Αρχικήsecurity230,000 χρήστες έγιναν στόχος malware στο δεύτερο τρίμηνο του 2019

230,000 χρήστες έγιναν στόχος malware στο δεύτερο τρίμηνο του 2019

Περισσότεροι από 230.000 χρήστες έγιναν στόχος προσπαθειών μόλυνσης από malware (κακόβουλο λογισμικό) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση Kaspersky IT Threat Evolution Q2 του 2019.

malware

Ο ακριβής αριθμός των μοναδικών χρηστών που έγιναν στόχος είναι 232.292, δηλαδή 46% περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, το 2ο τρίμηνο του 2018. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια χρηστών ήταν το Μπαγκλαντές (9%), το Ουζμπεκιστάν (6%) και η Μοζαμβίκη (4%).

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι προσπάθειες μολύνσεις με σκοπό την απόκτηση χρημάτων μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταγράφηκαν σε 228.206 υπολογιστές χρηστών (αύξηση 6% το 2ο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2018).

Οι επιθέσεις Ransomware βρέθηκαν να είναι οι πιο διαδεδομένες. Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύει την πρόσβαση σε ένα σύστημα ή δεδομένα υπολογιστή έως ότου καταβληθούν λύτρα στους hacker. Αυτός που επιτέθηκε στους χρήστες πιο συχνά στο 2ο τρίμηνο του 2019, φαίνεται να είναι το WannaCry (23,4%). Ένας άλλος σημαντικός εισβολέας ήταν το GandCrab (13,8%).

“Η υπόθεση GandCrab αποτελεί μια καλή εικόνα για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το ransomware, με τους δημιουργούς να σταματούν την κακόβουλη δραστηριότητά τους αφού ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσαν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό εξωθώντας χρήματα από τα θύματά τους”, δήλωσε ο Fedor Sinitsyn, ένας ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky. “Αναμένουμε νέους φορείς που θα αντικαταστήσουν το GandCrab και να παροτρύνουμε τον καθένα να προστατεύει τις συσκευές του εγκαθιστώντας τακτικά ενημερώσεις λογισμικού και επιλέγοντας μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας”.

Οι ερευνητές της Kaspersky ανίχνευσαν 16.017 νέες τροποποιήσεις ransomware στο 2ο τρίμηνο του 2019 – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε οκτώ νέες οικογένειες κακόβουλων προγραμμάτων, ανέφερε η έκθεση. Η αύξηση των κακόβουλων τροποποιήσεων και η εμφάνιση νέων οικογενειών είναι ένα επικίνδυνο σημάδι ότι η εγκληματική δραστηριότητα εντείνεται, καθώς εμφανίζονται νέες εκδοχές malware, πρόσθεσε η έκθεση.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS