ΑρχικήsecurityΠροειδοποίηση Android για απειλή ασφαλείας σε ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές στο Google Play...

Προειδοποίηση Android για απειλή ασφαλείας σε ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές στο Google Play Store

Οι οπαδοί του Android ενημερώνονται για μια ευρέως χρησιμοποιούμενη σειρά εφαρμογών που βρέθηκε στο Google Play Store. Το Android είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα λειτουργικά συστήματα software στον κόσμο, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια συσκευές να τρέχουν το κινητό λειτουργικό σύστημα της Google κάθε μήνα. Η τεράστια βάση χρηστών του Android έχει αποτελέσει αντικείμενο κάποιων προειδοποιήσεων ασφαλείας υψηλού προφίλ, όπως η καμπάνια Judy malware. Ο φόβος που δημιουργήθηκε είναι μήπως έχουν μολυνθεί 36,5 εκατομμύρια συσκευές μέσω δεκάδων εφαρμογών που βρίσκονται στο Google Play Store.

Google Play Store

Και τώρα οι χρήστες του Android ειδοποιήθηκαν ξανά για μια απειλή ασφάλειας, αλλά αυτή τη φορά δεν περιστρέφεται γύρω από μια συγκεκριμένη κακόβουλη καμπάνια.

Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η πλειοψηφία των εφαρμογών εντοπισμού ιών Android που βρίσκονται στο Google Play Store παρείχε μια συγκλονιστική έλλειψη προστασίας για συσκευές.

Περίπου 250 εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για συσκευές Android δοκιμάστηκαν από την AV-Comparatives. Δοκίμασαν αυτές τις εφαρμογές ενάντια στις 2.000 πιο συχνές απειλές κακόβουλου λογισμικού του 2018.

Από τις 250 εφαρμογές που δοκιμάστηκαν, 138 εφαρμογές κατάφεραν να ανιχνεύσουν λιγότερο από το 30 τοις εκατό των απειλών.

Η μελέτη έλεγε: “Μερικά από τα προϊόντα ασφαλείας Android στην δοκιμή μας μπλόκαραν τόσο λίγα από τα δείγματα malware – σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά κανένα – ότι δεν μπορούν εύλογα να περιγραφούν ως εφαρμογές κατά του malware.”

Μόνο 23 από τις 250 δοκιμασμένες εφαρμογές κατάφεραν να καταγράψουν ποσοστό ανίχνευσης 100% για δείγματα κακόβουλου λογισμικού. Και παρά την κακή απόδοση της πλειοψηφίας των δοκιμασμένων εφαρμογών, πολλές είχαν τέσσερα ή περισσότερα αστέρια στο Google Play Store.

Συμβουλεύοντας τον τρόπο επιλογής μιας αποτελεσματικής εφαρμογής προστασίας από ιούς, η AV-Comparatives δήλωσε: “Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας εφαρμογής ασφαλείας Android, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες.”

“Η αξιολόγηση των χρηστών είναι σαφώς ανεπαρκής, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών θα δώσει την αξιολόγησή τους μόνο με βάση την εμπειρία του χρήστη, χωρίς να έχει ιδέα για το αν η εφαρμογή προσφέρει αποτελεσματική προστασία. Ορισμένες άλλες κριτικές παραποιούνται από τους προγραμματιστές.

“Οι περισσότερες από τις 250 εφαρμογές που εξετάσαμε είχαν βαθμολογία 4 ή υψηλότερη στο Google Play Store. Ομοίως, ο αριθμός των λήψεων ήταν ιδιαιτέρως υψηλός για αρκετές από αυτές.

“Μια πρόσφατη σε ημερομηνία “τελευταία ενημέρωση” επίσης δεν φαίνεται να είναι δείκτης καλής ποιότητας, καθώς πολλές εφαρμογές με χαμηλή βαθμολογία είχαν σχετικά πρόσφατες ενημερώσεις.”

Πρόσθεσαν: “Λόγω αυτού, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο εφαρμογές γνωστών, επαληθευμένων και αξιόπιστων προμηθευτών.”

Εκτός από τη συμμετοχή σε δοκιμές από ανεξάρτητα ινστιτούτα δοκιμών, τέτοιου είδους πωλητές θα έχουν έναν επαγγελματικό ιστότοπο με πληροφορίες επικοινωνίας και πολιτική απορρήτου. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η δοκιμή της εφαρμογής – συνήθως επιτρέπεται η δοκιμαστική χρήση μερικών εβδομάδων – πριν από την αγορά. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να αξιολογήσουν τη χρηστικότητα και τις πρόσθετες λειτουργίες του προϊόντος. Πολλοί προμηθευτές κάνουν πολύ αποτελεσματικές δωρεάν εκδόσεις των εφαρμογών τους.

Οι Android antivirus εφαρμογές που έτρεχαν καλά συμπεριλαμβάνονταν στα μεγάλα ονόματα όπως τα AVG, McAfee, Kaspersky, Avast και Trend Micro.

Ακολουθούν οι εφαρμογές που έχουν 100% ποσοστό ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού: AhnLab, Antiy, Avast, AVG, AVIRA, Bitdefender, BullGuard, Chili Security, Emsisoft, ESET, ESTSoft, F-Secure, G Data, Kaspersky Lab, McAfee, PSafe , Sophos, STOPzilla, Symantec, Tencent, Total Defense, Trend Micro και Trustwave.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS