ΑρχικήsecurityΨεύτικοι «χάρτες εξάπλωσης του κορωνοϊού» μολύνουν υπολογιστές

Ψεύτικοι «χάρτες εξάπλωσης του κορωνοϊού» μολύνουν υπολογιστές

Η πανδημία του κορωνοϊού, έχει πλήξει τουλάχιστον 114 χώρες μέχρι σήμερα, μολύνοντας πάνω από 128.000 άτομα και στοιχίζοντας τη ζωή σε 4700 ανθρώπους. Οι κακόβουλοι παράγοντες ωστόσο, εκμεταλλεύονται αυτή την αναταραχή, δημιουργώντας ψεύτικους χάρτες εξάπλωσης του κορωνοϊού, ώστε να μολύνουν με malware τους υπολογιστές των χρηστών.

Καθώς η ανησυχία για τον κορωνοϊό μεγαλώνει, όλο και περισσότεροι αναζητούν online χάρτες ώστε να παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο ορισμένοι από αυτούς τους χάρτες χρησιμοποιούνται από hacker, για να μολύνουν τα συστήματα των χρηστών και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες.

Μην κατεβάζετε χάρτες εξάπλωσης του κορωνοϊού

Παρόλη την κατάσταση που επικρατεί, πρέπει να αποφεύγετε να κατεβάζετε χάρτες που δείχνουν την εξάπλωση του ιού στη συσκευή σας. Σύμφωνα με έρευνα της Reason Security, αυτοί οι χάρτες, συχνά περιέχουν επικίνδυνα malware όπως το AZORult.

εμβόλιο covid-19

Χρησιμοποιώντας το AZORult, οι hackers μπορούν να κλέψουν το όνομα χρήστη, τους κωδικούς πρόσβασης, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης και τα διαπιστευτήρια σύνδεσης στα social media. Επίσης μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα πορτοφόλια cryptocurrencies, ή ακόμα και να αποκτήσουν πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση στη μολυσμένη συσκευή σας.

Το Reason Labs ανακάλυψε ένα τέτοιο κακόβουλο λογισμικό, που ονομάζεται “Corona Virus Map” και χρησιμοποιεί την ίδια διεπαφή με τον tracker του Johns Hopkins University, ο οποίος είναι νόμιμος. Πρόκειται για ένα μικρό αρχείο EX32 Win32 που ονομάζεται Corona-virus-Map.com.exe. με μέγεθος payload περίπου 3,26 MB.

Επί του παρόντος, το κακόβουλο λογισμικό AZORult επηρεάζει μόνο τις συσκευές Windows. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι hackers θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και μία έκδοση για άλλα λειτουργικά συστήματα.

Πώς θα καταλάβετε ένα ψεύτικο χάρτη

Σε αντίθεση με τους έγκυρους χάρτες, οι μολυσμένοι συχνά παροτρύνουν του χρήστες να κατεβάσουν μία άλλη εφαρμογή στη συσκευή τους για να βλέπουν ζωντανά την εξάπλωση του ιού.

Ένας άλλος τρόπος για τον εντοπισμό αυτών των ψεύτικων ιστότοπων είναι να ελέγξετε τη διεύθυνση URL ή τις λεπτομέρειες, καθώς διαφέρουν από τα νόμιμα dashboards του κορωνοϊού.

Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το “Corona Virus Map” ή οποιονδήποτε τέτοιο πλαστό χάρτη, θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε αμέσως και να κάνετε μία σάρωση για ιούς στη συσκευή σας. Αν τώρα έχετε κατεβάσει κάποιον άλλο χάρτη, πρέπει να σαρώσετε επίσης την συσκευή σας για παν ενδεχόμενο.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι έγκυροι χάρτες που μπορείτε να εμπιστευτείτε για να παρακολουθείτε την εξάπλωση του κορωνοϊού:

Johns Hopkins’s

Healthmap.org

US Centers for Disease Control and Prevention

WHO’s official tracker

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS