ανακαλύψει.

Η εταιρεία από τη μεριά της, κυκλοφόρησε νέες ενημερώσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να απενεργοποιούν τη συλλογή των συγκεντρωτικών δεδομένων.

Οι browser της Xiaomi είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αφού έχουν πάνω από 20 εκατομμύρια λήψεις, ενώ είναι εγκατεστημένοι στις συσκευές της εταιρείας από προεπιλογή. Και παρόλο που κυκλοφόρησε αυτή τη νέα δυνατότητα, ισχύει μόνο για την ανώνυμη περιήγηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα όσων χρησιμοποιούν την κανονική αναζήτηση εξακολουθούν να συλλέγονται.

Επίσης, η δυνατότητα απενεργοποίησης της συλλογής συγκεντρωτικών δεδομένων είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν είναι ενήμερος γι’ αυτή, δεν θα γνωρίζει καν την ύπαρξή της.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε τους browser της Xiaomi.

Πώς να αφαιρέσετε τους browser από τη συσκευή σας;

Μπορείτε να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή συστήματος, όπως τα προγράμματα περιήγησης Xiaomi, χρησιμοποιώντας τις κρυφές ρυθμίσεις για MIUI.

Εναλλακτικά, μπορείτε να καταργήσετε την εφαρμογή χρησιμοποιώντας το ADB του Android, αλλά μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε επίσης να καταργήσετε κι άλλες προεγκατεστημένες εφαρμογές στη Xiaomi συσκευή σας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS