ΑρχικήbusinessΑπομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να "επιβιώσουν" οι επιχειρήσεις;

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στην απομακρυσμένη εργασία, γεγονός που δεν έχει ξανά συμβεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Ακόμα και επιχειρήσεις που διατηρούσαν επιφυλάξεις για την απομακρυσμένη εργασία, προσαρμόζουν τώρα τις στρατηγικές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να συνδέονται από το σπίτι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η τηλεργασία δεν αποτελεί μία πρωτόγνωρη ιδέα, ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις που οδηγούνται συχνά σε μετασχηματισμούς, ενώ χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη κινητικότητα. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις μεγάλου αριθμού χωρών συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, τίθενται θέματα που αφορούν τα πλεονεκτήματα της κινητής τηλεφωνίας και της απομακρυσμένης εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους, καθώς και το κατά πόσο αυτή η “πειραματική” δοκιμασία θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλλον της εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που καταφεύγουν στην τηλεργασία παρουσιάζει προκλήσεις, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη της σωστής τεχνολογίας που θα επιτρέπει στους εργαζομένους να είναι παραγωγικοί κατά την τηλεργασία, ενώ τίθενται και θέματα ασφαλείας, δεδομένου ότι τέτοιες συγκυρίες ευνοούν τις κακόβουλες δραστηριότητες των χάκερς.

Τί προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και πώς μπορούν να προστατευτούν;

Επένδυση στη σωστή τεχνολογία για μέγιστη παραγωγικότητα: Οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στην απομακρυσμένη εργασία. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ποικίλους τρόπους και διαφορετικές διαδικασίες εργασίας, οι μικρές επιχειρήσεις τείνουν να προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα και να είναι ανοιχτές σε τυχόν αλλαγές. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εργασία από το σπίτι όχι μόνο αντισταθμίζει την πίεση της εξασφάλισης σταθερού χώρου γραφείου, αλλά και ενισχύει την αλληλεπίδραση των εργαζομένων και την παραγωγικότητα. Προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες όταν δουλεύουν από το σπίτι. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τη σωστή τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές αυξήθηκε ραγδαία ενόψει της τηλεργασίας που συνιστάται λόγω του Κορωνοϊού, συνεπώς οι κατασκευαστές τεχνολογικών συσκευών παρατηρούν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι επενδύουν σε ελαφριά, φορητά, αλλά ισχυρά συστήματα που μπορούν να στηρίξουν το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό. Η συνδεσιμότητα και η απόδοση είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορούν οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους μέσω εργαλείων που διατίθενται στο Διαδίκτυο, ξεπερνώντας έτσι τα εμπόδια της απόστασης και διατηρώντας τη συνεργασία εντός των ομάδων.

επιχειρήσεις - απομακρυσμένη εργασία

Αναζήτηση νέας τεχνολογίας για να μην υπάρχουν προβληματισμοί για θέματα που αφορούν το δίκτυο: Η πρόκληση για κάθε επιχείρηση που προσθέτει συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυό της είναι η ποσότητα των δεδομένων που αυτές οι συσκευές θα δημιουργούν και το πώς θα διαχειρίζονται και θα επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Δεν προκαλεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός ότι με την αύξηση των νέων απομακρυσμένων χρηστών που έρχεται ως αποτέλεσμα του Κορωνοϊού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως “υπερτερούν” έναντι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως πρόκειται για νεότερες εταιρείες που εξαρτώνται λιγότερο από παλαιότερα συστήματα. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να χρειάζονται την κατάλληλη τεχνολογία και υποδομή. Η πλήρης αναδιάρθρωση των δικτύων μπορεί να απαιτεί χρόνο και πόρους, συνιστώντας άλλο ένα εμπόδιο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν περιορισμένους πόρους. To edge computing αποτελεί μια βιώσιμη λύση για αυτό το πρόβλημα ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες μεθόδους συλλογής, ανάλυσης και αναδιανομής δεδομένων και πληροφοριών. Η επεξεργασία δεδομένων στο edge μειώνει την πίεση στο cloud, με αποτέλεσμα οι χρήστες να επιλέγουν ποια δεδομένα θα στέλνουν στον πυρήνα του δικτύου.

Ασφάλεια: Ίσως η πιο σημαντική πρόκληση που έρχεται με την απομακρυσμένη εργασία είναι η ασφάλεια. Η καθολική εργασία από απόσταση παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας που οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν ξανά συναντήσει. Το NCSC προειδοποίησε πρόσφατα για τις εγκληματικές ομάδες που εκμεταλλεύονται το ξέσπασμα του Κορωνοϊού με εκστρατείες ηλεκτρονικού phishing, καθώς και με malware – ransomware επιθέσεις. Ειδικότερα, για τις μικρές επιχειρήσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, καθώς συχνά δεν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία ή τους πόρους ώστε να πετύχουν πλήρη αποκατάσταση.

Καθώς περισσότερες συσκευές αποκτούν πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα μακριά από το γραφείο, αυτό ανοίγει το δρόμο για τους χάκερς δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιτεθούν στα δίκτυα. Επομένως, η ασφάλεια αποτελεί τώρα κορυφαία προτεραιότητα για τις μικρές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι πρέπει να πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους και ενημερώσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία ασφαλείας ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την ανάγκη για πόρους αποκατάστασης σε περίπτωση εμφάνισης μιας επίθεσης. Οι συσκευές με αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα και με δυνατότητες αποθήκευσης credentials που βασίζονται στο hardware, παρέχουν μια ασφαλή πρώτη άμυνα έναντι των χάκερς, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητης σύνδεσης. Επιπλέον, οι πληροφορίες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό σύστημα που βασίζεται σε cloud, ώστε σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής μιας συσκευής, αυτές οι πληροφορίες να παραμένουν ασφαλείς.


Η αλλαγή που έχει επιφέρει στον επιχειρηματικό κλάδο η πανδημία του Κορωνοϊού προκαλεί, όπως κάθε αλλαγή, πολλά προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μερικά εκ των οποίων αφορούν τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, τη διαθεσιμότητα του εύρους ζώνης, ενώ τίθενται και θέματα κυβερνοασφάλειας. Περισσότερο από ποτέ, ανεξάρτητα από το μέγεθος που έχει μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη η ανταπόκριση και η ετοιμότητα απέναντι στις προκλήσεις που παρουσιάζει η απομακρυσμένη εργασία.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS