ΑρχικήReviewsΗ radar-sensing τεχνολογία της Google κάνει "έξυπνο" κάθε αντικείμενο

Η radar-sensing τεχνολογία της Google κάνει “έξυπνο” κάθε αντικείμενο

radarΤο όνειρο του έξυπνου σπιτιού είναι ότι κάθε αντικείμενο μέσα σε αυτό μπορεί να επικοινωνεί με οποιοδήποτε άλλο. Αλλά όσο ωραίο και αν ακούγεται αυτό, δεν είναι πολύ πρακτικό.

Ουσιαστικά, σημαίνει την αντικατάσταση πολλών αντικειμένων με πιο ακριβά “έξυπνα” αντικείμενα, που θα είναι γεμάτα με αισθητήρες. Υπάρχει επίσης κίνδυνος για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής – για να μην αναφέρουμε τον τρέχοντα πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ εταιρειών, όπως η Amazon και η Apple, για τη δημιουργία μιας κυρίαρχης έξυπνης πλατφόρμας για το σπίτι.

Ωστόσο, θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Αυτή η λύση περιλαμβάνει την τεχνολογία radar. Γνωρίστε το project Soli της Google.

Το computing που βασίζεται σε radar έχει καθηλώσει τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Το 2015, η ομάδα Advanced Technology and Projects της Google (ATAP) παρουσίασε μικροσκοπικούς αισθητήρες με radar, που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν τα gadgets τους αγγίζοντας απλώς τα δάχτυλά τους μαζί. Κυκλοφορώντας από το Mountain View, η μικροσκοπική τεχνολογία ραντάρ διερευνάται από επιλεγμένα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά συναρπαστικά.

Κάνοντας κάθε αντικείμενο «έξυπνο»

Όσο συναρπαστική κι αν είναι η ιδέα των αλληλεπιδράσεων με χειρονομίες – που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις έξυπνες οικιακές συσκευές τους μέσα από ένα είδος διασύνδεσης- χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες από τους ερευνητές της Google, για να μας ενθουσιάσουν με τον υπολογιστή που τροφοδοτείται με radar. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία έδειξαν πώς ο αισθητήρας Soli της Google μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση αλληλεπιδράσεων με αντικείμενα, δίνοντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μπορεί να μετρήσει την άμμο σε μια κλεψύδρα, να υπολογίσει τον αριθμό χαρτιών ή ακόμα και να επεξεργαστεί το σχήμα απλών κατασκευών Lego. Όλα αυτά γίνονται εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας σήματα radar, χωρίς αναγνώριση εικόνας.

Αυτό το project έχει πιθανές εφαρμογές σε μέρη, όπως το καζίνο ή διάφορα γραφεία. Πιο συναρπαστικό όμως, είναι αυτό που προτείνουν για τη δυνατότητα των έξυπνων σπιτιών.

Η radar-sensing τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει κάθε αντικείμενο στα σπίτια μας έξυπνο. “Η αλληλεπίδραση Soli μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράμε με υπολογιστές με τον τρόπο που το κάναμε στο παρελθόν”, δήλωσε ο καθηγητής Aaron Quigley, Πρόεδρος της Human Computer Interaction στο School of Computer Science του Πανεπιστημίου St Andrews. “Μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με υπολογιστές χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα. Μπορούμε να αλληλεπιδράμε μαζί τους και ο υπολογιστής να καταλαβαίνει τι κάνουμε. Ξαφνικά, κάθε φυσικό αντικείμενο στο σπίτι μας γίνεται ένας τρόπος για να επικοινωνούμε με τον υπολογιστή μας “.

Radar στο σπίτι;

Για όσους έχουν δει ένα γιγάντιο πιάτο radar, η ιδέα της ύπαρξης μιας τέτοιας τεχνολογίας στα σπίτια ακούγεται τρελή. Αλλά όπως και με άλλους αισθητήρες, η διαδικασία σμίκρυνσης έχει αλλάξει τα μονοστατικά radar.

Σκεφτείτε τους υπολογιστές, οι οποίοι στη δεκαετία του 1950 είχαν το μέγεθος δωματίου, δύο δεκαετίες αργότερα μετατράπηκαν σε προσωπικούς υπολογιστές και σήμερα χρησιμοποιούνται οι μικροεπεξεργαστές smartphone. Έτσι και τα radar chips είναι μικρότερα από τα νύχια μας. Για πρώτη φορά, τα radar chips είναι μικρά, χαμηλής ισχύος και αρκετά οικονομικά για να χρησιμοποιηθούν παντού.

Χάρη σε μια πρόσφατη απαλλαγή από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, οι αισθητήρες Project Soli επιτρέπεται τώρα να χρησιμοποιούν συχνότητες μεταξύ 57 και 64 Ghz, υψηλότερες από αυτές που επιτρέπονται συνήθως σε κανονικά gadgets. Αυτό θα διευρύνει τον αριθμό των πιθανών εφαρμογών τους.

“Αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει να εργάζομαι σε πανεπιστήμιο”, συνέχισε ο Quigley. «Οι φοιτητές δεν έρχονται με τις προκαταλήψεις που έχουν οι περισσότεροι από εμάς. Έχουν προσδοκίες ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύ καλύτερη. Δεν εκπλήσσονται από το τι είναι δυνατό. Η προσέγγισή τους είναι: “Γιατί δεν μπορώ να κουνάω το χέρι μου μπροστά από ένα πλυντήριο πιάτων για να το ξεκινήσω και να το σταματήσω;” ή “Γιατί δεν πρέπει το πλυντήριο να αναγνωρίσει το περιεχόμενο του σωρού ρούχων;” Δεν θα χρειάζεται να προγραμματίζετε  όλα αυτά τα πράγματα επειδή το μηχάνημα θα τα αναγνωρίσει από μόνο του. Αυτό δεν είναι πολύ μακριά. Είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. ”

Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ετοιμαστείτε για έναν κόσμο με έξυπνα σπίτια που θα βασίζονται στην τεχνολογία radar.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS