ΑρχικήsecurityWiFi Finder: Διαρροή πάνω από 2 εκατομμύρια κωδικών πρόσβασης δικτύου Wi-Fi

WiFi Finder: Διαρροή πάνω από 2 εκατομμύρια κωδικών πρόσβασης δικτύου Wi-Fi

Το WiFi Finder, μια Android εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη από περισσότερους από 100.000 χρήστες στο Google Play, έχει διαρρεύσει πάνω από 2 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης δικτύου Wi-Fi.

Παρόλο που η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να συνδέεται σε δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi κοντά στον χρήστη, διαθέτει επίσης μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τα hotspots που βρίσκουν με άλλους. Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Για να διευκολύνουν τους χρήστες όχι μόνο να εντοπίζουν το πλησιέστερο hotspot Wi-Fi αλλά και να συνδέονται με αυτά, το WiFi Finder περιλαμβάνει μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να φορτώνουν κωδικούς πρόσβασης δικτύου.

Η εφαρμογή, η οποία φαίνεται να είναι κινεζικής προέλευσης, ενθαρρύνει τους χρήστες να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες και να γίνουν μέλη μιας κοινότητας Wi-Fi. Η περιγραφή της εφαρμογής, η οποία είναι ακόμα διαθέσιμη για λήψη από το Google Play, ζητά από τους χρήστες να «είναι κοινωνικοί και να μοιράζονται τα ενεργά σημεία Wi-Fi.»

Σύμφωνα με τον ερευνητή ασφάλειας Sanyam Jain που είναι μέλος του ιδρύματος GDI, η βάση δεδομένων που προέκυψε από αυτές τις μεταφορτώσεις ήταν «ανοικτή και απροστάτευτη, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση και να μεταφορτώνει το περιεχόμενο».

Wi-Fi

Ποιες πληροφορίες έχουν εκτεθεί;

Η εκτεθειμένη βάση δεδομένων δεν περιείχε πληροφορίες επικοινωνίας με τους κατόχους δικτύου Wi-Fi των οποίων τα δεδομένα συμπεριλήφθηκαν, αλλά περιελάμβανε ονόματα δικτύων Wi-Fi, ακριβή γεωγραφική θέση και κωδικούς πρόσβασης αποθηκευμένους σε απλό κείμενο. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι παρόλο που ο προγραμματιστής εφαρμογών υποστηρίζει ότι η εφαρμογή παρέχει μόνο κωδικούς πρόσβασης για δημόσια hotspots, μια ανασκόπηση των δεδομένων έδειξε αμέτρητα οικιακά δίκτυα Wi-Fi.

Τι σημαίνει αυτό?

Φαίνεται ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα εδώ:

  • Οι χρήστες έχουν ανεβάσει κατά λάθος τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης δικτύου Wi-Fi, ορμώμενοι από το μήνυμα “μοιραστείτε το Wi-Fi” στην εφαρμογή.

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται όλα αυτά τα δεδομένα και δεν κατάφεραν να τηρήσουν βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως ποτέ να μην αποθηκεύουν μη κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης.

  • Επειδή η εφαρμογή δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δημόσιων σημείων πρόσβασης και των οικιακών δικτύων Wi-Fi, οι τελευταίοι είναι ευάλωτοι σε πιθανή επίθεση hacking.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επίθεσης, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβιασμένων συστημάτων. Η βάση δεδομένων έχει πλέον τεθεί εκτός σύνδεσης

Τι πρέπει να κάνετε τώρα;

Αν δεν έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει την εφαρμογή WiFI Finder, δεν υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας. Μόνος λόγος ανησυχίας προκύπτει αν έχετε μοιραστεί τις δικές σας πληροφορίες Wi-Fi χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αποστολής στη κοινότητας. Αν έχετε, τότε θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi. Σε γενικές γραμμές, το περιστατικό αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως μια προειδοποίηση για το γιατί η λήψη εφαρμογών από άγνωστους και ως εκ τούτου μη αξιόπιστους προγραμματιστές είναι επικίνδυνη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS