Ο μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, ανακοίνωσε τη δημοσίευση δύο καινούργιων extensions, που σκοπό έχουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες του Windows Defender Application Guard (WDAG) σε Google Chrome και Firefox. Θυμίζουμε πως από το φθινόπωρο του 2017, ο γνωστός browser Microsoft Edge μπορεί να υποστηρίξει λειτουργικότητα sandboxing χρησιμοποιώντας αυτό το ενσωματωμένο εργαλείο της Microsoft.
Τι κάνει όμως το WDAG;
Απομονώνει τα browser sessions του χρήστη από το υπόλοιπο μηχάνημα και περιορίζει τυχόν κακόβουλες ενέργειες.
Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του WDAG, το session εξυπηρετείται σε ένα περιβάλλον του Microsoft Hyper-V Cloud, απομονωμένο από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.
Μπορείτε να δείτε την αρχιτεκτονική του συστήματος στη παρακάτω εικόνα:
Εγκατάσταση
Οι δυνατότητες του WDAG μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε περιβάλλον Windows 10 Pro ή Enterprise, και έκδοσης 1803 ή μεγαλύτερης.
Πραγματοποιήστε την εγκατάσταση του Windows Defender Application Guard ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Ενεργοποίηση του Windows Defender Application Guard: Ανοίξτε το Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε Προγράμματα, μετά Windows Defender Application Guard και πατήστε ΟΚ. Εναλλακτικά μπορείτε να “τρέξετε” το Powershell με δικαιώματα διαχειριστή και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας αφού χρησιμοποιήσετε τη παρακάτω εντολή:
Enable-WindowsOptionalFeature -online -FeatureName Windows-Defender-ApplicationGuard
- Εγκατάσταση της εφαρμογής Windows Defender Application Guard Companion από το Microsoft Store.
- Εγκατάσταση του extension σε Google Chrome ή Mozilla Firefox.
- Επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Χρήση του extension
Αν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί επιτυχώς, ανοίγοντας τον browser σας θα δείτε κάτι παρόμοιο με τη παρακάτω εικόνα:
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη συλλογή διαγνωστικών δεδομένων που είναι προκαθορισμένα ενεργοποιημένη, επιλέγοντας το extension και στη συνέχεια απενεργοποιώντας τη σχετική ρύθμιση.
Το WDAG δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ή στους διαχειριστές -στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων- να ορίσουν μια λίστα με επιτρεπόμενους ιστότοπους, που θεωρούνται ασφαλείς. Έτσι, αν επισκεφθείτε έναν ιστότοπο (χρησιμοποιώντας Google Chrome, Mozilla Firefox ή Microsoft Edge) που δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, το σύστημα θα σας προωθήσει στο να ανοίξετε ένα απομονωμένο Edge browser session για να σας προστατέψει (η ανακατεύθυνση προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο σε Microsoft Edge).
Η Microsoft σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη παραπάνω δυνατότητα, όπου όταν ο χρήστης θα επισκέπτεται έναν “έμπιστο” ιστότοπο μέσα σε ένα απομονωμένο Edge session, θα ανακατευθύνεται πίσω στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Windows Defender Application Guard στον επίσημο ιστότοπο της Microsoft.