Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:38
Αρχική security Air-gapped υπολογιστές: Ακαδημαϊκοί κλέβουν δεδομένα αλλάζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης

Air-gapped υπολογιστές: Ακαδημαϊκοί κλέβουν δεδομένα αλλάζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης

air-gapped υπολογιστέςΚάποιοι ακαδημαϊκοί από το Ισραήλ ανέλυσαν και παρουσίασαν μια νέα μέθοδο κλοπής δεδομένων από air-gapped υπολογιστές.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην πραγματοποίηση μικρών τροποποιήσεων στις ρυθμίσεις φωτεινότητας μιας οθόνης LCD. Οι τροποποιήσεις δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν από video feeds με τη χρήση αλγοριθμικών μεθόδων.

Οι ακαδημαϊκοί περιέγραψαν αυτή την πρωτότυπη μέθοδο κλοπής δεδομένων αλλά τόνισαν ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, καθώς δεν είναι μια επίθεση που μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί από τον οποιονδήποτε.

Οι ερευνητές ονόμασαν την επίθεση BRIGHTNESS. Έχει σχεδιαστεί για air-gapped ρυθμίσεις, όπου οι υπολογιστές φυλάσσονται σε ξεχωριστό δίκτυο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι air-gapped υπολογιστές χρησιμοποιούνται συνήθως σε κυβερνητικά συστήματα ή δίκτυα επιχειρήσεων, που αποθηκεύουν άκρως απόρρητα έγγραφα και προσωπικά δεδομένα πελατών.

Οι έμπειροι και δημιουργικοί hackers μπορούν να βρουν τρόπους να μολύνουν αυτά τα συστήματα. Μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν ένα μολυσμένο USB που είναι συνδεδεμένο σε αυτά. Ωστόσο, η κλοπή δεδομένων από air-gapped υπολογιστές είναι δύσκολη υπόθεση.

Αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion of the Negev του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, μελετούν τρόπους εξαγωγής δεδομένων από ήδη μολυσμένους air-gapped υπολογιστές.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει διάφορες τεχνικές κλοπής δεδομένων.

Πώς λειτουργεί, όμως, η νέα BRIGHTNESS επίθεση;

Τα βήματα της επίθεσης περιγράφονται παρακάτω:

  1. Μόλυνση του air-gapped συστήματος
  2. Το κακόβουλο λογισμικό που εκτελείται στον μολυσμένο υπολογιστή συλλέγει τα δεδομένα/αρχεία που θέλει να κλέψει.
  3. Το κακόβουλο λογισμικό αλλάζει τις ρυθμίσεις χρώματος μιας οθόνης, για να τροποποιήσει τελικά το επίπεδο φωτεινότητας.
  4. Το επίπεδο φωτεινότητας ρυθμίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να εξάγεται ένα αρχείο, ένα bit τη φορά.
  5. Η οθόνη του μολυσμένου υπολογιστή καταγράφεται.
  6. Το βίντεο αναλύεται και το αρχείο ανακατασκευάζεται αναλύοντας τις παραλλαγές της φωτεινότητας της οθόνης.

Αυτή η μικρή αλλαγή στη φωτεινότητα είναι αόρατη για το ανθρώπινο μάτι αλλά όχι και για τις σύγχρονες βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης, με τις οποίες είναι εξοπλισμένα τα smartphones, οι κάμερες ασφαλείας κλπ.

Η BRIGHTNESS επίθεση είναι εξαιρετικά αργή

Ωστόσο, η εξαγωγή δεδομένων με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά αργή. Στην πραγματικότητα είναι η πιο αργή τεχνική κλοπής δεδομένων από air-gapped υπολογιστές, που έχει παρουσιαστεί ποτέ. Ωστόσο, μπορεί να είναι αποτελεσματική σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος θέλει να κλέψει μια πολύ μικρή ποσότητα δεδομένων, π.χ. ένα κλειδί κρυπτογράφησης. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για την κλοπή πολλών δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη επίθεση μπορείτε να βρείτε στο ερευνητικό έγγραφο με τίτλο BRIGHTNESS: Leaking Sensitive Data from Air-Gapped Workstations via Screen Brightness“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...