ΑρχικήsecurityΟι περισσότερες Android antivirus εφαρμογές δεν προστατεύουν από malware

Οι περισσότερες Android antivirus εφαρμογές δεν προστατεύουν από malware

antivirus

Μία μελέτη της AV-Comparatives, δείχνει ότι η πλειονότητα των antivirus εφαρμογών στο Google Play Store, δεν παρέχουν στους χρήστες επαρκή προστασία από κακόβουλα προγράμματα.

Προκειμένου να το διαπιστώσει, η εταιρεία κατέβασε 250 εφαρμογές αυτού του είδους, από το Google Play Store. Στη συνέχεια διενήργησε ελέγχους, για να εξακριβωθεί εάν οι εφαρμογές αυτές ήταν σε θέση να προστατεύσουν τους χρήστες Android, από τα 2.000 πιο κοινά malware, μέσω του αυτοματοποιημένου πλαισίου δοκιμών της AV-Comparatives.

Οι συσκευές ρυθμίστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν λήψη και εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών, με την προϋπόθεση ότι οι antivirus εφαρμογές θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις περισσότερες απειλές ασφάλειας.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως συσκευές Samsung Galaxy S9 που έτρεχαν Android 8.0. Ωστόσο επειδή ορισμένες εφαρμογές δεν λειτουργούσαν σωστά με αυτήν την εγκατάσταση, χρησιμοποιήθηκαν και συσκευές Nexus 5 με Android 6.01.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς μόνο 23 από τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, μπόρεσαν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν επιτυχώς το 100 τοις εκατό των δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού. Επιπλέον, 80 εφαρμογές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν πάνω από το 30% των κακόβουλων λογισμικών, χωρίς να κάνουν κάποιο λάθος.

Στον αντίποδα, 138 από τις 250 εφαρμογές, εμπόδισαν λιγότερο από το 30% των δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού ή είχαν υψηλά ποσοστά λάθους, επισημαίνοντας αρχεία που δεν ήταν κακόβουλα. Ακόμα, υπήρξαν 16 εφαρμογές, οι οποίες δεν είχαν μεταφερθεί σωστά στο Android 8, γεγονός που μείωσε τις δυνατότητες προστασίας τους σε συσκευές που εκτελούν νεότερες εκδόσεις του Android.

Η αυστριακή εταιρεία προστασίας από ιούς, επισήμανε πολλές antivirus εφαρμογές, η οποίες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο, μία «μαύρη λίστα» για την επισήμανση πιθανών κακόβουλων προγραμμάτων, η οποία είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθεί από τους δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού. Στην πραγματικότητα, δεν σαρώνουν τις εφαρμογές που έχουν ληφθεί για κακόβουλο λογισμικό, κάτι που είναι απαραίτητο να κάνει μια τέτοια εφαρμογή.

Προκειμένου λοιπόν ένας χρήστης, να επιλέξει μία antivirus εφαρμογή, δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στις κριτικές από άλλους χρήστες, καθώς μπορεί να είναι ψεύτικες. Αντ ‘αυτού, η εταιρεία συστήνει να χρησιμοποιούν μόνο εφαρμογές γνωστών και πιστοποιημένων προμηθευτών, οι οποίοι συμμετέχουν σε δοκιμές που διεξάγονται από ανεξάρτητα ινστιτούτα και διαθέτουν επαγγελματικές ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες επικοινωνίας και πολιτική απορρήτου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS