ΑρχικήHow To9 ενέργειες που πρέπει να κάνω πριν χρησιμοποιήσω έναν νέο υπολογιστή

9 ενέργειες που πρέπει να κάνω πριν χρησιμοποιήσω έναν νέο υπολογιστή

Μόλις αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή και θέλετε απευθείας να τον χρησιμοποιήσετε. Λογικό! Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε την χρήση.

Αν ακολουθήσετε τις 9 συμβουλές μας, μακροπρόθεσμα, ο υπολογιστή σας μπορεί να είναι ασφαλέστερος, πιο γρήγορος και με περισσότερη διάρκεια ζωής.

υπολογιστή

  1. Ανατρέξτε στο Update Settings

Ανοίξτε το Settings app και μεταβείτε στην επιλογή Update & Security > Windows Update.

Κάντε κλικ στην επιλογή Change active hours για να εμποδίσετε τα Windows να επανεκκινήσουν αυτόματα τον υπολογιστή σας. Το View update history διοργανώνει με προσοχή τις ενημερώσεις που είναι εγκατεστημένες στο σύστημά σας. Εάν μια ενημερωμένη έκδοση προκαλεί κάποιο πρόβλημα, κάντε κλικ στην επιλογή Uninstall updates.

Τα Advanced Options σας προσφέρουν πιο λεπτομερείς επιλογές για να ελέγχετε και να ρυθμίζετε τις ενημερώσεις. Σημειώστε ότι τα Windows 10 Pro παρέχουν περισσότερες επιλογές από τα Windows 10 Home.

Το Pause Updates σας επιτρέπει να διακόψετε προσωρινά όλες τις ενημερώσεις. Ενεργοποιήστε τα Update notifications για να σας προειδοποιήσει όταν μια ενημέρωση απαιτεί επανεκκίνηση.

 

  1. Ελέγξτε το Power Plan

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις διαχείρισης ενέργειας. Σας βοηθά να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να εξισορροπήσετε τη χρήση των πόρων.

Ανοίξτε το Settings app και πλοηγηθείτε στο System> Power & sleep. Ρυθμίστε το χρόνο αναμονής πριν σβήσει η οθόνη και τον χρόνο μέχρι να αδρανοποιηθεί ο υπολογιστής.

Κάντε κλικ στο Additional Power Settings link για να ανοίξετε τα Power Options pages στον Πίνακα Ελέγχου. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο τροφοδοσίας των Windows σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Κάντε κλικ στο Change advanced power settings. Οι επιλογές σε αυτό το παράθυρο παρέχουν πολύ λεπτομερή έλεγχο των γεγονότων που σχετίζονται με την ενέργεια. Μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες του υλικού και του λογισμικού σας.

  1. Υγεία και βαθμονόμηση μπαταρίας

Η μπαταρία του laptop είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του και τις περισσότερες φορές από τα πιο εκνευριστικά. Όταν αγοράζετε ένα νέο μηχάνημα, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την υγεία της μπαταρίας από την αρχή. Επιπλέον, σας έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό με τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ελέγξετε την μπαταρία σας.

Με τον καιρό μειώνεται η χωρητικότητα οποιασδήποτε μπαταρίας. Η μπαταρία σταματά να κρατάει το φορτίο της και παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να την αντικαθιστάτε όταν χρειάζεται.

 

  1. Δημιουργήστε ένα Recovery Drive

Όταν ο υπολογιστής σας αντιμετωπίζει προβλήματα, ένα USB recovery drive μπορεί να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε και να τα διορθώσετε. To recovery drive εκκινεί τον υπολογιστή σας σε Windows Recovery Environment που αποτελείται από πολλά χρήσιμα βοηθητικά προγράμματα.

Για να δημιουργήσετε ένα recovery drive, πληκτρολογήστε “recovery” στο πλαίσιο αναζήτησης και επιλέξτε την εφαρμογή Recovery Drive. Από το παράθυρο, επιλέξτε Backup system files στο recovery drive.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να επαναφέρετε τον υπολογιστή και να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλα Windows Recovery Environment tools από το drive.

Σημείωση: Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα κενό USB drive με χωρητικότητα τουλάχιστον 16 GB.

υπολογιστή

 

  1. Απεγκαταστήστε το Bloatware και τις ενοχλητικές ενημερώσεις

Η απενεργοποίηση του Bloatware είναι πολύ εύκολη. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μέθοδοι:

  1. Με παραδοσιακό τρόπο
  2. Με εντολές PowerShell
  3. Με την χρήση τρίτων βοηθητικών προγραμμάτων απεγκατάστασης.

Απενεργοποιήστε τo Start Menu Advertising

Τα Windows 10 θα εμφανίζουν συχνά προτεινόμενες εφαρμογές ή παιχνίδια στο μενού “Έναρξη”. Για να το σταματήσετε, μεταβείτε στην επιλογή Settings > Personalization > Start και απενεργοποιήστε την εμφάνιση προτάσεων στην Έναρξη.

Απενεργοποιήστε τα Lock Screen Ads

Τα Windows 10 εμφανίζουν ορισμένες φορές διαφημίσεις στην οθόνη κλειδώματος μέσω του Windows Spotlight. Για να το απενεργοποιήσετε, μεταβείτε στην επιλογή Settings > Personalization > Lock screen.

Απενεργοποιήστε τα Nagging Taskbar Pop-Ups

Τα Windows 10 σας προτείνουν τη χρήση του Microsoft Edge. Για να το απενεργοποιήσετε, μεταβείτε στο Settings > System > Notifications & actions και απενεργοποιήστε τη λήψη προτάσεων.

Απενεργοποιήστε το File Explorer Advertising

Η Microsoft χρησιμοποιεί το File Explorer για να διαφημίσει το OneDrive storage και τις Microsoft Office 365 υπηρεσίες. Για να το σταματήσετε, μεταβείτε στο View > Options > Change folder and search options. Στο παράθυρο “Folder Options” που εμφανίζεται, μεταβείτε στο View tab και απενεργοποιήστε Show sync provider notifications.

 

  1. Δημιουργήστε ένα System Restore Point

Η δυνατότητα System Restore είναι ένα μέρος του recovery toolkit για την άμεση αναίρεση των πρόσφατων αλλαγών στο hardware ή στο software που καθιστούν το σύστημα ασταθές. Αυτό γίνεται με την περιοδική δημιουργία σημείων επαναφοράς. Όταν ενεργοποιείτε την Επαναφορά Συστήματος (System Restore), η Volume Shadow Copy υπηρεσία λαμβάνει ένα περιστασιακό στιγμιότυπο του τοπικού χώρου αποθήκευσης.

Για να ελέγξετε την κατάσταση του System Restore, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και επιλέξτε System > System protection. Εάν οποιαδήποτε μονάδα δίσκου είναι ενεργοποιημένη, σημαίνει ότι το σημείο επαναφοράς λειτουργεί για αυτήν τη μονάδα δίσκου.

Από προεπιλογή, τα Windows δημιουργούν αυτόματα ένα σημείο επαναφοράς μία φορά την εβδομάδα, αμέσως πριν την εγκατάσταση νέων device drivers, Windows Update και πολλά άλλα. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ένα σημείο επαναφοράς ανά πάσα στιγμή.

υπολογιστή

  1. Ρύθμιση του Windows Defender Security

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη ρύθμιση της επιλογής του Windows Defender πριν χρησιμοποιήσουν έναν νέο υπολογιστή. Για μια πιο ασφαλής λειτουργία πρέπει να ελέγξετε τα:

Virus & Threat Protection

Block Ransomware With Controlled Folder Access

App & Browser Control

Device Security

 

  1. Ρύθμιση δημιουργίας Backup

Δεν υπάρχει εγγύηση συντήρησης κατά την αποτυχία ή την κλοπή του σκληρού δίσκου. Οποιαδήποτε πιθανή καταστροφή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον υπολογιστή και τα δεδομένα σας. Για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή, κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας.

 

  1. Εγκαταστήσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές

υπολογιστή

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS