ΑρχικήsecurityΚορωνοϊός: Hackers στέλνουν phishing emails σε επαγγελματίες υγείας

Κορωνοϊός: Hackers στέλνουν phishing emails σε επαγγελματίες υγείας

Ο κορωνοϊός είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Π.Ο.Υ δήλωσε χθες ότι μιλάμε ξεκάθαρα για μια παγκόσμια πανδημία. Τα θύματα του ιού είναι πολλά. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις συνεχώς. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν θα άφηναν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σύμφωνα με τη Sky News, κάποιοι hackers στέλνουν phishing emails σε επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, που υποτίθεται ότι σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη Sky News, έχει διαρρεύσει ένα αντίγραφο του email που έχει σταλεί σε έναν μεγάλο αριθμό οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης. Το email αναφέρει ότι προέρχεται από την εσωτερική ομάδα IT κάθε εταιρείας.

Το phishing email έχει θέμα “Προς όλο το προσωπικό: Ενημέρωση για τον κορωνοϊό”. Σύμφωνα με το email, “ο οργανισμός διοργανώνει ένα σεμινάριο για όλο το προσωπικό για να μιλήσουν για αυτόν τον θανατηφόρο ιό”. Μέσα στο email, υπάρχει ένας σύνδεσμος, τον οποίο πρέπει να ανοίξουν τα θύματα για να κάνουν εγγραφή για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο.

Tesco
The word ‘password’ is pictured on a computer screen in this picture illustration taken in Berlin May 21, 2013. The Financial Times’ website and Twitter feeds were hacked May 17, 2013, renewing questions about whether the popular social media service has done enough to tighten security as cyber-attacks on the news media intensify. The attack is the latest in which hackers commandeered the Twitter account of a prominent news organization to push their agenda. Twitter’s 200 million users worldwide send out more than 400 million tweets a day, making it a potent distributor of news. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY – Tags: CRIME LAW SCIENCE TECHNOLOGY) – RTXZUYO

Ο σύνδεσμος οδηγεί τα θύματα σε ένα site που μοιάζει με το Outlook Web App.

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία σε μια φόρμα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δίνουν τα στοιχεία τους στους hackers.

Η επικεφαλής της ανάλυσης δεδομένων στη Mimecast, Kiri Addison, η οποία αποκάλυψε την απάτη, λέει ότι πρόκειται για μια από τις πολλές επιθέσεις που έχουν γίνει από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Οι επιθέσεις πιθανότατα προέρχονται από “οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες”. Ωστόσο, η ειδικός δεν ονομάτισε ούτε τις hacking ομάδες ούτε τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τη Sky News, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου στον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση εκμεταλλεύονται οι hackers.

Οι απάτες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αυξάνονται μέρα με τη μέρα

Την περασμένη εβδομάδα, το NFIB εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση, μετά τον εντοπισμό 21 απατών που έλαβαν χώρα μέσα στο Φεβρουάριο. Οι 10 από αυτές τις απάτες στόχευσαν άτομα που ήθελαν απεγνωσμένα να αγοράσουν μάσκες για το πρόσωπο. Ο κορωνοϊός έχει καταστήσει αναγκαία τη χρήση μάσκας, ειδικά για τους ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Ο κορωνοϊός έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες phishing εκστρατείες και απάτες (π.χ. δημιουργία ψεύτικων sites με ονομασίες που σχετίζονται με τον COVID-19, και κλέβουν πληροφορίες ή μολύνουν τα θύματα με malware).

Σύμφωνα με τον Carl Wearn, επικεφαλής στον τομέα ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Mimecast, όσο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, τόσο θα αυξάνονται και οι phishing επιθέσεις και οι παράνομες δραστηριότητες των hackers.

Η κ. Addison παρότρυνε τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας να είναι προσεκτικοί με τα emails που λαμβάνουν.

“Συνεχώς βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν κλικ σε συνδέσμους και να πέφτουν θύμα phishing απάτης”, είπε. “Το phishing είναι πολύ αποτελεσματικό”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS