ΑρχικήinetΈνα site που ασχολείται με VPN review έγινε δημοφιλές μέσω απάτης

Ένα site που ασχολείται με VPN review έγινε δημοφιλές μέσω απάτης

vpn

Μία ιστοσελίδα που ασχολείται με VPN reviews, κατάφερε να εξαπατήσεις τους δημοσιογράφους, ώστε με τη δική τους συμβολή, να γίνει μία από τις πιο δημοφιλής διαδικτυακές τοποθεσίες αυτού του είδους, στο Google search.

Ο λόγος για το TheBestVPN.com, το οποίο ισχυρίζεται ότι προσφέρει “ειλικρινείς, εις βάθος και διαφανείς κριτικές από πραγματικούς χρήστες”. Ωστόσο, ο δημιουργός του ιστότοπου δεν φαίνεται να υπάρχει!

Το όνομά του υποτίθεται ότι είναι «John Mason» και η αρχική του σελίδα ισχυρίζεται ότι έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα πάνω στο Cybersecurity από πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι εργάστηκε στην IBM ως αναλυτής ασφαλείας.

Ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά στην πολιτική απορρήτου του TheBestVPN.com, αναφέρει ότι το site διοικείται από μια εταιρεία ονόματι “Godmode OU”. Η εν λόγω εταιρεία εδρεύει στην Εσθονία και διευθύνεται από κάποιον που ονομάζεται “Robert Mardisalu”.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι εκτός των άλλων, οι φωτογραφίες στο προφίλ του Mardisalu στα Facebook και LinkedIn, μοιάζουν πολύ με τον John Mason. Και σύμφωνα με τη σελίδα του προφίλ του Mardisalu, δεν είναι ερευνητής ασφάλειας, αλλά ειδικός στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Ο Mardisalu διαθέτει  επίσης δύο ακόμα ιστοσελίδες που ανήκουν στη Godmode, με την επωνυμία Hostingfacts.com και Websitesetup.org αντίστοιχα και χρησιμοποιεί και στις δύο ψεύτικα πρόσωπα.

Για παράδειγμα, το Websitesetup.org ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκε από κάποιον “Robert Mening”, ο οποίος όμως στη φωτογραφία προφίλ του μοιάζει πολύ με τον “John Mason” από το TheBestVPN.

Το ίδιο ισχύει και για το Hostingfacts.com, που διοικείται από κάποιον “John Stevens”, όμως και η δική του φωτογραφία μοιάζει πολύ με του John Mason / Robert Mardisalu / Robert Mening.

Παίζοντας με το σύστημα

Το PCMag ενημερώθηκε για τις ψεύτικες ταυτότητες από έναν αναγνώστη, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν πρώην ελεύθερος επαγγελματίας μιας υπηρεσίας VPN και υποψιάστηκε ότι κάτι ήταν ύποπτο με την ξαφνική δημοτικότητα του TheBestVPN.com. Και είναι πράγματι περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα υπάρχει μόνο εδώ και δύο χρόνια και παρόλα αυτά μπορεί να είναι το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται όταν κάνετε αναζήτηση στη Google για VPN reviews.

Ένας λόγος που ο ιστότοπος αυτός έγινε τόσο δημοφιλής είναι και οι δημοσιογράφοι, αφού κάθε φορά που ο Mason κυκλοφορούσε μια έρευνα, η οποία τεκμηρίωνε προβλήματα σε ορισμένα λογισμικά VPN, οι δημοσιογράφοι έγραφαν αντίστοιχα άρθρα γι αυτό και πρόσθεταν σε αυτά links για το TheBestVPN.

Αυτά τα “backlinks” λένε στη Google ότι ένας ιστότοπος είναι αυθεντία σχετικά με ένα θέμα, με αποτέλεσμα να παίρνει υψηλότερη βαθμολογία αναζήτησης.

Κι άλλοι στη βιομηχανία του VPN έχουν ανακαλύψει την απότομη άνοδο του TheBestVPN. Το RestorePrivacy, που είναι και το ίδιο ένας ιστότοπος VPN review δήλωσε στο PCMag ότι αποκάλυψε επίσης τα ψεύτικα πρόσωπα που χρησιμοποιεί ο Mardisalu για την προώθηση των ιστοτόπων του.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το TheBestVPN ανέβηκε στην κορυφή είναι το όνομά του, καθώς κι ένας άλλος ιστότοπος που ονομάζεται “BestVPN.com” με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει από το 2013. Επίσης, ο Mardisalu μπορεί να έχει αγοράσει τον τομέα TheFreeVPN.com, καθώς τώρα συνδέεται με κριτικές από το TheBestVPN.

Όλα αυτά γίνονται για να βοηθήσουν το site όχι μόνο να προσελκύσει αναγνώστες, αλλά και να κερδίσει χρήματα.

Το περασμένο φθινόπωρο, η σελίδα του TheBestVPN ενημερώθηκε και αφαίρεσε την αναφορά σχετικά με τις σπουδές του Mason πάνω στο Cybersecurity και το ότι εργάζεται στην IBM. Στα τέλη του 2017 εν τω μεταξύ, το προφίλ Twitter του Mason δήλωνε ότι ήταν “Ανώτερος Αναλυτής Ασφάλειας για την IBM” με έδρα την Ιαπωνία.

Δεν είναι σαφές εάν το TheBestVPN ήταν ειλικρινές σχετικά με τις κριτικές και τις έρευνές του.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS