ΑρχικήsecurityCIA: Διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν με εντολή Τραμπ

CIA: Διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν με εντολή Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε πρόσθετες εξουσίες στην CIA, το 2018, να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το “Yahoo News” ανέφερε ότι η CIA χρησιμοποίησε τις νέες εξουσίες που της δόθηκαν για να εκτελέσει τουλάχιστον δώδεκα επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η CIA είχε ήδη εξουσιοδοτηθεί να διεξάγει σιωπηλή έρευνα και παρακολούθηση καθώς και να συλλέξει δεδομένα, αλλά οι νέες εξουσίες της επιτρέπουν να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ενέργειες που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές καθώς και διαρροή δεδομένων, όπως ανέφερε πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Yahoo News. Ενώ ο πρώην αξιωματούχος δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με κάθε επιχείρηση, οι δημοσιογράφοι του Yahoo News θεωρούν ότι οι νέες δυνάμεις και το modus operandi της CIA συνδέονται με μια σειρά hack-and-dump περιστατικών που σημειώθηκαν κυρίως μέσα στο 2019. Μερικά από αυτά τα περιστατικά είναι τα ακόλουθα:

  • Δημοσίευση, στο Telegram, hacking tools (malware) από το APT34, μια hacking ομάδα που συνδέεται με το Ιράν.
  • Διαρροή στοιχείων περίπου 15 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών από τρεις ιρανικές τράπεζες που συνδέονται με το IRGC του Ιράν.
  • Παραβίαση δύο εταιρειών που παρέχουν λύσεις στον κυβερνοχώρο και λύσεις παρακολούθησης για το ρωσικό γραφείο πληροφοριών FSB, και κοινή χρήση των δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω μιας ομάδας hacktivist που ονομάζεται “Digital Revolution”.
  • Doxing των πρακτόρων πληροφοριών του Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) στο Telegram, με την αποκάλυψη των ονομάτων, των διευθύνσεων των κατοικιών τους, των αριθμών τηλεφώνου και των προφίλ στα social media.
CIA-Τραμπ

Σύμφωνα με το Yahoo News, τέτοιες επιχειρήσεις δεν θα είχαν εγκριθεί ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν πάντα πολύ προσεκτικές όταν επιτίθεντο σε ξένους αντιπάλους, φοβούμενες την ανατροπή. Ωστόσο, το 2018, ο Τραμπ “ξέφυγε” από την καθιερωμένη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι σε αυτό το θέμα και υπέγραψε ένα έγγραφο που ονομάζεται “President finding”, δίνοντας στη CIA τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί μυστικές κυβερνοεπιθέσεις υπό την κρίση της και όχι υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC).

κυβερνοεπιθέσεις

Ωστόσο, αυτή η απόφαση του Τραμπ διχάζει τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά, ορισμένοι αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι η απόφαση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από ξένους αντιπάλους. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για έλλειψη εποπτείας του NSC. Η εποπτεία του NSC έθετε, στο παρελθόν, υπό έλεγχο τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως η CIA, όταν ενορχήστρωναν και ενέκριναν κυβερνοεπιθέσεις σε ξένο έδαφος, διασφαλίζοντας ότι υπηρεσίες όπως η CIA κι η NSA περνούσαν από τη δέουσα διαδικασία που κάποτε θα χρειαζόταν χρόνια από τον προγραμματισμό έως τη φάση της εκτέλεσης. Ακόμη, υπήρχαν και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών που ήταν ιδιαίτερα δεκτικοί κι “ενθουσιασμένοι” με την απόφαση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ως “απαραίτητη μεταρρύθμιση” προκειμένου να καταστήσει τη CIA πιο ευέλικτη και να επιταχύνει τους χρόνους απόκρισης σε ξένες επιθέσεις.

κυβερνοεπιθέσεις

Τέλος, όσον αφορά τις χώρες στις οποίες έλαβαν χώρα οι κυβερνοεπιθέσεις της CIA, αυτές βρίσκονται υπό εξέταση, ωστόσο πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το έγγραφο αναφέρει ως στόχους τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ άλλων, αλλά ο πραγματικός αριθμός των χωρών εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS