Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 13:58
Αρχική security COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110 οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο ζήτησαν από κοινού σε όλες τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τους νόμους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη χρήση τεχνολογιών επιτήρησης. Πολλές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να παρακολουθούν άτομα και πληθυσμούς, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του νέου COVID-19.

Οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, περιλαμβάνουν: τη Διεθνή Αμνηστία, την Algorithm Watch, το Australian Privacy Foundation, τη Digital Rights Watch, τη European Digital Rights, το Foundation for Information Policy Research, τη Human Rights Watch, τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το World Wide Web Foundation.

“Η χρήση τεχνολογιών επιτήρησης, όπως η πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, απειλεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, με τρόπους που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές. Τα μέτρα αυτά ενέχουν, επίσης, κίνδυνο διακρίσεων και ενδέχεται να βλάψουν τις ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες”, ανέφερε η κοινή δήλωση των οργανισμών.

“Πρόκειται για ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά ο νόμος για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξακολουθεί να ισχύει. Πράγματι, το νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί ότι τα διαφορετικά δικαιώματα έρχονται σε μια ισορροπία για να προστατεύσουν τα άτομα και τις ευρύτερες κοινωνίες.

Τα κράτη δεν μπορούν απλώς να αγνοήσουν τα δικαιώματα, όπως είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ελευθερία έκφρασης, στο όνομα της αντιμετώπισης μιας κρίσης της δημόσιας υγείας. Αντίθετα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητη γιατί προάγει τη δημόσια υγεία και άρα βοηθά στην καταπολέμηση του COVID-19.

Στα πλαίσια αυτής της κοινής δήλωσης, οι οργανισμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνουν κάποιους όρους, που θα πρέπει να τηρήσουν όλες οι κυβερνήσεις κατά τη χρήση των τεχνολογιών επιτήρησης στη διάρκεια του COVID-19:

Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί τονίζουν ότι τα μέτρα επιτήρησης, που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να είναι απολύτως νόμιμα και να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση. Οποιοδήποτε μέτρο επιτήρησης πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο κατά το χρονικό διάστημα της κρίσης του COVID-19 και να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται μετά. Η συλλογή, διατήρηση και χρήση προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων υγείας, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου Πληροφοριών (OAIC) ​​είχε, επίσης, μιλήσει για τους εργοδότες και την ανάγκη του να διατηρούν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Επίσης, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη χρήση και τη συλλογή δεδομένων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι ήρθε σε επαφή με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας των χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών για να καταλάβουν πώς εξαπλώνεται ο COVID-19 και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα καραντίνας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Επίτροπο, Steve Wood, η ανάλυση γενικευμένων δεδομένων σχετικά με τις τοποθεσίες συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19. Όταν αυτά τα δεδομένα είναι ανώνυμα, δεν παραβιάζουν τον νόμο για την προστασία των δεδομένων επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου.  

“Υπό αυτές τις συνθήκες, οι νόμοι περί απορρήτου δεν παραβιάζονται εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες διασφαλίσεις”, πρόσθεσε.

Άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Κίνα και η Νότια Κορέα παρακολουθούν ήδη τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του COVID-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Πώς θα κρατήσετε ασφαλή τον Apple λογαριασμό σας

Ο λογαριασμός Apple ή αλλιώς το Apple ID, είναι απαραίτητος σε κάθε χρήστη καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε διάφορες συσκευές και υπηρεσίες...

Gootkit malware: Επιστρέφει και στοχεύει μαζί με το REvil τη Γερμανία!

Το Gootkit, ένα trojan που κλέβει πληροφορίες από τα συστήματα των θυμάτων του, κάνει την επανεμφάνισή του στο τοπίο των απειλών, ύστερα...

AspenPointe: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ υπέστη data breach

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ “AspenPointe” ενημέρωσε τους ασθενείς του για data breach που προήλθε από μία κυβερνοεπίθεση του Σεπτεμβρίου, με...

Βερμόντ: Τα νοσοκομεία του ακόμα ανακάμπτουν από την επίθεση του Ryuk ransomware

Τα νοσοκομεία του Βερμόντ συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τον Οκτώβριο που υπέστησαν επίθεση από το Ryuk ransomware, επαναφέροντας σιγά-σιγά τις υπηρεσίες τους...

Αύξηση των malware που στοχεύουν Docker συστήματα

Προς το τέλος του 2017, οι ερευνητές ασφαλείας παρατήρησαν μια μεγάλη αλλαγή στις malware επιθέσεις. Καθώς οι τεχνολογίες που βασίζονται στο cloud...

Τέσσερις κορυφαίες ευπάθειες στα σημερινά αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα στις μέρες μας, διαθέτουν αρκετά τεχνολογικά μέσα. Ακόμα και πριν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητό σας, εκείνο επικοινωνεί ενεργά με τον...

WebKit: Ευπάθειες επιτρέπουν εκτέλεση κώδικα μέσω κακόβουλων sites

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας της Cisco Talos, το WebKit browser engine είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτο...

ΗΠΑ: Πρώτες στον κόσμο στις παραβιάσεις δεδομένων

Σύμφωνα με μία αναφορά της Uswitch, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις παραβιάσεις δεδομένων στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα, την Ινδία...

Microsoft: Συνδέει κρατικούς hackers του Βιετνάμ με crypto-mining εκστρατεία

Σύμφωνα με μια έκθεση της Microsoft, μια hacking ομάδα που συνδέεται με τη κυβέρνηση του Βιετνάμ, άρχισε να χρησιμοποιεί ένα crypto-mining malware...

Hackers από το Βιετνάμ χρησιμοποιούν νέο macOS backdoor

Οι ερευνητές της Trend Micro έχουν εντοπίσει ένα νέο macOS backdoor που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη hacking ομάδα του Βιετνάμ, OceanLotus.