ΑρχικήsecurityΤο Ηνωμένο Βασίλειο σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από χώρες όπως η Κίνα, δήλωσαν υπουργοί της κυβέρνησης καθώς οι εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου αυξάνονται.

Τον περασμένο μήνα, οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας οξύνθηκαν όταν ο
Boris Johnson δεσμεύτηκε να προσφέρει καταφύγιο σε εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ εάν η χώρα εφαρμόσει τον προγραμματισμένο νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει «αλλάξει την άποψή της» σχετικά με τα σχέδια για την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για κινδύνους ασφαλείας.

Τώρα οι ανώτερες πηγές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε η Βρετανία να γίνει στόχος Κινέζων hacker σε ένα λεγόμενο «cyber 9/11». Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τα δίκτυα υπολογιστών, να προκαλέσει διακοπή ρεύματος και τηλεφώνων και να σταματήσει την λειτουργία των νοσοκομείων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων.

Κίνα Ηνωμένο Βασίλειο
Πηγή φωτογραφίας: ft.com

Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Βρετανίας λέει ότι δεν «αναμένει» αύξηση των επιθέσεων. Ωστόσο, ένας ανώτερος υπουργός είπε ότι η απειλή ήταν «προφανώς μέρος των συζητήσεων», αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι οι κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν».

Δήλωσαν στην Dailymail την Κυριακή: «Η Huawei είναι απειλή και δεν ενεργεί θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Οι δράσεις, ωστόσο, έχουν συνέπειες και δεν μπορούν να αποκλειστούν.» Ο υπουργός Ασφαλείας Conor McGinn τόνισε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι «σε εγρήγορση για τον κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από εχθρικά κράτη» ειδικά αφού βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένων εντάσεων».

Πρόσθεσε: «Η εθνική μας υποδομή θα πρέπει να είναι έτοιμη και ικανή να αποκρούσει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ο Alan Mendoza, δήλωσε ότι η Κίνα απέχει πολύ από το να είναι καλός μας φίλος» και είπε ότι επείγουσα προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα κρίσιμα συστήματα να είναι «ανθεκτικά στην Κίνα».

Τον Ιούνιο, η Αυστραλία αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από αυτό που ο πρωθυπουργός Scott Morrison χαρακτήρισε ως «κακόβουλο» και «εξελιγμένο» κρατικό hacker. Συνέχισε λέγοντας ότι η επίθεση είχε ως στόχο «κυβέρνηση, βιομηχανίες, πολιτικούς οργανισμούς, την εκπαίδευση, την υγεία, βασικούς παρόχους υπηρεσιών και φορείς εκμετάλλευσης άλλων κρίσιμων υποδομών».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν ονόμασε δημόσια την Κίνα ως υπεύθυνη, αλλά φαίνεται ότι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση μπορεί να συνδέεται με εντάσεις με το Πεκίνο. Η Κίνα αρνήθηκε επανειλημμένα οποιαδήποτε ανάμειξη.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS