ΑρχικήsecurityΈρευνα: Αυξημένες οι επιθέσεις σε Mac υπολογιστές κατά το 2019

Έρευνα: Αυξημένες οι επιθέσεις σε Mac υπολογιστές κατά το 2019

Οι υπολογιστές Mac συχνά παρουσιάζονται ως η πιο ασφαλής επιλογή για τους χρήστες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι υπολογιστές της Apple έχουν γίνει αγαπημένος στόχος των hackers τον τελευταίο καιρό.

Η έρευνα έγινε από τους ερευνητές της Malwarebytes, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα που σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν τους πελάτες της εταιρείας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό σε Mac υπολογιστές έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσής τους, το 2019 ο μέσος όρος “ανίχνευσης” κακόβουλων λογισμικών ανά Mac ήταν 11. Το 2018, ο μέσος όρος ήταν μόλις 4,8.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, είναι ότι οι επιθέσεις σε Mac ήταν περισσότερες από τις επιθέσεις σε Windows κατά τη διάρκεια του 2019. Ο μέσος όρος επιθέσεων στα Windows ήταν 5,8.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι απειλές που στοχεύουν τους Μac υπολογιστές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που στοχεύουν τα Windows συστήματα. Οι πιο συχνές απειλές για τα Mac είναι τα adware και άλλα «δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα». Αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι χρήσιμα ως νόμιμα λογισμικά, όμως εγκαθίστανται στα Macs με επιθετικό μάρκετινγκ και επεμβατικές τακτικές.

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα Mac συστήματα θεωρούνται γενικά ασφαλή γιατί μπορούν να ανιχνεύσουν αποτελεσματικά απειλές και κακόβουλα λογισμικά. Όμως, οι hackers βρίσκουν τρόπους να προσπεράσουν τις άμυνες των συστημάτων.

“Ενώ οι απειλές αυτές δεν θεωρούνται τόσο επικίνδυνες όσο τα παραδοσιακά κακόβουλα λογισμικά, αποτελούν ενόχληση για τους χρήστες Mac, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πουν ότι τα αγαπημένα τους συστήματα δεν κινδυνεύουν από κακόβουλα προγράμματα”, αναφέρει η έκθεση.

Φυσικά, υπάρχουν και πιο μεγάλες απειλές που στοχεύουν Mac υπολογιστές. Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί trojans που έχουν στοχεύσει Macs. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο αυτές στα Windows, όμως εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες θα βελτιώσουν τις τεχνικές τους και θα αρχίσουν να προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές στα συστήματα της Apple.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS